Vulin: Za razgraničenje sa Albancima i to što pre; Vojni sindikat podneo krivičnu prijavu, traži smenu i hapšenje


Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je da se zalaže za razgraničenje sa Albancima i to, kako je naveo, što pre. Sa druge strane, Vojni sindikat Srbije  podneo je krivičnu prijavu protiv Vulina zbog „ugrožavanja teritorijalne celine i izdaje zemlje“, i zatražio njegovu smenu sa ministarske funkcije i hapšenje, prenosi Beta. 

KoSSev: Srpski državni vrh o razgraničenju

Vulin nije jedini zvaničnik Srbije koji zastupa ovu ideju.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić nedavno je uzburkao javnost izjavom da je zvaničan predlog Srbije za rešenje pitanja Kosova razgraničenje, pa je dan kasnije pojasnio da je hteo da kaže da je to zapravo „jedna od zvaničnih ideja“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić takođe je u prošlosti govorio o ovoj, „zvaničnoj ideji“. Pa je tako pre tri dana i on pojasnio da je razgraničenje „ideja koja je mogla da dovede do rešenja“, ali da od toga „očigledno nema ništa – neće Nemci, neće Albanci“.

„Kada utvrdimo gde je linija, moći ćemo i da je branimo“, rekao je Vulin za Večernje Novosti.

„Neosporan je zločin koji je učinjen prema našoj zemlji i narodu, ali sada je na nama da li ćemo imati hrabrosti i snage da se već jednom okupimo, ujedinimo i pokušamo da rešimo srpsko nacionalno pitanje“, smatra Vulin.

„Dolazi, došla je, tu je ‘Velika Albanija’. Pitanje je samo da li ćemo sad da je zaustavimo ili da je čekamo u centralnoj Srbiji“, rekao je Vulin.

Voleo bi, kako je rekao, da vanredni parlamentarni izbori budu u junu, jer „smatra da su izbori dobri, lekoviti, da će oterati fašiste sa ulica“.

Ovo nije prvi put da Vulin ističe ideju etničkog razgraničenja sa Albancima.

„Velika Albanija je najveća pretnja za mir na Balkanu. Ideje o tome da svi Albanci žive u jednoj državi ili da imaju jednog predsednika jesu dokaz Velike Albanije. Upravo zbog toga, ja sam predlagao i predlažem da se razgraničenje između nas i Velike Albanije mora ustanoviti na Kosovu i Metohiji. I na KiM-u širenje Velike Albanije mora da bude zaustavljeno“ – rekao je jos u februaru prosle godine, i to u prisustvu vojnih lica, srpski ministar vojni, Aleksandar Vulin.

Pročitajte još: Vulin ponavlja: Rešenje za Kosovo je razgraničenje

Vojni sindikat Srbije: „Vulin počinio krivično delo ugrožavanja teritorijalne celine“

Ubrzo nakon ove izjave, Vojni sindikat Srbije podneo je krivičnu prijavu protiv Vulina zbog „ugrožavanja teritorijalne celine i izdaje zemlje“, i zatražio njegovu smenu sa ministarske funkcije i hapšenje, prenela je Beta.

„Vulin je počinio i krivično delo Ugrožavanje teritorijalne celine gde se u članu 367 decidirano kaže ‘ko silom ili na drugi protivustavan način pokuša da otcepi deo teritorije ili deo te teritorije pripoji drugoj državi kazniće se zatvorom od tri do 15 godina'“, naveo je Vojni sindikat.

Prema navodima ovog sindikata, Vulin ovakvim izajavama „širi strah“ i „prekraja vekovne granice srpske države“.

Ocenjuju da je Vulinova odgovornost još veća jer je „oficijelni ministar odbrane i njegov intervju u kome se kao de fakto priznaje postojanje Velike Albanije na vekovnom srpskom tlu jeste više nego crveni alarm“ da Skupština Srbije preispita odgovornost člana Vlade, da reaguje republički javni tužilac, VBA uhapsi Vulina, a da se Vlada i predsednik „odreknu ovakvog saradnika“, podcrtali su.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.