Kurti sa poslanicima EP o zahtevu za članstvo u EU; Dačić: Nastojimo da zemlje koje nisu priznale Kosovo ospore kandidaturu

Uoči najavljenog podnošenja zahteva Kosova za članstvo u EU do kraja godine, kosovski premijer, Aljbin Kurti, kaže da je sada pravi trenutak. Onim članicama EU koje nisu priznale Kosovo poručuje da je „dodela statusa kandidata Kosovu samo početak puta ka punopravnom članstvu“. Srpski ministar spoljnih poslova, sa druge strane, saopštava da Srbija radi na tome da zemlje EU koje nisu priznale Kosovo ospore kandidaturu Prištine.

Aljbin Kurti obratio se sinoć poslanicima Evropskog parlamenta online na diskusiji na temu „Aplikacija Kosova za članstvo u EU: Kako će to biti uspeh za celu Evropu”.

Kurti je na ovom panelu u organizaciji evropskog poslanika, Lukasa Mandela, kazao da je odluka o apliciranju u skladu sa težnjama građana Kosova koji, tvrdi, „duboko veruju da je njihova budućnost u Evropskoj uniji“.

Kaže da Kosovo teži ispunjenju obećanja EU koje je izneto pre skoro 20 godina na samitu u Solunu, a nedavno i na Samitu u Tirani – o ubrzanom procesu članstva.

Precizira da je sada pravi trenutak jer je, kako kaže „Kosovo najdemokratskija zemlja u regionu“.

„Pravo je vreme da Kosovo, kao najdemokratskija zemlja koja napreduje, aplicira za članstvo u domu demokratije. To je prirodan korak koji treba da pozdrave demokratske zemlje u EU“, rekao je i pohvalio se izveštajima i rangiranjima Kosova od strane međunarodnih organizacija.

Kurti se posebno obratio članicama EU koje nisu priznale Kosovo, navodeći da zahtev Kosova za članstvo ni na koji način ne umanjuje angažovanje u dijalogu sa Beogradom.

„Naprotiv, rešavanje preostalih sporova sa Srbijom je obostrani interes da Kosovo postane punopravni član Evropske unije. Davanje statusa kandidata Kosovu je samo početak našeg puta ka punopravnom članstvu“, poručio je.

Kaže da je u potpunosti svestan da je neophodno uzajamno priznanje kako bi Kosovo i Srbija postale članice EU.

„Ali proces ka članstvu ne sme da se zaustavi“, naglasio je Kurti.

Kurti se zahvalio Evropskom parlamentu na kontinuiranoj podršci Kosovu, kako u slučaju liberalizacije viznog režima, tako i za članstvo u međunarodnim organizacijama, uključujući, kako kaže, Savet Evrope.

Dačić: Nastojimo da zemlje EU koje nisu priznale Kosovo ospore kandidaturu Prištine

U istom danu, a svega nekoliko sati ranije, o podnošenju zahteva Kosova za članstvo u EU govorio je i ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić, navodeći da postoji mogućnost da će Priština to da učini 15. decembra.

On je rekao za Tanjug da Srbija radi na tome da članice EU koje nisu priznale nezavisnost Kosova sa statusnog aspekta ospore najavljenu kandidaturu Prištine.

„Radimo i na tome da pozovemo sve države članice EU koje nisu priznale Kosovo da ospore to pitanje sa statusnog aspekta – da ne postoje uslovi da se o tome raspravlja“, rekao je Dačić.

Ministar je dodao da ulogu u celom procesu ima i Češka kao zemlja koja predsedava EU.

„Videćemo da li će zahtev odbiti ili će biti poslati na razmatranje, ali sve to zavisi i od predsedavajućeg EU“, rekao je on i dodao da se vode razgovori i sa Mađarskom koja, iako je priznala, ne glasa za Kosovo.

On je ujedno najavio objavljivanje nota zemalja koje su povuke priznanje Kosova, navodeći da će da razgovara sa srpskim predsednikom o tome kada je trenutak da se to učini.

„Sačekaćemo aplikaciju Kosova kada je reč o EU. Pridržavali smo se Vašingtonskog sporazuma, ali kandidature za članstvo u SE i EU pokazuju da ga Kosovo ne poštuje“, naveo je Dačić i naglasio da je „ono što je sigurno to da Kosovo u ovom trenutku može da računa na 83 glasa od 193 članice UN“, rekao je Dačić, prenosi Tanjug.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.