Kosovski MIP proglasio dvoje ruskih diplomata u Prištini personama non grata

avioni -Rusija parada

Kosovski političari su u komunikaciji sa javnošću najagilniji preko društvenih mreža, pre svega Fejsbuka. Tako je kosovska predsednica Vjosa Osmani danas na Fejsbuku saopštila da je od ministarke spoljnih poslova Donike Gervale Švarc (Gërvalla-Schwarz) zatražila da dva službenika Kancelarije za vezu Ruske Federacije na Kosovu proglasi personom non grata.

Čitaoci Fejsbuka koji je prate i koju su ovu objavu za samo sat vremena ‘lajkovali’ 3,400 puta, mogli su da saznaju da je ovakav diplomatski potez ova predsednica povukla zbog „njihove štetne aktivnosti“, odnosno da su „prekršili nacionalnu bezbednost i ustavni poredak Republike Kosovo“.

„MIP je danas doneo odluku da se ova dva ruska zvaničnika proglase nepoželjnim licima i istovremeno o primeni odluke obavestio institucije za sprovođenje zakona i nadležne organe“, navela je.

U zaključku svoje objave na Fejsbuku, navela je ono što redovno ističe u svojim nastupima na međunarodnim događajima, ili kontaktima sa diplomatama: „Institucije Republike Kosovo su posvećene borbi protiv zloćudnog uticaja Ruske Federacije i njenih satelita u regionu, koji imaju za cilj da podriju naša dostignuća i dostignuća Sjedinjenih Država, NATO-a i EU“.

I dok tvrdi da Kosovo „neće postati plen destabilišućih ambicija“ Ruske Federacije, istovremeno će usled tog razloga da nastavi da blisko sarađuje sa američkim i evropskim saveznicima.

„Uveravam građane zemlje da institucije Republike Kosovo neće oklevati da deluju kada god dođe do narušavanja bezbednosti i ustavnog poretka u zemlji“, istakla je Vjosa Osmani na Fejsbuku.

Na Fejsbuku ju je podržao i Ramuš Haradinaj.

Drugi detalji nisu poznati.

Ruske vlasti se za sada nisu oglasile. U Prištini od ’99, postoji Kancelarija za vezu Ruske federacije, a ne ambasada jer Ruska Federacija ne priznaje Kosovo kao nezavisno od Srbije.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.