Gucati na Kosovu u porodičnoj poseti

Hisni GUcati
FOTO: Specijalni sud/Printscreen

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Bivši predsednik udruženja ratnih veterana OVK, Hisni Gucati, doputovao je danas na Kosovo u porodičnu posetu, potvrđeno je iz Specijalnog suda za Kohu.

U odgovoru Specijalnog suda, Gucati je imao „ubedljive humanitarne razloge“ zbog kojih mu je dozvoljena poseta Kosovu.

„Pretresno veće je zadužilo sekretara da upravlja Gucatijevom posetom Kosovu, kako bi se sastao sa svojom užom porodicom. Optuženi ostaje u pritvoru Specijalizovanih veća. Eulex i Kosovska policija podržavaju Specijalizovana veća Kosova“, navodi se saopštenju Specijalnog suda.

Gucati je uhapšen 25. septembra 2020. u Prištini, i od tada je u pritvoru u Hagu.

Curenje dokumenata iz Specijalnog suda, koje su nepoznate osobe poslale kancelarijama OVK i njihovo objavljivanje u medijima od strane čelnika organizacije, razlog je što se Gucatiju sudi zajedno sa Nasimom Haradinajem.

Oni se terete za krivična dela protiv sprovođenja pravde, i to za ometanje službenih lica u vršenju službene dužnosti, zastrašivanje svedoka, osvetu i povredu tajnosti postupka.

Presuda u slučaju Gucati i Haradinaj biće izrečena 18. maja.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.