Čitaku o medicinskom izuzeću Đokovića: Sve životinje su jednake, samo su neke jednakije od drugih; Beograd kritikuje

„Sve su životinje jednake, samo su neke jednakije od drugih“, ovako je danas bivša ambasadorka Kosova u SAD, Vljora Čitaku prokomentarisala vest da je srpski teniser, Novak Đoković, na Australijan openu dobio medicinsko izuzeće za one koji nisu vakcinisani. Njenu reakciju pratile su kritike srpskih zvaničnika.

Novak Đoković je danas konačno potvrdio da će učestvovati na Australijan openu. Najbolji teniser sveta najavio je put u Melburn, uz informaciju da je dobio medicinsko izuzeće, a s obzirom na to da je uslov za učešće bila primljena vakcina protiv virusa korona.

O tome je danas izvestio i Rojters sa naslovom „Đoković dobio medicinsko izuzeće da odbrani titulu na Australijan Openu„.

Bivša ambasadorka Kosova u SAD, Vljora Čitaku prokomentarisala je ovu vest na Tviteru citatom iz knjige „Životinjska farma“ Džordža Orvela, koji govori o povlašćenom položaju svinja među životinjama uz poruku: „Sve su životinje jednake, samo su neke jednakije od drugih“.

Objava Čitaku naišla je na kritike srpskih zvaničnika.

Srpski ambasador u Vašingtonu, Marko Đurić, kazao je da je izjava Čitaku „školski primer etnički motivisanog govora mržnje“.

„Očigledno da jeste, pošto je Novak Đoković Srbin iz Zvečana koji slučajno misli drugačije od gospođe Čitaku“, poručio je Đurić.

„Ovo je tipičan dehumanizujući govor Vljore Čitaku, za koju su Srbi ‘beli hodači’ ili životinje, ali nikada ljudi dostojni ljudskih prava, što svakodnevno pokazuju prištinske vlasti“, dodao je Đurić, uz poruku „Sramno“.

Njemu je potom odgovorila Čitaku sa porukom:

„Možda se nećete osramotiti tako javno, ukoliko ikada pročitate Orvela i razumete koncept alegorije“.

U nastavku razgovora Đurić poziva Prištinu da primenjuje dogovorene sporazume a ne „shvatanja Džordža Orvela“.

„Oh, znam da sam i ja u tvojoj knjizi nepismena ‘životinja’. Ali, kako bi bilo da konačno počnete da koristite Ustav, Briselski i Vašingtonski sporazum, ili barem Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, i da ih primenjujete na naše građane na KiM-u, umesto da na njih primenjujete svoja shvatanja Džordža Orvela“, Đurić.

Direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, ujedno se oglasio sa porukom da se Čitaku odlučila da uputi „primitivne uvrede“ jer „ne može da prihvati da je Srbin, Novak Đoković najbolji“.

„Na sve uvrede i napade postoji samo jedan odgovor – odgovor dostojan šampiona, napred Đokoviću“, podcrtao je Petković.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.