Vučić Srbima sa KiM-a: Srbija će imati snage da vas zaštiti od pogroma

Beograd, 14. decembra 2018 – Predsednik Srbije Aleksandar Vucic obraca se javnosti Srbije povodom situacije na Kosovu. Foto TANJUG / Sava Radovanovic

„Srbija će imati snage da vas zaštiti“ poručio je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić Srbima na Kosovu i Metohiji. Ovu poruku je uputio sa vanredne konferencije za štampu posle jutrošnjeg izglasavanja zakona za transformaciju KBS u prištinskom parlamentu što je u javnosti a obe strane predstavljeno kao stvaranje Vojske Kosova. Vučićevu konferenciju sa Andrićevog venca, u centru Kosovske Mitrovice, po snežnom vremenu, sa video bima pratilo je nekoliko stotina građana iz četiri severne opštine. Predsednik je najavio nekoliko mera, odnosno reakcija protiv, kako ih vidi, protivpravnih odluka Prištine – zahtev za održavanje sednice saveta bezbednosti UN, zahtev da se carinske dažbine od 100 odsto ukinu, praćenje situacije i obećanje da će Srbija zaštititi Srbe u slučaju napada, te regionalno povezivanje. Konkretnih zahteva vezanih za KBS nije bilo. 

Iako je transformacija KBS bila povod ove konferencije, više reči je ipak bilo o samom toku dijaloga nego o najnovijem potezu Prištine. Kosovu i njihovim „američkim sponzorima“ poručuje da su „svi zajedno prešli prag“. Razočaran je jer se sada dokazalo da oni sa kojima je predsednik pokušavao, na lični i politički rizik, da dogovori kompromis, od samog početka nisu imali takvu nameru.

Jedino predsednik želeo kompromis

Predsednik Vučić je večeras obznanio da je posle više godina pretnji oformljena takozvana vojska Kosova čime su vlasti u Prištini pokazale da im „nikada nije ni najmanje bilo stalo do poštovanja prava i pravde, već samo do provođenja gole sile, napada na Srbi i neskrivenog napada na Republiku Srbiju“.

Za razliku od Kosova i njihovih „sponzora“, Srbija, koja je bila posvećena miru je 2013. ušla u teške pregovore iako je znala da sporazumi neće biti ispoštovani, ispostavilo se da je u svojim očekivanima, Srbija bila u pravu, mišljenja je predsednik Vučić. Podsetio je na 6 tačaka Prvog briselskog sporazuma koje se odnose na Zajednicu srpskih opština za koju Prištini „ni dan danas ne pada na pamet da izvrši formiranje (Zajednice srpskih opština)“.

Građani okupljeni da prate konferenciju predsednika Vučića preko video bima u centru Kosovske Mitrovice
Foto: KoSSev, Građani okupljeni da prate konferenciju predsednika Vučića preko video bima u centru Kosovske Mitrovice

Dodao je i da se Srbiji u procesu pregovora spočitavalo to što „se nije ponašala u duhu dijaloga“ te je zagovarala za povlačenje priznanja Kosova. Smatra kontradiktornim to da se činjenica da je u toku dijaloga 19 zemalja priznalo Kosovo smatra „bogougodnom“, a „smeta im kada 12 zemalja povuče priznanje“.

Ipak, kaže da Srbija u pregovorima nije „pile koje donosi svoju glavu na panj, a svako kome padne na pamet tu glavu, može da odseče“.

Bez obzira na sve, nastavio je da objašnjava sled događaja predsednik, on lično je uprkos kritikama „celokupne srpske javnosti“ nastavio dijalog i predlagao „jedino logično i normalno rešenje“.

To rešenje, za razliku od onih koji su mu se protivili i zbog kojih je danas došlo do situacije u kojoj „imate čuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta celog Kosova“, bilo je „da Srbi imaju svoje teritorije i da Srbija ne izgubi sve“, neodređen je bio predsednik Vučić.

Bez obzira na kritičare iz Srbije, danas je predsedniku ipak jasno da ni oni sa kojima je želeo da postigne kompromis, takođe nisu želeli da do toga dođe.

