Zaharova o odluci PR: Hoće da se otarase onih koji beleže destruktivnu politiku u srpskim sredinama

Proglašenjem ruskog zvaničnika UNMIK-a za nepoželjnu osobu Priština nastavlja sa provokacijama s ciljem zaoštravanja međunarodnih odnosa u regionu, diskreditovanja Svetske organizacije i konstruktivne uloge Rusije na Balkanu, oglasilo se danas rusko ministarstvo spoljnih poslova.

„Očigledna je težnja kosovskih vlasti da se otarase onih koji mogu objektivno da zabeleže destruktivnu politiku Prištine vođenu u područjima regiona naseljenim Srbima“, kazala je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova, Marija Zaharova, prenosi TASS.

Moskva očekuje da će ovaj potez Prištine naići na „adekvatan otpor“ rukovodstva misije UN-a.

Naglasila je da Rusija oštro osuđuje svaki pokušaj „ograničavanja aktivnosti ili ‘istiskivanja’ misije UN sa Kosova preduzimanjem agresivnih koraka koji su u suprotnosti sa duhom i tekstom Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN“.

„Pozivamo Misiju UN na Kosovu (UNMIK) i međunarodne snage na Kosovu, da u okviru svojih ovlašćenja prema pomenutoj rezoluciji Saveta bezbednosti UN, osiguraju bezbednost ruskim i svim ostalim članovima misije“, poručila je Zaharova.

Podsetimo, kosovska ministarka spoljnih poslova, Donika Gervala (Donika Gërvalla), saopštila je 31. decembra da je donela odluku da se ruski zvaničnik UNMIK-a na Kosovu proglasi (osobom) non-grata zbog „njegovog štetnog delovanja, čime je narušena nacionalna bezbednost“.

Gervala je kazala da je zahtev za tako nešto uputio kosovski premijer, Aljbin Kurti.

„Institucije Kosova ostaju posvećene borbi protiv zloćudnog uticaja Ruske Federacije i njenih satelitskih predstavnika u regionu, koji imaju za cilj da potkopaju dostignuća Kosova i naših partnera, pre svega SAD, NATO i EU. Kosovo će nastaviti da još tesnije sarađuje sa svojim međunarodnim saveznicima, posebno sa Amerikancima, Evropljanima i NATO-om, kako bi osujetilo bilo kakve destabilizujuće napore Ruske Federacije u našem regionu“, poručila je Gervala u svom saopštenju.

Međutim, iz UN-a su potom poručili da doktrina „persona non grata“ nije primenljiva na osoblje Ujedinjenih nacija, kao i da kosovske vlasti nisu zvanično obavestile UN o ovoj odluci.

Međutim, šef kabineta kosovskog MSP, Šar Jakupi (Sharr Jakupi), u međuvremenu je demantovao navode UN-a o tome da ih nisu obavestili o svojoj odluci.

Podsetimo, oktobra meseca 2021. godine takođe su dva Rusa proglašena na Kosovu za nepoželjne osobe.

Tada je kosovska predsednica, Vjosa Osmani, saopštila da je zatražila od Donike Gervale da dva službenika Kancelarije za vezu Ruske Federacije na Kosovu proglasi personom non grata, zbog „njihove štetne aktivnosti“, odnosno toga da su „prekršili nacionalnu bezbednost i ustavni poredak Republike Kosovo“.

Istog dana se oglasila i ruska ambasada u Srbiji koja saopštila da ne priznaje odluku kosovske vlade, a s ozbirom na to da ne priznaju kosovsku nezavisnost, javio je Sputnjik. I tada su ruski zvaničnici protumačili odluku Prištine kao provokaciju.

Prethodno je 2019. još jedan ruski službenik UNMIK-a proglašen za personu non grata na Kosovu.

U pitanju je Mihail Krasnoščekov za kojeg su kosovske vlasti iznele tvrdnje da je zapravo „kamuflirani špijun“, a nakon akcije specijalnih jedinica pod nazivom „krijumčarenje“ u Zubinom Potoku maja meseca 2019. godine. Optužili su ga da je pomagao „nasilnim demonstrantima“ koji su postavili barikade u ovom opštini, u pokušaju da spreče policiju da sprovede akciju.

Iz UNMIK-a su i tada pojasnili da se status persona non grata ne može primeniti nad osobljem ove misije.

Više o tome u posebnim vestima:

Ruski zvaničnik UNMIK-a proglašen je personom non-grata na Kosovu

UN povodom odluke Prištine: Doktrina ‘persona non grata’ nije primenljiva na naše osoblje

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.