Pred sastanak u Berlinu, za razliku od Tačija i Haradinaja, Vučić ne očekuje ništa

Vučić Tači Haradinaj

Na današnjem sastanku u Berlinu čiji su domaćini nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron, jedina tema o kojoj se sigurno neće diskutovati je razgraničenje/korekcija granica, i tu se slažu i predsednik Srbije ali i kosovski premijer i predsednik. Hašim Tači od današnjeg sastanka očekuje da će „Merkel i Makron zatražiti od Srbije da prizna Kosovo“ ali će i zatražiti osudu „srpskog genocida na Kosovu“, dok će kosovski premijer Ramuš Haradinaj tome dodati i ratnu odštetu. S druge strane srpski predsednik Aleksandar Vučić poručuje da će na ovom sastanku „svi imati svoje zahteve – naš je samo da se čuva mir i stabilnost“, a da u ovom trenutku ne vidi nikakav ishod. Iako se najavljuje da je dijalog Beograda i Prištine u fokusu, kako prenosi N1, po agendi nisu predviđeni bilateralni sastanci predstavnika Srbije i Kosova s Angelom Merkel.

Vučić: Borio sam se za razgraničenje znajući da je to maksimum za šta možemo da se izborimo. Sada znamo da ne možemo

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić pretpostavlja da će u Berlinu najduži razgovori biti oko odnosa Beograda i Prištine. Ono što ga čudi je sam format sastanka i ko je sve pozvan.

On je, gostujući na televiziji Pink, uočio da su na sastanak pozvani premijeri Slovenije i Hrvatske, ali ne i Rumunije, Bugarske, i Mađarske, te da je „sa tim izborom, jasno da će naša delegacija biti jedina koja će govoriti protiv nezavisnosti Kosova, ali je naše da se borimo za našu zemlju“, rekao je Vučić.

Uoči sastanka u Berlinu Vučić je naveo da su nemačka kancelarka Angela Merkel, koju kako kaže, „nešto bolje poznaje“ i francuski predsednik Makron, sa kojim je „četiri puta“ razgovarao, sazvali sastanak jer su razumeli da stvari idu u lošem smeru u smislu odnosa Beograda i Prištine i misli da je suština u tome da oni „naprave nešto“ da bar garantuju očuvanje stabilnosti i to „bi bio veliki pomak“.

“Ako može dogovor da bude, da ne bude nikakvih iznenađenja, da ne bude nikakvih upada i upotrebe oružja, biću srećan”, naveo je Vučić.

Na pitanje novinarke, a šta u slučaju da Priština ne poštuje dogovor, Vučić je upitao a šta nam je druga opcija? Da ne učestvujemo u razgovorima? Da ne učestvujemo u dogovorima?

Na pitanje o tome da će Srbiji na sastanku u Berlinu biti ponuđen dvostruki suverenitet na KiM, on kaže da od toga nema ništa:

„Ma nema ništa od toga, to su probni baloni, medijski da se vidi ko će gde šta i kako da primi, nema nikakvih razgovora po takvim pitanjima“.

Dodao je da „oni nama ne mogu da ponude čak ni ono što su nekada pričali, evo vam uđite u Evropsku uniju, pa zaboravite na to i to… čak ni tako nešto ne mogu da nam ponude“.

Srbija će biti u sve težoj poziciji kada je Kosovo u pitanju

“Borio sam se za razgraničenje znajući da je to maksimum za šta možemo da se izborimo. Sada znamo da ne možemo. U istorijskom smislu ni za šta neću biti kriv, možda mi je lično lakše ali će Srbiji biti teže”, rekao je predsednik.

Vučić je izjavio da veruje u snagu i kancelarke Merkel, bez obzira, kako kaže, na različite stavove po pitanju Kosova, lično joj veoma veruje, ali i u francuskog predsednika Makrona, koji je „veoma sposoban i ozbiljan čovek i za koga veruje da će doći sa „dobrim idejama“.

Na pitanje novinarke šta Merkelova, za koju je Vučić prethodno rekao da u nju ima poverenje, može konkretno da uradi u ovoj situaciji, predsednik je odgovorio: „Ništa“.

„Nadam se da će da ima neku ideju“, dodao je.

Vučić je preneo i da mu je kancelarka Merkel u Davosu rekla da ne zna šta je to što bi u ovom trenutku Srbiji moglo da bude ponuđeno.

„Ne vidim ishod u ovom trenutku nikakav i moram da budem iskren da kažem da me to žalosti i da nisam srećan zbog toga . Dobro je da imamo otvoren razgovor s njima. Mi ne idemo sa zahtevima, Albanci će tražiti liberalizaciju, svi će imati svoje zahteve – naš je samo da se čuva mir i stabilnost, veće zahteve nemamo, ako nas hoće u Evropi – hvala im na tome, ako nas ne žele – opet im hvala“, zaključio je Vučić.

Nešto drugačija očekivanja u subotu

U subotu, posle završnog obraćanja na kraju foruma „Pojas i put“ u Pekingu, poziciju Srbije definisao je kao nimalo laku i jednostavnu, ali je istakao da „to nije prvi put“, kao i da „računa na Merkel i Makrona“.

„Računam, Merkel i Makron su veliki i ozbiljni ljudi, oboje cenim izuzetno, zaista ih veoma poštujem i verujem da će pronaći jedan balansiran pristup i gledati kako i na koji način da se problemi između Beograda i Prištine reše“.