„Iza svega što su oni radili stoje Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, a po pitanju vojske Kosova i Savezna Republika Nemačka, mi smo tom činjenicom razočarani, ali to za nas nije nikakva novost,“ kaže predsednik Vučić koji tvrdi i da se izlagao ličnom i političkom riziku zalažući se za kompromis.

Sve se promenilo kada je Srbija počela da pobeđuje. Cilj Kosova i „američkih sponzora“ bio je da „zgaze Srbiju u političkom i vrednosnom smislu“ jer se „drznula da prestane da gubi“, kao što je to radila do 2012. Srbija nije izgubila ni u UNESCO-u, ni u INTERPOL-u, ni u ENTSO-E, iako ih je Srbija „molila“ da ta glasanja ne traže, objašnjava motivaciju pregovarača sa druge strane stola.

„Zamislite drskosti da mi tako mali pokušamo da čuvamo našu zemlju i sačuvali smo je. Pošto to nisu mogli da istrpe, onda su krenuli sa taksama, čime su direktno pogađali naš narod na Kosovu i Metohiji,“ objašnjava Vučić kako su razmišljali oni sa kojima je težio kompromisu uprkos kritikama kojima je bio izložen.

U takvim uslovima, kako to vidi Vučić, kosovski sponzori su osmislili niz „sumanutih odluka“, odluka koje samo mogu da donesu „ljudi koji su sišli s uma ili ne razumeju kako funkcioniše svet“ i ohrabrili Kosovo da te poteze i preduzme, među njima su i odluka o taksama i odluka o proširenju mandata OVK.

Transformacija KBS u suprotnosti sa RSBUN 1244

Kada je današnji potez Prištine u pitanju, predsednik je podvukao da je on u suprotnosti sa Rezolucijom 1244, odnosno tačkama 9 i 15 ovog sporazuma kojim se nalaže „demilitarizacija OVK i drugih naoružanih grupa kosovskih Albanaca“. Uz to, predsednik je ponovio svoje pitanje „stručnjacima iza Amerike, Engleske, Nemačke i iz Prištine“, a na osnovu kog akta su Albanci doneli odluku o formiranju vojske Kosova i na „osnovu koje su se drznuli da pogaze međunarodno pravo“.

Tvrdi da argument tih „stručnjaka“ da je Kosovo suverena država ne stoji i pita se zašto onda „ta njihova država“ ne poštuje svoj Ustav i ne obezbedi 2/3 glasova manjinskih zajednica. Sugerisao je da je Kosovo obezbedilo jedan srpski glas, ali ne i sve potrebne glasove.

„Neće Srbi da rade za vas. Srbi hoće da rad za svoj narod, neće Srbi da rade ni za Albance ni za Amerikance. I pošto niste mogli da ih nađete sedam, onda ste rešili jednog, koji vam verno služi od početka, ili ni jednog. Ili je taj jedan bio u prošlom mandatu pa bi da ga sad nameste za Vladu ili za ko će ga znati šta, tim gore i po pravo te vaše suverene države,“ poručio je Vučić.

Sad „ti koji hoće da pregaze Srbiju, a sa kojima moramo da gajimo dobre odnose“ poručuju Kosovu da posle svih protivpravnih poteza uđu u dijalog sa Beogradom, na šta se predsednik pita „jesu li to sami smislili ili im je neko pomogao“. Kao odgovor na akcije koje su suprotne međunarodnom javnom pravu, predsednik Vučić je tražio hitan sastanak Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija na kojem je spreman lično da učestvuje. Smatra da „velikani koji su priznali nezavisnost Kosova neće uskratiti jednoj maloj Srbiji da kaže činjenice o tome kako se krši pravo na Zapadnom Balkanu i kakvu su opasnost proizveli, i rizike, za očuvanje mira svojim odlukama“.

Sednica Saveta bezbednosti je samo prva stvar koju će Srbija preduzeti. Druga je pažljivo praćenje situacije na Kosovu i Metohiji i čekanje da Kosovo ukine takse.

