Vulin: „Ja sam za što hitnije i što sigurnije razgraničenje sa Šiptarima“

Ministar odbrane Aleksandar Vulin/Foto: Tanjug/Jaroslav Pap
Ministar odbrane Aleksandar Vulin/Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je da se zalaže za što hitnije razgraničenje s Albancima, upotrebivši reč „Šiptari“, jer će Srbija, kako dodaje, samo tako moći da nastavi da se bavi sobom i svojim narodom.

Rekao je da je to njegovo lično mišljenje i da za taj stav nema podršku ni predsednika, ni vlade, podsećajući i da Skupština nije nikada raspravljala o tome.

„Ja sam za što pre i što sigurnije razgraničenje sa Šiptarima… Što pre između nas i njih bude tvrda i čvrsta granica pre ćemo moći da se bavimo sobom i svojim narodom, a ne da se bavimo onim što neosuđeni ratni zločinci hoće da rade i ono što rade. I znate, ako sam nekad i sumnjao da možda nisam u pravu – sada kada vidim da su protiv razgraničenja Nemačka, Hrvatska, Albanija, Šiptari na Kosovu, delovi BiH, Crna Gora, Severna makedonija – ja nemam ni jednu jedinu dilemu da sam u pravu i da je ovo dobro za srpski narod“, izjavio je ministar odbrane u Vranju gde je njegov Pokret socijalista, na čijem je čelu, ove godine obeležio Praznik rada.

Da je ‘Velika Albanija’ „najveća pretnja za mir na Balkanu“, kao i da na KiM-u, njeno širenje mora da se zaustavi, Vulin je poručio još u februaru prošle godine, i to u prisustvu vojnih lica.

Pročitajte još: Vulin ponavlja: Rešenje za Kosovo je razgraničenje

Ovo nije prvi put da ministar odbrane Republike Srbije javno iznosi stav da se zalaže za razgraničenje. Početkom aprila saopštio je identičnu poruku koja je rezultirala podizanjem krivične prijave protiv njega od strane Vojnog sindikata Srbije zbog, kako su naveli, „ugrožavanja teritorijalne celine i izdaje zemlje“.

„Kada utvrdimo gde je linija, moći ćemo i da je branimo“, rekao je tada Vulin za Večernje Novosti.

Poručivši da je „došla ‘Velika Albanija'“, postavio je pitanje, da li ćemo sad da je zaustavimo ili da je čekamo u centralnoj Srbiji.

Osim krivične prijave, Vojni sindikat Srbije zatražio je njegovu smenu sa ministarske funkcije i hapšenje.

Ovu izjavu Vulina koja je, inače, izazvala burne reakcije dela javnosti koja ga je optužila za antiustavno delovanje, direktor Kancelarije za KiM nazvao je racionalnom. O tome čitajte u posebnoj vesti: Đurić: Vulinov stav o razgraničenju racionalan. S druge strane, jedan od kritičara izjave, političar sa KiM Momčilo Trajković, istu izjavu ocenio je kao kastrofalnu, o tome u posebnoj vesti: Momčilo Trajković: Vulinova izjava je katastrofa, to je za krivičnu odgovornost.

Srpski državni vrh o razgraničenju

Međutim, Vulin nije jedini zvaničnik Srbije koji zastupa ili je zastupao ovu ideju.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić sredinom februara uzburkao je javnost izjavom da je zvaničan predlog Srbije za rešenje pitanja Kosova razgraničenje, pa je dan kasnije pojasnio da je hteo da kaže da je to zapravo „jedna od zvaničnih ideja“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić takođe je u prošlosti govorio o ovoj, „zvaničnoj ideji“. Pa je tako  početkom aprila i on pojasnio da je razgraničenje „ideja koja je mogla da dovede do rešenja“, ali da od toga „očigledno nema ništa – neće Nemci, neće Albanci“.

O ovoj ideji predsednik Srbije govorio je u više navrata, a skorije pre održavanja samita u Berlinu.

“Borio sam se za razgraničenje znajući da je to maksimum za šta možemo da se izborimo. Sada znamo da ne možemo. U istorijskom smislu ni za šta neću biti kriv, možda mi je lično lakše ali će Srbiji biti teže”, rekao je predsednik za TV Pink.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.