Kurti predao zahtev za članstvo Kosova u EU, Vučić: Priština krši Vašingtonski sporazum

Aleksandar Vučić
Foto:TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Gotovo istovremeno, kada je kosovski premijer Aljbin Kurti, zvanično češkom šefu diplomatije predao zahtev Kosova za članstvo u EU, srpski predsednik još jednom je poručio da time Priština krši Vašingtonski sporazum. Osim toga, istakao je da takođe i Evropska unija na taj način krši član iz sopstvenog ugovora.  

Zahtev za članstvo Kosova u EU potpisali su juče kosovska predsednica Vjosa Osmani, premijer Kurti i predsednik parlamenta, Gljauk Konjufca.

Da će takav korak preduzeti do kraja ove godine najavljivali su još ranije, a zato što, kako su naveli, Evropskom unijom trenutno predsedava Češka, a koja je „dala veliku podršku Kosovu i regionu“.

Kurti je danas i zvanično taj zahtev predao češkom ministru spoljnih poslova, Mikulaš Beku, koji mu je, prenose mediji, poručio da cene njihova dostignuća.

FOTO: Albin Kurti/Fejsbuk

Kosovski premijer prognozirao je da je Kosovu za učlanjenje potrebno oko devet godina.

I dok, kako je to juče poručila Osmani, potpisivanje zahteva za članstvo u EU za Kosovo „istorijski dan“, srpski predsednik danas poručuje da time Priština krši Vašingtonski sporazum.

„A na sve to odgovorićemo večeras na sednici Vlade na koju sam i ja pozvan“, dodaje Vučić.

Na toj sednici će se, otkrio je, raspravljati i u vezi sa zahtevom po Rezoluciji 1244 UN, ali i za povlačenje priznanja pojedinih zemalja.

Još jednom je poručio da zahtevom Prištine za članstvo u EU pojedine zemlje članice takođe krše Ugovor o EU iz člana 49.

„Uslov da biste mogli da tražite članstvo u EU je da budete evropska država. Ne znam po kom kriterijumu se gleda da li je neko država ili ne. Da li tako misli samo jedna, pa makar to bila i najveća članica EU ili to misle svi, ili pak po članstvu u UN“. 

Osvrnuo se i na trenutnu situaciju na Severu Kosova. Podsetivši da je juče razgovarao sa američkim i evropskim predstavnicima, poručio je da postoje „neke ideje“.

„Da li će se sa tim idejama uspeti – videćemo“, kazao je.

Situaciju na Severu ocenio je kao nejednostavnu i veoma komplikovanu, a Srbija će, kaže, dati sve od sebe da sačuva mir i stabilnost.

Za to vreme, barikade na Severu Kosova, koje su Srbi postavili nakon hapšenja bivšeg pripadnika Kosovske policije, ušle su u šesti dan. Isto toliko ne funkcionišu ni prelazi Jarinje i Brnjak. Tome je prethodilo stacioniranje albanskih policajaca u multietničkim delovima K.Mitrovice, a nakon incidenata vezanih za lokalne izbore, koji su ipak u međuvremenu, otkazani.

Opširnije o situaciji, možete pronaći u: 

Barikade ušle i u 6. dan: Prelazi i dalje zatvoreni, građani očekuju rezultate posete dvojice diplomata

Peti dan barikade dočekale pod snegom, Lajčak danas u Beogradu

Srbi i četvrti dan na barikadama, stanje nepromenjeno

Barikade 3. dan: Noć mirna, u školama danas bez nastave, čeka se krizni štab

Barikade 2. dan: EU poziva na uklanjanje, Kurti Čeka KFOR, Beograd o „upadu ROSU“

Barikade na Severu, uhapšen bivši policajac, razmena vatre na GazivodamaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.