UN povodom odluke Prištine: Doktrina ‘persona non grata’ nije primenljiva na naše osoblje


Vest je ažurirana

„Doktrina „persona non grata“ nije primenljiva na osoblje Ujedinjenih nacija, kazao je danas portparol generalnog sekretara UN-a. On se oglasio povodom odluke kosovskog ministarstva spoljnih poslova koje je proglasilo ruskog zvaničnika UNMIK-a za „nepoželjnu osobu“.

„Upoznati smo sa proglašavanjem člana osoblja Misije Ujedinjenih nacija na Kosovu, UNMIK-a, za personu non grata od strane kosovskih vlasti“, poručio je danas portparol generalnog sekretara UN-a, Stefan Dižarik (Stéphane Dujarric)

On navodi da kosovske vlasti nisu zvanično obavestile UN o ovoj odluci. Ujedno kaže da se takva odluka ne može primeniti na osoblje misije.

U međuvremenu se na Tviteru oglasio šef kabineta kosovskog MSP, Šar Jakupi (Sharr Jakupi), koji je demantovao navode UN-a o tome da ih nisu obavestili o svojoj odluci.

„UNMIK je obavešten od strane kosovskog ministarstva spoljnih poslova u petak, 31. decembra, da je jedan od njihovih zvaničnika proglašen personom non grata“, poručio je Jakupi.

„Doktrina ‘persona non grata’ nije primenljiva na osoblje Ujedinjenih nacija i nije predviđena Uredbom UNMIK-a 2000/47 (o statusu, privilegijama i imunitetima KFOR-a i UNMIK-a i njihovog osoblja na Kosovu)“, naglasio je portparol generalnog sekretara.

Kosovskim vlastima savetuju da se, u slučaju da su „zabrinuti“ u vezi sa bilo kojim članom osoblja UNMIK-a, obrate rukovodstsvu misije, a kako bi UNMIK mogao da reši ovo pitanje u skladu sa statusom, privilegijama i imunitetima UNMIK-a i njegovog osoblja.

„UNMIK i štab UN-a preduzimaju odgovarajuće mere kako bi osigurali bezbednost dotičnog člana osoblja i nastavljaju da rade sa relevantnim vlastima po ovom pitanju“, navodi u svom saopštenju portparol generalnog sekretara UN-a.

Podsetimo, kosovska ministarka spoljnih poslova, Donika Gervala (Donika Gërvalla), saopštila je 31. decembra da je donela odluku da se ruski zvaničnik UNMIK-a na Kosovu proglasi (osobom) non-grata zbog „njegovog štetnog delovanja, čime je narušena nacionalna bezbednost“.

Gervala je kazala da je zahtev za tako nešto uputio kosovski premijer, Aljbin Kurti.

„Institucije Kosova ostaju posvećene borbi protiv zloćudnog uticaja Ruske Federacije i njenih satelitskih predstavnika u regionu, koji imaju za cilj da potkopaju dostignuća Kosova i naših partnera, pre svega SAD, NATO i EU. Kosovo će nastaviti da još tesnije sarađuje sa svojim međunarodnim saveznicima, posebno sa Amerikancima, Evropljanima i NATO-om, kako bi osujetilo bilo kakve destabilizujuće napore Ruske Federacije u našem regionu“, poručila je Gervala u svom saopštenju.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.