Hodžaj: Imamo informaciju da još 10 država može povući priznanje

Funkcioner PDK i zamenik kosovskog premijera u ostavci Enver Hodžaj (Enver Hoxhaj) rekao je večeras u debati na KTV da je do sada 13 zemalja povuklo priznanje nezavisnosti Kosova, a da ima informacije da još 10 zemalja može učiniti isto, prenosi Koha.

„Trinaest zemalja je povuklo priznanja. Mi treba da jednom shvatimo karakter naše državnosti. Da smo mi članice UN, priznanje bi bilo univerzalno. U ovoj situaciju kada jedna zemlja prizna Kosovo treba da se uspostave diplomatski odnosi. Ima nekoliko istina koje su bolne“, rekao je on.

Do prvog povlačenja priznanja došlo je pre bilo kakvog pominjanja promene granica, kada je to učinio Surinam 2017, naveo je u debati sa predstavnikom Samoopredeljenja Glaukom Konjufcom.

Danas je Beta prenela i izjavu češkog predsednika Miloša Zemana koji je uoči posete Srbiji izjavio da bi Češka Republika mogla da razmoti povlačenje priznanja Kosova ukoliko bi to više zemalja učinilo, ali da je teško da se tako nešto dogodi.

Dodao je i da ta pojava nije novina, kao i da ima informacije da postoji mogućnost da još 10 država povuče odluku o priznavanju nezavisnosti Kosova.

„Imam pouzdane informacije iz diplomatskih krugova da je ovo ozbiljno. Mi smo dijalog koristili kako bismo obezbedili priznanja“, rekao je Hodžaj.

Kosovu je potrebno strateško razmišljanje i operativni plan kako bi se to predupredilo, mišljenja je Hodžaj koji je inače u prethodnom sazivu vlade obavljao funkciju ministra spoljnih poslova.

Prema srpskim izvorima, priznanje Kosova je do sada povuklo 15 zemalja – Togo, Centralnoafrička republika, Republika Palau, Madagaskar, Solomonska ostrva, Lesoto, Surinam, Granada, Unija Komora, Burundi, Komonvelt Dominika, Sao Tome i Principe, Liberija, Gvineja Bisao, Papua Nova Gvineja.

Do sada je kosovska diplomatija na vesti o povlačenju priznanja reagovala demantima, odnosno snažnim kritikama zbog „prljave kampanje koju vodi Srbija“, a ovo je prvi put da kosovski zvaničnik navede da je izvestan broj zemalja zaista načinio taj potez.

A obustavljanje kampanje povlačenja priznanja je upravo zahtev koji su pet ambasadora zemalja kvinte stavili pred Srbiju označivši da je to preduslov za nastavak dijaloga za Srbijom.

Kampanja povlačenja priznanja, sa druge strane, tačka je ponosa za srpskog šefa diplomatije Ivicu Dačića koji neretko u javnosti iznosi detalje svojih diplomatskih misija, a kaže da mu je cilj da broj zemalja koje su priznale Kosovo bude manji od polovine zemalja članica UN, što je 97.

On optužuje vladu Kosova da na spisku od 116 zemalja koje su navodno priznale nezavisnost Kosova, stoje zemlje koje se nikada nisu izjasnile po tom pitanju, te da deo njegovog posla obuhvata i ispitivanje stava svih tih zemalja, ali i ubeđivanje onih koji to zaista jesu učinili, da tu odluku preispita ili suspenduje do okončanja dijaloga Beograda i Prištine.

S druge strane, prištinska strana Beograd optužuje da povlačenja priznanja kupuje oružjem i novcem i da se koristi korupcionaškim aferama.

Tako je upravo Enver Hodžaj, hvaleći se činjenicom da je glasao za uvođenje takse od najpre 10% na uvoz proizvoda iz Srbije naveo da je Srbije novcem koji je zaradila od izvoza na Kosovo kupovala povlačenja priznanja.

„Verujem da će od danas i kofer i Ivica Dačić biti i manji i tanji da rade protiv Kosova,“ rekao je tada Hodžaj.

Međutim, i Dačić neretko optužuje kosovskog kolegu Bedžeta Pacolija da takođe novcem obezbeđuje priznanja.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.