Potpisani ugovori o finansiranju izgradnje auto-puta Niš-Merdare- Priština

Foto: Tanjug / Sava Radovanović

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović, potpisala je sa Evropskom investicionom bankom ugovor o zajmu, vredan 100 miliona evra, i ugovor o investicionom grantu, vredan 40,6 miliona evra za izgradnju auto-puta Niš-Merdare-Priština. Ugovore su uz potpredsednicu Mihajlović potpisali i Migel Morgado, direktor sektora za Italiju, Maltu, Sloveniju, Hrvatsku i Zapadni Balkan (EIB), Jadranka Joksimović, ministarka za EU integracije, i Dušan Purić, pomoćnik direktora “Koridora Srbije”.

Mihajlovićeva je tom prilikom istakla da se na pripremi ovog projekta radilo tri godine, te da je uprkos raznim kritikama, na inicijativu tadašnjeg predsednika Vlade, Aleksandra Vučića pokrenut projekat izgradnje „auto-puta mira“, s obzirom na njegovu važnost.

Violeta Bulc, evropska komesarka za transport, takođe je prisustvovala današnjem potpisivanju ugovora o finansiranju i čestitala je Srbiji i svim učesnicima na ovom projektu, rekavši da je današnje potpisivanje ugovora o finansiranju auto-puta veliki korak ka povezivanju regiona.

„Povezivanje znači mir, nadu i prosperitet. Važno je da smo omogućili zemljama regiona da se povežu i iskoriste sve benefite koje to povezivanje omogućava. Imamo velike nade za region i u naredna dva dana razgovaraćemo o mogućnostima dalje saradnje i transportnom povezivanju“, rekla je komesarka Bulc, navodi se u saopštenju ministarstva.

Na svom Tviter profilu dodala je da će „autoput mira“ koji će povezivati Srbiju, Kosovo i Albaniju poboljšati bezbednost na putu i povezanost.

„Ovaj autoput nije samo važan za naš privredni razvoj i povezivanje nekoliko okruga u Srbiji. Jako je važan i politički. Zašto to da krijemo. Važan je jer pokazuje interese i želju Srbije da radi i da razvija, ne samo svoju infrastrukturu, već pokazuje i našu želju da do svih mogućih rešenja dolazimo kompromisom i zarad stabilnosti u regionu, jer pokazuje želju naše zemlje da se razvija, ali i da do rešenja dolazi kompromisom i zajedničkim radom“, rekla je Mihajlovićeva na konferenciji za Štampu.

Mihajlovićeva je dodala da će izgradnja puta početi sledeće godine.

Predstavnik EIB, Migel Morgado rekao je da će ova finansijska institucija nastaviti da podržava Srbiju kako bi se unapredile veze unutar zemlje, regiona i sa EU.

„Podržavamo Srbiju dugi niz godina kako bismo unapredili transportnu mrežu, nastavićemo to i dalje da činimo, posebno imajući u vidu novi investicioni ciklus koji je najavio predsednik Vučić. Želimo da doprinesemo rastu, proširenju i prosperitetu Srbije“, rekao je Morgado.

Trasa budućeg auto-puta od Niša do Merdara duga je 77 kilometara. Prva deonica od Niša do Pločnika duga je 33 km i procena vrednosti radova na izgradnji poluprofila, eksproprijacije i projekta iznosi oko 250 miliona evra.

Druga deonica od Pločnika do Merdara duga je 44 km i procenjena vrednost iznosi oko 570 miliona evra. Očekuje se da radovi na prvoj deonici započnu u poslednjem kvartalu sledeće godine.

Najave izgradnje

Da će se sa izgradnjom ovog autoputa započeti 2018. još krajem 2017. najavila je Mihajlović, naglasivši tada da bi ceo projekat trebalo da bude završen do 2020.

Podsetimo, prošle godine je trebalo da se započne sa izgradnjom prve deonice Niš-Pločnik, čiji početak izgradnje Mihajlović sada najavljuje tek za sledeću godinu, što je bio inicijalni datum završetka projekta.

Vrednost izgradnje ove deonice procenjena je na iznos od 212 miliona evra koji bi trebalo da obezbedi Vlada Srbije u saradnji sa Evropskom investicionom bankom i Evropskom bankom za obnovu.

Auto-put Niš-Merdare-Priština deo je predloga za izgradnju auto-puta Niš-Priština-Drač, koji je bio jedan od četiri projekata koje je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, kandidovao na samitu Zapadnog Balkana u Beču, 2015. godine, a kao tadašnji premijer.

Ukupna dužina budućeg auto-puta iznosiće 384 kilometra.

Pročitajte još:

Mihajlović: U četvrtak potpisivanje ugovora za izgradnju auto-puta Niš – Priština

Sele se zbog auto-puta za Prištinu

Priština priprema izgradnju deonice auto-puta Niš-Merdare

Mihajlović: Auto-put Niš-Priština povezaće 100.000 građana Toplice, Srbe sa KiM-a sa BG i NI

Koha: Srbi izlaze na Jadran preko  „Autoputa mira“

Auto-put Niš-Merdare-Priština do 2020.

Vučić i Mustafa u Londonu, Vučić zatražio što hitniju izgradnju autoputa Niš-Priština

Priština „upozorava“ Ramu zbog Srbije i Vučića

Mihajlović: 2018. izgradnja prve deonice auto-puta Niš-Merdare-Priština

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.