Zahtev za članstvo u EU za PR „istorijski trenutak“, a za Beograd kršenje ugovora i sporazuma

zahtev za članstvo kosova u eu dokument
FOTO: Albin Kurti/Fejsbuk

Nakon serije najava tokom cele godine, kosovski premijer je juče i zvanično predao prijavu za punopravno članstvo Kosova u Evropskoj uniji. Čestitke šalju pojedini ambasadori i zvaničnici sa zapada, vlast u Prištini govori o „istorijskom trenutku“, opozicija skoro i da ne komentariše, dok zvanični Beograd negoduje.

Kosovski premijer boravio je juče u Češkoj koja predsedava EU, a u čijoj je prestonici i predao prijavu za članstvo Kosova, te saopštio da je „realno“ da će Kosovo postati članica u roku od devet godina.

Samo dan ranije, najviši kosovski zvaničnici potpisali su dokument o aplikaciji i taj trenutak ocenili kao „istorijski“.

Uoči najavljenog podnošenja zahteva Priština je aktivno pozivala pet članica EU koje nisu priznale Kosovo da to učine, dok je zvanični Beograd saopštio da radi na tome da ove zemlje ospore kandidaturu Prištine.

Podnošenje prijave za članstvo u EU na zapadu je naišlo na podršku, ali ne i u Beogradu.

Ministar spoljnih poslova Austrije, Aleksandar Šalenberg, uz pozdrave poručio je da će njegova zemlja podržati Kosovo u evropskim naporima.

Svoju podršku integraciji Kosova u EU dali su i ministri spoljnih poslova Estonije i Litvanije, a finski ministar za evropska pitanja Kosovo je nazvao delom evropske porodice i kazao da je „posvećenost Kosova evropskim vrednostima ovih dana posebno važna“.

I nemački ambasador Jern Rode pozdravio je podnošenje zahteva za članstvo, kazao da je Kosovo „podvuklo svoju odlučnost za budućnost u EU“ i poručio da Priština može da računa na podršku Nemačke.

Izvestilac EP za Kosovo, Viola fon Kramon, aplikaciju je ocenila kao važan korak, ali i poručila da će brzina integracije Kosova u EU zavisiti od posvećenosti neophodnim reformama i „uspešnog završetka dijaloga“ sa Beogradom.

Čestitke stižu i iz regiona.

Uspeh na evropskom putu Kosovu poželeli su hrvatski premijer, Andrej Plenković i crnogorski predsednik, Milo Đukanović, koji je ujedno čestitao na najavljenoj viznoj liberalizaciji.

I predsednik Albanije, Bajram Begaj, poželeo je kosovskim zvaničnicima uspeh u ispunjavanju obaveza u procesu pridruživanja EU. Ujedno je pozvao članice EU da podrže aplikaciju Kosova, ocenivši da je to u njihovom najboljem interesu.

Ministarka spoljnih poslova Albanije, Oljta Džačka, poručila je da će njena zemlja podržati i pomoći Kosovu u svakom koraku ovog procesa.

Predstavnici vlasti u Prištini podnošenje prijave su ocenili kao istorijski trenutak i hvalili se, kako su to predstavljali, uspehom koji je Kosovo postiglo.

„Težnja, volja i neraskidiva posvećenost naših građana miru, slobodi i jednakosti. Jasna orijentacija i osnovne evropske vrednosti. Izuzetan napredak u ključnim oblastima. Ovo su pokretačke snage Kosova, jer naša zemlja napreduje i aplicira za članstvo u EU“, poručio je zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi neposredno nakon zvaničnog uručivanja zahteva.

„Izabrali smo Evropu, jer mi smo Evropa!“, poručila je kosovska predsednica Vjosa Osmani, navodeći da podnošenjem prijave Kosovo „ispunjava san i težnje naroda“.

Jučerašnja vest nije naišla na veliko interesovanje opozicionih političara na Kosovu koji se neretko oglašavaju na društvenim mrežama.

Predsednik PDK, Memlji Krasnići (Memli Krasniqi) je, sa druge strane, o ovoj aplikaciji govorio za Euronews Albania gde je kazao da je zahtev za članstvo „trenutni spektakl“, ali i akcija koja nije koordinirana sa međunarodnim partnerima.

Krasnići je rekao da prekjučerašnjoj ceremoniji u Prištini nije prisustvovao ambasador Evropske unije i da to, prema njegovim rečima, pokazuje nedostatak koordinacije između čelnika Kosova i međunarodnih institucija.

Kazao je da će aplikacija dobiti na vrednosti samo ukoliko bude uvrštena na dnevni red Evropskog saveta.

On je, sa druge strane, podrctao da PDK podržava svaku akciju koja Kosovo približava ka evropskim integracijama.

I dok pojedini zapadni zvaničnici pozdravljaju kandidaturu, a vlast u Prištini govori o istorijskom koraku, iz Beograda još jednom poručuju – „prekršen sporazum“.

Najviši beogradski zvaničnici koji su zapravo i prvi najavili da će Priština ove nedelje da podnese zahtev za članstvo, već danima u negativnom tonu komentarišu potez Prištine.

Između ostalog, poručuju da je podnošenjem zahteva prekršen Vašingtonski sporazum.

To je danas kazao predsednik Srbije, koji je ujedno optužio EU za kršenje svog ugovora.

„Član 49 Ugovora o Evropskoj uniji kaže da samo evropske zemlje možete primati u članstvo“, poručio je sinoć Vučić, navodeći da Kosovo „nije smelo da bude razmatrano i primano zato što nije država u smislu međunarodnog javnog prava“.

„Danas su primili kandidaturu Kosova, kako ga oni nazivaju za članstvo u EU. Ja ne znam šta su očekivali od Srba i Srbije – da budemo srećni, nasmejani“, upitao je Vučić.

Sa druge strane, on se zahvalio na reakciji predstavnicima Kipra, Španije, drugima koji nisu priznali Kosovo, ali i mađarskoj vladi i svima koji su, kaže, pomogli.

Pročitajte još:

Kurti predao zahtev za članstvo Kosova u EU, Vučić: Priština krši Vašingtonski sporazum

Kurti predao u Pragu prijavu za punopravno članstvo Kosova u EU

U Prištini potpisana aplikacija za članstvo Kosova u EU

Kurti: Kosovo ove nedelje podnosi zahtev za članstvo u EU

Kurti sa poslanicima EP o zahtevu za članstvo u EU; Dačić: Nastojimo da zemlje koje nisu priznale Kosovo ospore kandidaturu

Osmani: Napravili smo napredak kod pet država članica EU koje ne priznaju Kosovo

Priština: Izvršna komisija odobrila zvaničan stav za podnošenje zahteva za članstvo u EUPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.