Naučnici razvili univerzalnu vakcinu protiv gripa, uskoro testiranje na ljudima

Vakcina protiv karcinoma
FOTO: Shutterstock

Početni testovi na životinjama izgledaju obećavajući u stvaranju vakcine protiv svih sojeva gripa, prenosi N1.

Razvijena je mRNK vakcina protiv svih 20 poznatih podtipova virusa gripa. Inicijalni testovi sprovedeni na životinjama pokazuju da je vakcina smanjila znake bolesti i zaštitila ih od smrti, čak i kada su životinje bile izložene virusima gripa koji nisu povezani sa onima koji su korišćeni za pravljenje vakcine.

Rad ukazuje na to da bi vakcina mogla da ponudi široku zaštitu od svih sojeva gripa, uključujući i one smrtonosne. S obzirom na rizik od pandemije gripa i smrti prouzrokovane sezonskim gripom, ovo bi moglo da bude neverovatno sredstvo u medicinskom arsenalu, piše IFL Science.

„Ideja je da imamo vakcinu koja će ljudima dati osnovni nivo imunološkog pamćenja na različite sojeve gripa, tako da će biti mnogo manje bolesti i smrti kada dođe do sledeće pandemije gripa“, navodi se u saopštenju stariji autor studije dr Skot Hensli, profesor mikrobiologije na Medicinskom fakultetu Perelman.

Vakcina koristi istu tehnologiju mRNK koja je uspešno demonstrirana u vakcinama protiv kovida-19. Koristi imunogene: antigene koji stimulišu imuni odgovor. RNK ima šifru ključnog, ali bezopasnog, proteina gripa koji deli 18 tipova virusa gripa A i dva tipa gripa B.

Jednom ubrizgane, ćelije u tom području proizvode protein i imuni sistem veruje da je napadnut, proizvodeći specifična antitela.

Dakle, sledeći put kada virus gripa uđe u organizam, imuni sistem će moći brže da reaguje. Vakcina nije sterilizujuća, ne sprečava da ponovo dobijete grip. Umesto toga, ona priprema vaše telo tako da ako dobijete grip, to bude manje ozbiljno.

„Ova vakcina se može uporediti sa SARS-CoV-2 mRNK vakcinama prve generacije, koje su bile usmerene na originalni Vuhan soj koronavirusa“, ​​rekao je Hensli.

On je dodao da protiv kasnijih varijanti kao što je omikron, „ove originalne vakcine nisu u potpunosti blokirale virusne infekcije, ali su nastavile da pružaju trajnu zaštitu od teških bolesti i smrti“.

Tim želi da ovu vakcinu testira i na ljudima. Oni sada osmišljavaju klinička ispitivanja na ljudima da vide kako će vakcina da se ponaša. Ako bude uspešna, ova vakcina bi mogla da se upotrebi za suzbijanje širenja i opasnosti od gripa u svim starosnim grupama, od dece do starih osoba.

„Mislimo da bi ova vakcina mogla značajno da smanji šanse da dobijete tešku infekciju gripom“, dodao je Hensli.

Nalazi su objavljeni u časopisu Science.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.