U jeku konstantnih najava da se od njega „traži da odobrovolji Albance kako bi ukinuli takse“, kako bi se nakon toga dijalog (koji je blokiran još od novembra kada su uvedene takse) nastavio, predsednik je u subotu izjavio da se „to neće dogoditi“.

Tači: Uvek ću biti protiv razmene teritorija

Sa druge strane, kosovski predsednik, Hašim Tači nakon „konsultacija sa međunarodnim partnerima“, juče je preko svog Fejsbuk profila pozdravio „povećanje angažmana Nemačke i Francuske na Zapadnom Balkanu uopšte, a posebno na Kosovu“.

Očekuje da će Merkel i Makron na ovom sastanku pružiti svoju podršku procesu vizne liberalizacije Kosova.

“Ukoliko se to ne bude desilo, sastanak u Berlinu biće razočaranje za sve građane Kosova”,  naveo je Tači na svom Fejsbuk profilu.

Tači će od domaćina skupa zatražiti i da osude “srpski genocid na Kosovu”.

„Sastanak u Berlinu neće doneti nove procese, već prilike za rešavanje problema, uzimajući za primer uspešan sporazum između Severne Makedonije i Grčke“, objasnio je Tači.

Na ovom sastanku „posebna pažnja biće posvećena mogućnosti nastavka dijaloga između Kosova i Srbije za postizanje sveobuhvatnog, konačnog sporazuma koji će doneti veću stabilnost na Zapadnom Balkanu“, dodaje.

Nešto kasnije, na konferenciji za novinare na aerodromu „Adem Jašari“ u Prištini, pred polazak u Berlin ocenio je da postizanje sveobuhvatnog, pravno obavezujućeg sporazuma „otvara perspektivu dobrosusedskih odnosa i međusobnog priznanja“, ali je dodao da je protiv dijaloga uz uslovljavanje Srbije.

Poručio je da Kosovo neće dozvoliti razmenu teritorija ili druge opcije, ali da je istovremeno pravo Albanaca iz Preševske doline da se prisajedine Kosovu.

“Naglašavam da je naša pozicija ustavna, zakonita, jasna, pozicija nezavisne i suverene zemlje. Ne postoji dijalog između Kosova i Srbije, ili pregovori, ali nastaviću da snažno ističem moju poziciju da bi bilo od koristi podržati pravo Albanaca u Preševskoj dolini da se ujedine sa Kosovom. Ali, uvek ću biti protiv razmene teritorija. To je stvar trgovine koju ne dozvoljavamo, koju nećemo dopustiti ni pod kakvim okolnostima, čak ni vrstu dvostrukog suvereniteta, čak ni model dve Nemačke zato što je reč o prošlosti, niti Republiku Srpsku, niti Zajednicu”, objasnio je Tači, prenosi Koha.

Na kraju konferencije poručio je da od Merkel i Makrona očekuje da će od Srbije zatražiti priznanje Kosova, prenosi Koha.

Haradinaj: Razgraničenje ili razmena teritorije –  to su nekako priče iz prošlog veka

Odmah nakon što je u javnosti izašla informacija da će se 29. aprila održati sastanak u Berlinu, kosovski premijer, Ramuš Haradinaj, pozvao je kosovskog predsednika da usaglase stavove pre puta, a pogotovo kada je reč o ideji podele Kosova.

Iako se u javnosti i dalje spekuliše da stavovi dvojice zvaničnika „nisu usaglašeni“, u intervjuu za RTK2 ove navode demantovao je upravo premijer Kosova.

„Imamo ujedinjenje stavova predsednik i ja, svakako nema promena u odnosu na ono što sam ja najavio i ranije, da je priznanje pitanje koje stoji na stolu u postojećim granicama uz poštovanje prava zajednica koje žive na obe strane, a i o ekonomskim odnosima kako bi se uspostavio put ka EU, za nas je evrotlanski, a za Srbiju Evropa“, poručio je u intervjuu za RTK2 Haradinaj.

Naglašava da u Berlin ne idu sa „starim pričama – razgraničenje ili razmena teritorije –  to su nekako priče iz prošlog veka“.

„U Berlin idemo nekako više kako rešiti poslednje pitanje između Kosova i Srbije. Priznanje se neće desiti sa nekom novom idejom, formulom.“

Haradinaj je ujedno otkrio da će u Berlinu od Srbije biti zatražena ratna odšteta.

„Da, to je bitno pitanje koje moramo rešiti, to je bitno za žrtve pa i za pravdu. Ali, ne mislim da će se sve to u Berlinu rešiti, pošto smo mi na Kosovu glasali državnu delegaciju za dijalog za pregovore, kao i Platformu, ipak, mi na ovom samitu možemo izneti neke stavove, neki doprinos“, poručio je Haradinaj.

Kako će izgledati sastanak u Berlinu

Kako javlja reporterka N1 iz Berlina, Emina Kovačević, na osnovu agende koju su novinari dobili, planirano je da bilateralne sastanke s nemačkom kancelarkom imaju samo premijeri Severne Makedonije i Albanije, Zoran Zaev i Edi Rama, a potom će se Merkel sresti s predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, prenosi N1.

Iako se najavljuje da je dijalog Beograda i Prištine u fokusu, a u Berlinu će biti zvaničnici Srbije i Kosova, po agendi nisu predviđeni bilateralni sastanci s Angelom Merkel.

Posle bilaterala počinje plenarna sednica lidera zemalja Zapadnog Balkana, na koju su pozvani i zvaničnici Hrvatske i Slovenije.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.