Kurti predao u Pragu prijavu za punopravno članstvo Kosova u EU

kurti predavanje zahteva za članstvo u eu
FOTO: Albin Kurti/Fejsbuk

Kosovski premijer Aljbin Kurti predao je u Pragu prijavu za punopravno članstvo Kosova u Evropskoj uniji. Ceremonija predaje održana je u zgradi češke Vlade, predsedavajuće Evropskoj uniji.

Kosovski zvaničnici su prethodnog dana potpisali dokument o aplikaciji i taj trenutak ocenili kao „istorijski“.

„Shvatamo da moramo da ispunimo niz zadataka na putu ka EU. Ne želimo nikakve prečice, nikakav ubrzani proces. Želimo da se transformacijom približlimo članstvu tako što ćemo postići napredak u privredi i svim nužnim reformama“, kazao je Kurti na konferenciji za novinare sa češkim ministrom za evropska pitanja Mikulašom Bekom.

Kurti je kazao da Kosovo podnosi zahtev za članstvo, „rešeno da deli evropske vrednosti kao što su sloboda, demokratija, ljudska prava i pravna država“.

„Manjina država članica ne priznaje našu nezavisnost. Verujem da predavanjem našeg zahteva za članstvo u EU možemo da apelujemo na raznovrsnost. Verujem da će naša posvećenost promeniti mišljenje eventualnih skeptika“, naveo je Kurti.

Kosovski premijer je podsetio da je proces ulaska država u EU različito trajao od momenta predavanja zahteva za članstvo, od Švedske i Finske koje su primljene posle tri godine do nekih zemalja koje su čekale 14 godina.

„Prosečno čekanje bilo je devet godina. Za Kosovo je realno da dostignemo taj prosek“, kazao je Kurti.

FOTO: Albin Kurti/Fejsbuk

Češki ministar Bek rekao je da se zahtevom Kosova za članstvo ispunjava jedan od prioriteta češke spoljne i evropske politike da se EU proširi na zemlje Zapadnog Balkana.

„Čvrsto verujemo da je evropska budućnost jedini put za rešavanje niza problema u tom regionu, ekonomskih, društvenih, etničkih. Pozdravljamo odlučnost Vlade Kosova da nastavi tim putem i cenimo napredak koji je Kosovo uspelo da postigne“, kazao je Bek.

Bek je naveo da je Češka, kao predsedavajuća Evropskoj uniji u drugoj polovini ove godine, mnogo pažnje posvetila upravo Zapadnom Balkanu.

Kosovo je poslednja u regionu koje predaje aplikaciju za kandidatski status i dešava se istog dana kada se Bosni i Hercegovini potvrđuje ovaj status u EU.

Međutim, za razliku od ostalih zemalja regiona, mediji prenose da je kosovski slučaj je specifičan i već ga u briselskim krugovima opisuju kao „sui generis“, budući da za članstvo „aplicira zemlja“ koju ima potvrđenu evropsku perspektivu, a koju ne smatraju svi u EU državom.

Od 27 država članica EU, njih pet još ne priznaje nezavisnost Kosova.

N1Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.