Dačić: Togo 15. zemlja koja je povukla priznanje Kosova, nastavljamo dok ne shvate da moraju da idu na kompromis

Dačić Hot twit pink
FOTO: TVPink/Printscreen

Togo je 15. zemlja koja je povukla priznanje Kosova, izjavio je večeras ministar spoljnih poslova Ivica Dačić na Pink televiziji. Cilj je da broj država koje povlače priznanje spadne na ispod 97, što je polovina od 193, koliko je ukupno država članica UN. Nastavljamo dalje, kaže Dačić, dok Kosovo ne shvati da stvar nije gotova i da mora da ide na kompromis.

Iako je još pre dve nedelje najavio povlačenje priznanja od strane još jedne države, srpski šef diplomatije tada nije hteo da otkrije i koje. Ipak, to su ubrzo učinili mediji.

Da ne ispadne da politiku zasnivamo na inaćenju

Večeras je u Hit Tvitu televizije Pink, podsetio i zašto to nije učinio 12. avgusta: „Ja sam pričao o tome ali nisam zvanično potvrdio koja je to zemlja koja je povukla priznanje. Mislio sam večeras da to uradim, zato što – dogovorili smo se predsednik Vučić i ja da to uradimo onog dana – kada je kasnije Kvinta objavila saopštenje gde nas poziva da to prestanemo da radimo. Nismo hteli, ‘ajde da ne ispadne sada da mi našu politiku zasnivamo na inaćenju, ali generalno mi radimo svoj posao“.

Nota o povlačenju Toga doneta je još 28. juna – na Vidovdan, a to je 15. zemlja koja je povukla priznanje kroz lobiranje Srbije, pohvalio se šef diplomatije, napomenuvši da se radi o državi sa 8 miliona stanovnika.

Togo je država u zapadnoj Africi. Vešću da je ova država priznala Kosovo, prethodno se 2014. godine pohvalio tadašnji Dačićev kolega iz Prištine Enver Hodžaj (Enver Hoxhaj).

Kaže da mu je američki ambasador rekao – zašto to radite, vi ponižavate Albance, na šta je Dačić, podsetivši da je on bio taj koji je započeo pregovore u Briselu, a da su od tada 23 zemlje priznale nezavisnost Kosova, rekao da se zapravo pitanje postavlja – kako države koje su to tada učinile, nisu ponižavale Srbiju.

Na pitanje zašto prikuplja povlačenja priznanja, Dačić kaže da kosovsko rukovodstvo mora da prestane da smatra da je pitanje priznanja Kosova završena stvar i da pristanu na kompromis.

„Svaki sastanak u UN započinje tako što predstavnici sa Kosova kažu da ih je priznalo 116 zemalja“.

Tvrdi da je sada taj broj čak ispod 100, jer postoje države, poput Egipta i Perua koje, iako su priznale Kosovo, ne glasaju za Kosovo.

Radi se o zamrznutom priznanju, kaže Dačić.

„Naš cilj je da taj broj padne na ispod polovine od ukupnog broja članica UN. Ima ih 193, treba da padne na ispod 97. Ne mogu da se ponašaju kako hoće. Moraju da idu na dogovor, na kompromise, a ne da smatraju da je ta stvar gotova. Pokazalo se da nije gotova i to je suština zašto se sve ovo radi“.

Iako zna da je mnogo važniji glas SAD nego Togoa, napominje da je ipak važno kada se u UN glasa.

„Ne mogu da budu članica UN jer će Rusija da stavi veto, ali šta ako Rusija ne stavi veto?! Zato moramo da imamo većinu članica UN na našoj strani“, istakao je šef srpske diplomatije.

„Mi ćemo aktivnosti nastaviti i dalje bez obzira što se to nekome ne sviđa“, zaključio je Dačić uputivši pitanje zapadnim vladama: Zašto vi ne prestanete sa lobiranjem za Kosovo?
Zašto Kosovo ne prestane sa učlanjivanjem u međunarodne organizacije?

Kosovsko ministarstvo spoljnih poslova se još uvek nije oglasilo.

Priznanje Kosova su do sada, prema potvrdi iz Beograda povukle Centralnoafrička republika, Republika Palau, Madagaskar, Solomonska ostrva, Lesoto, Surinam, Granada, Unija Komora, Burundi, Komonvelt Dominika, Sao Tome i Principe, Liberija, Gvineja Bisao, Papua Nova Gvineja.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.