SSK potvrdio, predsednica Osnovnog suda u Mitrovici se vratila na posao

Ljiljana Stevanović sudija
FOTO: Preuzeto sa Zeri

Predsednici Osnovnog suda u Mitrovici Ljiljani Stevanović ukinuta je mera suspenzije, potvrdio je Sudski Savet Kosova.

U saopštenju Sudskog saveta objašnjava se da je ova odluka ukinuta nakon što je savet odobrio sporazum postignut između Stevanovićeve i Istražnog veća kojim je disciplinski predmet zatvoren.

Savet je dodao i da, što se tiče nove disciplinske mere postignute ovim sporazumom ne može da se izjasni, jer rokovi za obaveštenje nisu istekli.

O povratku Ljiljane Stevanović na posao juče je inicijalno pisao Klan Kosova, pozivajući se na potvrdu predsednika Sudskog saveta Kosova Aljberta Zogaja.

Ljiljana Stevanović suspendovana je sa posla 24. marta ove godine nakon što je prisustvovala sednici Saveta za nacionalnu bezbednost Srbije koju je sazvao predsednik Aleksandar Vučić, u ponedeljak, 22. marta u Beogradu.

Podsetimo, suspenzija predsednice Osnovnog suda zbog toga što je prisustvovala sastanku u Beogradu naišla je krajem marta na protest u severnom delu Mitrovice, a koji je prvobitno trebalo da bude protest Srba zbog neodržavanja srpskih izbora na Kosovu.

Tada je ministar u Vladi Kosova, Goran Rakić, saopštio da su se sve srpske sudije u mitrovičkom regionu „samosuspendovale“ radi podrške svojoj koleginici Stevanović. 

Kako je tada najavio, oni i neće odlaziti na posao, sve dok se predsednica Ljiljana Stevanović, ne vrati na svoje radno mesto.

Međutim, prištinski mediji su još početkom aprila meseca javili da su se srpske sudije vratile na posao.

KoSSev se s ciljem potvrde ovih navoda obratio Osnovnom sudu u Mitrovici koji do dan danas nije odgovorio na naš upit.

Više o tome u: 

Srpske sudije se vratile na posao

Hodžić: Nisam demantovala Gorana Rakića

Gazeta: „Rakić kaže da svi zaposleni Srbi obustavljaju rad, a Hodžić to negira“

Izbori nestali sa agende protesta, „samosuspendovali“ se zbog sudije

Kurti: Možda u Srbiji predsednik suspenduje i smenjuje sudije i tužioce, na Kosovu sudstvo nezavisno

Hadžiju: Podržavam odluku SSK, sudije u Mitrovici da se ne rugaju institucijama, već da poštuju zakon

Vulin: Izbacivanjem Srba iz institucija Kurti ‘ubio’ Briselski sporazum – prvi korak ka uvlačenju Srbije u oružane sukobe

Vučić: Briselski sporazum više ne postoji, pripremljena smena komandira koji su bili na sastanku u Beogradu

Suspendovana predsednica suda u Mitrovici nakon razmatranja njenog prisustva na sastanku sa VučićemPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.