Ljajić o Zemanovoj izjavi: Dokaz da status Kosova nije rešen i da o njemu tek treba razgovarati

Foto: RTS, caption

„Ne treba da mi širimo neki optimizam da će to dramatično da utiče na članice EU, ali ovo jeste jedan pokazatelj da ni u Češkoj nemate saglasnost oko tog pitanja koje je bilo rešeno, a sada vidimo da ipak nije,“ komentar je ministra trgovine Rasima Ljajića na pitanje o izjavi češkog predsednika Miloša Zemana o mogućem povlačenju priznanja Kosova.

Iako su češki zvaničnici, poput šefa češke diplomatije Tomaša Petšičeka, njegovog prethodnika Karela Švarcenberga, predsednika Senata češkog parlamenta Jaroslava Kubera i predstavnika češke opozicije odbacili mogućnost da Češka, prema najavama njenog predsednika Miloša Zemana, preispita odluku o priznanju nezavisnosti Kosova, njegova izjava ipak beleži veliku pažnju u srpskim medijima.

„Ne samo da nema saglasnosti u Češkoj, kao što vidite nema saglasnosti ni u Evropskoj uniji, pet država nije priznalo Kosovo. U pojedinim državama imate, ako ne ovakve najave, onda jedan izbalansiraniji pristup. Suština ove i sličnih izjava koje su stizale iz Brisela i SAD jeste da nije stavljena tačka na ovo pitanje, da nisu završeni pregovori i status Kosova i da se to mora rešiti kroz dijalog i pregovore. Nemamo iluziju da će veći broj zemalja EU ili SAD povući svoj stav o priznanju, ali jeste jedna velika promena sama činjenica da su de fakto priznali da status nije rešen, da o tome tek treba razgovarati i težiti kompromisnom rešenju koje je jedino održivo“, istakao je Ljajić u Jutarnjem dnevniku RTS-a.

Dodao je da treba težiti kompromisnom rešenju, jer svako nametnuto rešenje ostavlja za sobom jedan prikriven problem koji u budućnosti može eskalirati, što nikome nije potrebno.

Prema navodima, medija, izjave Zemana o Kosovu dovele su do otkazivanja učešča Kosova na predstojećem samitu Višegradskih zemalja i zemalja Zapadnog Balkana u Pragu, međutim, portparolka kosovske vlade, Donjeta Gaši, navodi da Haradinaj tom samitu neće prisustvovati zbog obaveza u kampanji, a iz češke vlade navode da će Kosovo predstavljati ambasador u Pragu.

S druge strane, učešće su potvrdili premijeri Bosne i Hercegovine i Srbije, Denis Zvizdić i Ana Brnabić. U saopšenju premijerke Srbije navodi se kako je reč o prvom susretu predsednika vlada zemalja Višegradske grupe – Češke, Poljske, Slovačke i Mađarske, sa premijerima Zapadnog Balkana.

Povezani članci:

Češki predsednik ne isključuje da bi Češka mogla da opozove priznanje Kosova

Zeman u Beogradu: „Volim Srbiju i srpski narod, ali ne i Kosovo“

ČTK: Zbog Zemanovih izjava Kosovo odustalo od samita premijera V4 i Zapadnog Balkana

Haradinaj odustao od sastanka u Pragu zbog izbora na Kosovu

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.