Vučić: Nije realno da Češka povuče priznanje Kosova, ali odluku da ne prizna Kosovo neće menjati ni Vatikan

Vučić u Vatikanu: Voleo bih da papa Franja poseti Srbiju
Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da ne misli da je realno da Češka povuče priznanje nezavisnosti Kosova. S druge strane, odluku da ne prizna Kosovo neće menjati Vatikan, vesti su iz današnje zvanične posete sedištu poglavara katoličke crkve.

Komentarišući najavu predsednika te zemlje Miloša Zemana da će pred češkim institucijama pokrenuti pitanje povlačenja priznanja, Vučić je kazao da su Česi „iskreni prijatelji“ Srbije, ali da države, posebno one koje su kako je naveo, „u jednom bloku“, ne menjaju često svoje odluke.

„Mi bismo to voleli, ali ne mislim da je to realno i jednostavno. Hvala našim češkim prijateljima, hvala beskrajno Zemanu, hvala Babišu, ali da ne pravimo od njega neprijatelja ako ne bude odluke koju bismo mi voleli“, rekao je predsednik Srbije novinarima u Vatikanu posle sastanka sa papom Franjom.

Premijer Češke Andrej Babiš izjavio je ranije danas da je spreman da sa predsednikom Milošem Zemanom razgovara o eventualnom povlačenju priznanja nezavisnosti Kosova, dok je ministar spoljnih poslova te zemlje Tomaš Petšiček poručio da ne vidi u ovom trenutku razlog za takvu debatu, jer se situacija na Balkanu nije nikako dramatično promenila, ali je i dodao da će rado popričati sa predsednikom.

Vatikan će čuvati svoju poziciju po pitanju Kosova

I dok nije optimističan po pitanju povlačenja odluke o priznavanju Kosova od strane Češke, srpski predsednik najavljuje da Vatikan vodi ozbiljnu politiku i da neće menjati svoju raniju odluku da ne prizna Kosovo.

„Ali Vatikan želi i razgovore i mirno rešenje između Srba i Albanaca“, izjavio je Vučić.

Vučić je rekao da je u razgovoru sa papom mnogo toga naučio i pametnog čuo, a da je video njegovu brigu za sve ljude na Balkanu i građane Srbije.

„Ja sam mu govorio o Kosovu i Metohiji i našim svetinjama tamo, o teškom položaju našeg naroda i pokušaju da nađemo kompromis, ali da je za tako nešto potrebno dvoje. Govorio sam i o neophodnosti popravljanja odnosa Srba i Hrvata. Svima je jasno da nas istorija i prošlost dele, da imamo drugačiji pogled na ono što je bilo, ali važno je da se usmeri pogled na budućnost i u tome je veoma bitna uloga Svete Stolice za odnos Srba i Hrvata“, rekao je on.

Od SPC zavisi da li će papa posetiti Srbiju

Vučić je rekao i da bi voleo da papa Franja poseti Srbiju ali da je za tako nešto potrebna saglasnost Srpske pravoslavne crkve.

„To je uvek pitanje za našu crkvu“.

On je naveo da je na sastanku preneo pozdrave patrijarha Irineja papi a da je od pape u nekoliko navrata čuo da on izuzetno ceni srpskog patrijarha.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.