Priština: Izvršna komisija odobrila zvaničan stav za podnošenje zahteva za članstvo u EU

izvršna komisija za članstvo Kosova u EU
FOTO: Kosovska vlada

U Prištini je danas održan prvi sastanak Izvršne komisije za članstvo Kosova u EU kojim je predsedavao kosovski premijer, Aljbin Kurti. Ova komisija je usvojila zvaničan stav Kosova za podnošenje zahteva za članstvo u EU do kraja godine.

Na sastanku je, kako je saopštila kosovska vlada, rečeno da je članstvo Kosova u EU strateški cilj.

„To je dokazano primenom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, agendom evropskih reformi, regionalnom saradnjom i učešćem u programima EU i različitim formatima u okviru nje“, naznačeno je.

Članovi komisije razgovarali su ujedno i o narednim koracima institucija u vezi sa podnošenjem zahteva za članstvom.

Govorilo se i o geopolitičkoj situaciji i „drugim relevantnim dešavanjima“.

Ova komisija je osnovana na 94. sednici vlade i funkcioniše, kako je prethodno najavljeno, kao međuinstitucionalni mehanizam odgovoran za pripremu aplikacije za članstvo u EU.

Od početka rata u Ukrajini kosovska diplomatija pojačano lobira za učlanjenje Kosova u međunarodne organizacije. Tako je Kosovo u maju predalo zahtev za članstvo u Savetu Evrope, a tada ujedno i najavilo podnošenje zahteva za članstvo u EU.

Iz kosovske vlade saopštili su nedavno da se u decembru očekuje da podnesu zahtev za članstvo u Evropskoj uniji.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.