Vučić: Albanci ne znaju šta žele, Srbi, po prvi put – znaju

Aleksandar Vučić
Foto: YouTube kanal „Bez cenzure“, caption

Beograd i Priština su „jedno more“ daleko od prevazilaženja zastoja u dijalogu, a sam nastavak zavisi najviše od Prištine i pritiska Amerikanaca, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u emisiji Bez ustručavanja. Uprkos tome, kompromis je Srbiji bitan zbog stabilnosti, ali do kompromisa u vidu razgraničenja koje je bilo „ideja koja je mogla da dovede do rešenja“, po svemu sudeći, neće doći jer to ne žele ni Nemci, ni Albanci. I dok drugi ne znaju šta žele, Srbija je ta koja „po prvi put zna šta želi“ iako predsednik sa predlozima rešenja nije izlazio ni pred Skupštinu, ni pred narod jer je „svaki kompromisni predlog odbijen“.

O nedavnoj poseti nemačkih parlamentaraca Beogradu i Prištini, predsednik Vučić je rekao da se radi o „veoma uticajnim“ ljudima, ali i razjasnio da njihove poruke o tome da su protiv razgraničenja, zapravo znače da su za to da Kosovo bude „u celini nezavisno“, što je nešto što „ljudi u Srbiji treba da znaju“.

„Kada kažete za nekoga da su protiv ideje razgraničenja, dodajte iza toga, P.S. – oni su za Kosovo u celini, da bude nezavisno“, pojašnjava.

Na poruku međunarodnih predstavnika da su protiv promene granica, Srbija odgovara: „Nema problema, Kosovo je Srbija, tako piše u našem Ustavu“, objašnjava Vučić.

Za razgraničenje predsednik Vučić kaže i da je „ideja koja je mogla da dovede do rešenja“, ali da od toga „očigledno nema ništa, neće Nemci, neće Albanci“.

Na pitanje šta je nuđeno, Vučić kaže:

„Pa nije nuđeno ništa, razgovarali smo o tome zato što imate situaciju na Kosovu u kojoj Španci i Italijani imaju različite granice, Kinezi i Amerikanci, različite granice, Rusi i Nemci, različite granice – pa hajde da probamo da napravimo kompromis“, objašnjava svoju zamisao predsednik.

Na pitanje ko vas je ovlastio da nudite takav kompromis, predsednik je uzvratio pitanjem novinaru – a kakav kompromis biste vi nudili.

Iako je u drugim intervjuima tvrdio suprotno, navodeći da će srpska javnost detalje predloženog rešenja Albancima saznati onda kada Albanci to i prihvate, sada je rekao da nije ništa predložio.

„Nikada nisam istupio iz svog mandata, jer bilo šta da sam predložio, a nemam šta da predložim ljudima, kad razgovarate morate da razgovarate o svemu, a da sam nešto predložio, išao bih prvo pred Narodnu Skupštinu, zatim pred građane Srbije sa predlogom“.

Na podsećanje novinara Aleksandra Dikića da je na samom početku razgovora predsednik ipak rekao „da je njegov predlog odbijen“, Vučić je dodao „svaki kompromisni predlog je odbijen“.

Na konstataciju novinara da Srbija treba da pokaže jedinstvo i zna gde su joj crvene linije u vezi sa Kosovom, predsednik je rekao da Srbija „zna šta hoće“.

„Ja mislim da Albanci ne znaju šta hoće, a mislim da Srbi, po prvi put – znaju. Mislim da Albanci prave greške kakve smo mi pravili početkom 90ih“.

Dodao je i da će nam „realnije sagledavanje stvari“ doneti prednost u budućnosti za opstanak i razvoj, dok bi „busanje u prsa“ donelo probleme zemlji.

Za kraj, Prištini je poručio:

„Kakvi god da smo, budale nismo. I bolje je 100 godina razgovarati, nego jedan dan ratovati“.

Anegdota iz 2013: Odbijao sam Kosovo u UN iako mi je rečeno da mi je gotova karijera

Otkrio je da je 2013. bio protiv tačke koja je podrazumevala „upliv Kosova u UN i međunarodne organizacije“ i dodao da je on bio protiv toga „iako su svi ostali ministri u vladi i kompletno članovi delegacije, 6 prema 4 mislim da je bio odnos u delegaciji, su bili za prihvatanje toga“.

Zato što je on to tada odbijao, odlagano je potpisivanje sporazuma i zato Kosovo danas nije u UN, objasnio je Aleksandar Vučić.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.