Đurić: Vulinov stav o razgraničenju racionalan

Đurić Marko
Foto: N1/Printscreen

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, ocenio je danas da izjava ministra odbrane Aleksandra Vulina da je za razgraničenje, odnosno da se između Srba i Albanaca uspostavi „što pre tvrda i čvrsta granica“ ne predstavlja napad na ustavno uređenje Srbije“. Đurić je na konferenciji za novinare u prostorijama Srpske napredne stranke čiji je funkcioner, rekao da je Vulin imao hrabrosti da iznese svoj stav i da on to pozdravlja, te da svako ima pravo da „u okviru unutrašnjeg dijaloga“ kaže kako bi trebalo rešiti pitanje Kosova i Metohije.

„Ne mislim da to što je Vulin izneo svoj stav po pitanju Kosova i Metohije napad na ustavno uređenje, ni približno tome“, rekao je Đurić.

On je izneo stav koji je njegov stav, za koji ja mogu da smatram da je i racionalan ali i mogu da kažem da je to stav koji je deo Unutrašnjeg dijaloga ako hoćete. Ja ga na taj način gledam o Kosovu i Metohiji, zato što, podsetiću vas da duže od dve godine, ako se ne varam, konačno u Srbiji na inicijativu predsednika Vučića traje rasprava o tome kako da pristupimo kao država i kao društvo rešavanju problema Kosova i Metohije u okviru te diskusije i debate svako ima priliku da iznese svoj stav

KoSSev: Podsećamo institucionalni Unutrašnji dijalog o pitanju Kosova i Metohije na inicijativu predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, započet je oktobra 2017. godine. Vučić je tada govorio da će ovaj dijalog trajati mesecima, pošto, kako je tada izjavio, „nemamo vremena za godine“.

„Realno je da sa predlogom za Kosovo i Metohiju izađemo u martu sledeće godine“, najavio je Vučić sredinom oktobra 2017.

Međutim, to se nije obistinilo, a Unutrašnji dijalog de facto je zamro. Poslednji sastanak u okviru Unutrašnjeg dijaloga, održan je marta 2018. godine, a Nacionalni konvent o Evropskoj uniji je jula prošle godine, povodom godišnjice pokretanja Unutrašnjeg dijaloga saopštenjem za javnost uputio pitanje predsedniku i vladi da li još uvek traje Unutrašnji dijalog o Kosovu i Metohiji, ili je taj proces završen, kao i kada će biti dostupan javnosti analitički izveštaj koji je proistekao iz javnih diskusija koje su se vodile u okviru Unutrašnjeg dijaloga o Kosovu i Metohiji. Tada nije bilo odgovora nadležnih.

Ipak, 9. avgusta 2018. prilikom obilaska fabrike za obradu mesa u Šidu, predsednik Vučič izašao je sa idejom za rešenje kosovskog pitanja.

„Ja se zalažem i to ne krijem, ja se svakako zalažem i to je politika koju predstavljam. Da li će ona dobiti podršku naroda ili ne, ja se zalažem za razgraničenje sa Albancima,“ saopštio je tada svoju ideju predsednik Srbije.

Vučić je tada takođe rekao da njegova ideja „nije ništa novo“ i da tu opciju „zagovara godinama“.

On je naveo i da će o sudbini Kosova „odlučivati građani“, ali da sada „nemaju o čemu da odlučuju zbog nekih neodgovornih ljudi u međunarodnoj zajednici i Prištini koji ne ostavljaju ni najmanje prostora da se razgovara o racionalnom rešavanju tog problema“.

Govoreći o sastancima državnog vrha u Berlinu on je rekao da je stvorena jasna slika o tome šta ko u regionu misli i kako ko u regionu namerava da se odnosi prema Srbiji i njenim interesima, i pravima i položaju Srba u regionu.

Đurić je najavio i da će i narednih nekoliko dana biti vođeni razgovori s političkim predstavnicima Srba sa Kosova – verovatno uz prisustvo predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, na kome će biti donete odluke po pitanju taksi na uvoz robe iz Srbije.

On je rekao da je srpskoj ekonomiji uvođenjem tih taksi naneta šteta od više od 500 miliona evra na godišnjem nivou, a dodao je i da se srpska roba švercuje na Kosovo i upitao Prištinu ko je odgovoran za taj šverc i čije firme profitiraju.

Upitan o istrazi ubistva predsednika Inicijative SDP Olivera Ivanovića Đurić je rekao da su sramni pokušaji pojedinaca da implicitno optuže vlast u Beogradu za njegovo ubistvo zbog različitih stavova tokom kampanje za lokalne izbore na Kosovu i Metohiji 2017. godine.

Đurić je rekao i da je Oliver Ivanović bio u zatvoru tri i po godine, i da su za to vreme i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Kancelarija za Kosovo i Metohiju na „najeksplicitniji način“ pozivali na njegovo oslobođenje.

N1

Pročitajte još:

Vulin: „Ja sam za što hitnije i što sigurnije razgraničenje sa Šiptarima“

Momčilo Trajković: Vulinova izjava je katastrofa, to je za krivičnu odgovornost

Vulin ponavlja: Rešenje za Kosovo je razgraničenje

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.