Sputnjik: Ruski MIP odgovorio Prištini da ne priznaje Kosovo, pa ni odluku vlade

FOTO: Sputnjik/Aleksandar Milačić

Ruska ambasada u Srbiji saopštila je da ne priznaje odluku kosovske vlade o tome da dvojicu ruskih diplomata proglasi za persone non grata, javio je Sputnjik nakon vesti iz Prištine da je kosovski MIP dvoje službenika Kancelarije za vezu Ruske ambasade u Prištini proglasio za nepoželjne.

„Smatramo da je ovaj korak Prištine provokacija. Ne priznajemo ‘nezavisnost’ Кosova a samim tim i ‘vladu’ pokrajine i druge ‘strukture’. Za nas nikakve ‘odluke’ Prištine nemaju pravnu snagu. Na osnovu rezolucije SB UN 12 44 sarađujemo sa UNMIК-om u vezi sa datim pitanjem“, rekli su u pres-službi ruske ambasade za Sputnjik.

U ambasadi ističu da su apsolutno neprihvatljivi pokušaji da se diplomate akreditovane kod UNMIК-a ometaju da obavljaju svoju delatnost koja je u skladu s međunarodnim pravom.

Kosovska predsednica Vjosa Osmani danas je na Fejsbuku saopštila da je od ministarke spoljnih poslova Donike Gervale Švarc (Gërvalla-Schwarz) zatražila da dva službenika Kancelarije za vezu Ruske Federacije na Kosovu proglasi personom non grata.

Svoj diplomatski potez ova predsednica povukla je zbog „njihove štetne aktivnosti“, odnosno da su „prekršili nacionalnu bezbednost i ustavni poredak Republike Kosovo“.

„MIP je danas doneo odluku da se ova dva ruska zvaničnika proglase nepoželjnim licima i istovremeno o primeni odluke obavestio institucije za sprovođenje zakona i nadležne organe“, navela je.

U zaključku svoje objave na Fejsbuku, navela je ono što redovno ističe u svojim nastupima na međunarodnim događajima, ili kontaktima sa diplomatama: „Institucije Republike Kosovo su posvećene borbi protiv zloćudnog uticaja Ruske Federacije i njenih satelita u regionu, koji imaju za cilj da podriju naša dostignuća i dostignuća Sjedinjenih Država, NATO-a i EU“.

Na Fejsbuku ju je podržao i Ramuš Haradinaj.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.