Osmani: Napravili smo napredak kod pet država članica EU koje ne priznaju Kosovo

Osmani TRT
FOTO: Vjosa Osmani/Fejsbuk/Printscreen/TRT World

Izvor: Gazeta Express (Tekst je preveden sa albanskog)

Kosovska predsednica Vjosa Osmani, rekla je da postoji napredak u lobiranju za dobijanje priznanja od pet zemalja članica Evropske unije koje nisu priznale Kosovo.

Kipar, Grčka, Španija, Rumunija i Slovačka i dalje ne priznaju nezavisnost Kosova.

Ova izjava kosovske predsednice dolazi nakon što Kosovo najavljuje podnošenje zahteva za članstvo u EU, za šta je potrebno jednoglasno odobrenje 27 država članica, koje su i dalje podeljene u stavovima po ovom pitanju.

„Želimo da iskoristimo ove godine dva fronta. Na jednom, kako bismo bili sigurni da ćemo unaprediti važne reforme u našoj zemlji koje bi nas približile EU i drugo, da ubedimo sve članice EU da podrže članstvo Kosova i daju nam status kandidata“, rekla je Osmani za Euroaktiv.

Osmani je rekla da su za datum prijave izabrali decembar sa namerom da se to uradi tokom češkog presedavanja Savetom EU, jer je, prema njenim rečima, Prag dao veliku podršku Kosovu i regionu, kao i zbog nade da će vizna liberalizacija biti završena do kraja meseca.

Švedska, koja je mnogo manje zainteresovana za proširenje, prvog januara preuzima presedavanje od Čeha.

Upitana da li postoji određena strategija ili pristup koji se koristi sa pet država koje ne priznaju nezavisnost Kosova, ona je rekla da idu „korak po korak“ i da je postignut napredak.

Sa nekima, rekla je Osmani, već postoji visok nivo ekonomske saradnje, priznavanje dokumenata, turizma i kulture, što znači da ostaje formalno priznanje.

„Dakle, nastavićemo sa ovim pristupom i sa ostalim državama koje nisu priznale Kosovo, od kojih su neki imali rigidniji pristup Kosovu, ali mislim da stižemo, samo da treba da budemo strpljivi“, rekla je ona.

Osmani je rekla da je zahvalna onima koji su partneri i saveznici, ali je istakla da EU u celini mora da shvati da nejasne poruke više nisu adekvatne u aktuelnom geopolitičkom kontekstu.

„Mislim da je ovo jedna od onih prekretnica u istoriji u kojima EU mora da shvati da pomešane i nejasne poruke više ne završavaju stvari. Oni treba da budu jasni prema Zapadnom Balkanu, uz podršku članicama Zapadnog Balkana koje su zauzele jasan stav o Ukrajini i jasan stav protiv Rusije“, rekla je.

Osmani je upitana i za novu verziju francusko-nemačkog plana, predloga koji je doneo specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, a koji je odbio da elaborira njen sadržaj i rekao da je sada u fazi analize od strane visokih državnih zvaničnika, koji će potom imati „zajednički i koordinirani pristup“.

Ona je, međutim, poručila samo da je „uzajamno priznanje jedino rešenje koje će garantovati trajni mir i stabilnost u regionu“.

„Nastavićemo da budemo konstruktivni, otvoreni, kreativni i pravićemo kompromise kada je potrebno, ali nikada na način koji bi Kosovo učinio nefunkcionalnom državom. Ovo je crvena linija“, navela je Osmani.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.