„Ne interesuje me da li će one da budu 10, 20, 5, 17, 72 ili 1700 posto. Više nas ne interesuje ni kakve će nove mere da naprave. Oni ne razumeju da su svi zajedno prešli prag. Sad će morati sve to da povuku, da se sve to lepo vrati u pređašnje stanje, da nikakvih taksi ne bude, a onda je Srbija kao i uvek spremna da razgovara. Srbija je uvek čuvala mir, Srbija će i da čuva mir. Suviše smo dece gubili u različitim ratovima da bismo ih imali na bacanje. Ali Srbija ima svoj obraz, Srbija ima svoj ponos i svoje dostojanstvo. Srbija ima svoju državu i Srbija ima svoj ponositi narod.“

Predsednik je posebno ponosan na one koji su na činjenicu da su „neki okačili američke zastave“ okačili zastave Srbije. „Kod nas tuđih zastava nema, samo srpske zastave i volimo je više od svega i nećemo dati nikome da je gazi,“ poručio je Vučić.

Poruka Srbima na KiM: Ukoliko vas budu napali, Srbija će imati snage da vas zaštiti

Pri kraju obraćanja, predsednik se obratio i Srbima na Kosovu i Metohiji od kojih su se neki okupili u centru Kosovske Mitrovice da uživo prate prenos konferencije. Poručio je da je Srbija dovoljno jaka da ih zaštiti.

„Dragi prijatelji, ja znam koliko su ovo teški dani za vas, za nas nisu nimalo lakši. Spokojan sam i miran zato što smo mi uradili sve da mir sačuvamo. Spokojan sam i miran znate, koliko sam puta dolazio na Kosovo i Metohiju i koliko sam ih puta upozoravao na sve to što rade, i molio ih da to ne čine, mi smo sve što smo mogli uradili. Vi ne morate da brinete, svaki pokušaj napada na Srbe, pogroma srpskog stanovništva, Srbija će imati snage da vas zaštiti. Svaka zloupotreba njihove vojske i ulaz tamo gde joj je ulaz zabranjen u skladu sa dogovorom koji  je Srbija postigli sa NATO-om, dakle bez saglasja srpskog lokalnog stanovništva nema ulaska oružanih formacija na sever Kosova i Metohije. Ukoliko vas budu napali, Srbija će imati snage da vas zaštiti.“

Najzad, ono što će još jasnije propagirati u budućnosti, dok se „Albanci ne sete da povuku svoje idiotske mere“, jeste razvijanje najboljih odnosa sa svima ostalima u regionu. „Učinićemo sve da regionalna ekonomska zona postane stvarnost,“ plan je predsednika Vučića koji dodaje i da će Srbija učestvovati u svim regionalnim sastancima.

Konferenciju možete pratiti uživo ovde.

Detaljnije o poslednjim dešavanjima čitajte u:

Rijaliti: Srbi sahranjuju međunarodno pravo, Albanci u euforiji

Haradinaj pozvao sve vojske u regionu na partnerstvo

Studentski performans: Sahranjeno međunarodno pravo, ožalošćeni Srbi i poštovaoci međunarodnog prava

Reakcije na izmenu mandata KBS: EU i NATO negoduju, SAD pružaju podršku, za Brnabić težak dan, ali ima i sjajne vesti

KP: Kod Mazgita juče 28 kilograma supstance za koju se sumnja da je eksplozivna

Lazarević: Dan D traje od ’97 i trajaće tri decenije, odvlači se pažnja od Specijalnog suda

Usvojeni zakoni o transformaciji KBS u oružane snage

Medijski ‘rat’ zastavama

Graso: Redovno prisustvo KFOR-a, naša uloga je da štitimo a ne da ugrožavamo

Rori O’Konel: Tenzije skreću pažnju sa građana i njihovog života

Dok Tači vrši smotru pripadnika KBS, Vučić iz Lučana ima pravno i suštinsko pitanje

KFOR posle navoda iz Beograda: Situacija pod kontrolom, regularna vežba na čitavom Kosovu

Vučić o KFOR-u na Severu: Demonstracija sile pa makar i u svrhu izviđanja nikakvog smisla nema

Privedeni maloletnici zbog ispisivanja grafita OVK na školi u Lipljanu

KOHA: 15 kg eksploziva na Gazimestanu?

U Južnoj Mitrovici leci o „mobilizaciji“ organizacije „Oshtima“, pozivaju da se patrolira delovima Severa gde žive Albanci

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.