Reakcije na izmenu mandata KBS: EU i NATO negoduju, SAD pružaju podršku, za Brnabić težak dan, ali ima i sjajne vesti

Kosovo parlament
Foto: RTS

Po izglasavanju seta zakona kojima se proširuje mandat KBS, stižu prve reakcije. Dok iz NATO alijanse izražavaju žaljenje zbog nepravovremenog poteza kosovskih institucija, iz ambasade SAD u Prištini pozdravljaju početak dugoročnog procesa transformacije KBS u „formaciju sa mandatom teritorijalne odbrane“, ali i naglašavaju da neće biti nikakvih „trenutnih promena“. U isto vreme, u Kosovskoj Mitrovici grupa studenata „sahranjuje međunarodno pravo“, dok predsednik Srbije i vrhovni komandant oružanih snaga Aleksandar Vučić obilazi vojne baze, premijerka Ana Brnabić se požalila da je za nju danas težak dan, ali je i najavljivala sjajne vesti.

Stoltenberg: NATO će morati da preispita nivo saradnje sa KBS zbog izmene mandata

Generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg, u saopštenju izražava žaljenje odlukom Kosova da izmeni mandat KBS-a uprkos zabrinutosti zbog ovog procesa koji je alijansa ranije predočila.

„Dok je transformacija KBS-a u principu stvar o kojoj jeste na Kosovu da odluči, stavili smo do znanja da je ovaj potez došao u pogrešno vreme,“ navodi se u saopštenju Stoltenberga.

Naglašava da NATO podržava razvoj KBS-a u postojećem mandatu, te da će posle izmene tog mandata Severno-atlantski savet morati da preispita nivo saradnje sa Kosovskim snagama bezbednosti.

Ipak, u saopštenju se navodi da će NATO ostati posvećen obezbeđivanju sigurnog okruženja na Kosovu kroz angažman KFOR-a. Stoltenberg poziva Beograd i Prištinu da se suzdrže od bilo kakvih izjava ili akcija koje mogu voditi do daljih eskalacija.

Kosnet: SAD podržava postepenu transformaciju, očekujemo da nastave da važe postojeći dogovori sa KFOR-om

Za razliku od NATO-a, poruke podrške i čestitke stižu od novog američkog ambasadora u Prištini. Međutim, iz ove diplomatske misije naglašavaju da današnje glasanje u Skupštini Kosova neće doneti „nikakve trenutne izmene u strukturi, misiji ili operacijama ove formacije, već predstavlja početak praktičnog, dugotrajnog rada na kreiranju transparentne, multietničke formacije koja može da sarađuje unutar NATO-a, a koja će služiti svim zajednicama u skladu sa desetogodišnjim planom kosovske vlade“.

SAD podržavaju postepenu transformaciju KBS-a u formaciju sa mandatom teritorijalne odbrane, što je suvereno pravo Kosova, navodi se takođe u saopštenju.

Ambasada SAD izražava i očekivanje da će nastaviti da važe postojeći dogovori o operacijama i kretanjima sa KFOR-om na Kosovu.

Iz ambasade SAD sada očekuju nastavak dijaloga, pravo slavlje će doći samo sa postizanjem normalizacije, napisao je ambasador SAD u Prištini na svom Twitter nalogu.

„Parlament Kosova je izvršio transformaciju; Pozivam vladu da sada pokaže istu odlučnost i posvećenost u napredovanju u dijalogu. Mi u ambasadi smo fokusirani na dijalog. Pravo slavlje će doći sa postizanjem normalizacije.“

 

Najzad, Amerikanci u Prištini pozivaju sve unutrašnje i spoljašnje faktore da ohrabre građane svih manjinskih zajednica na Kosovu da se pridruže ovoj formaciji, a dve strane pozivaju da „preusmere svoju energiju i ozbiljno i konstruktivno se posvete ostvarenju cilja“, odnosno postizanju sporazuma koji će doprineti miru na Kosovu i u regionu.

EU: Delimo stav NATO, izmene samo postepeno i inkluzivno

Oglasila se i Evropska unija, u kratkom saopštenju navode da dele stav NATO-a da mandat KBS treba da bude izmenjen samo kroz „inkluzivan i postepen proces“ u skladu sa kosovskim Ustavom. Navode i da očekuju da će Kosovo nastaviti da poštuje obaveze iz oblasti bezbednosti preuzete odredbama Prvog sporazuma o normalizaciji koji je u Briselu zaključen 2013.

Nemačka ambasada u Prištini: Transformacija KBS ne treba da se koristi kao izgovor za dalje eskalacije

Saopštenje povodom usvajanja paketa zakona za transformaciju KBS je izdala i ambasada Nemačke na Kosovu. S jedne strane, navode da je Nemačka priznala Kosovo što podrazumeva da Kosovo ima pravo na oružane snage, ali i dodaju da su više puta iskazali svoj stav da „sa ovim procesom ne treba žuriti, kao i da on mora uključiti sve zajednice koje žive na Kosovu. Takođe, ceo proces treba izvršiti u koordinaciji sa partnerima, pre svega NATO-om i njihovim saveznicima.“

„Izjave bitnih političkih predstavnika na Kosovu koje podvlače multietnički karakter, privrženost ustavu, posvećenost preuzetim obavezama su ohrabrujuće. Proces transformacije će biti dug i mnogo posla predstoji današnjem činu. Pozivamo sve na Kosovu i u Srbiji da budu suzdržani: transformacija KBS ne treba da se koristi kao izgovor za dalje eskalacije. U ovom delu Evrope potrebno je više dijaloga, a ne dalja antagonizacija. Odgovornost zahteva i da se ponašamo odgovorno,“ navodi se u saopštenju Nemačke ambasade u Prištini.

Rusija: Odlukom kosovskih vlasti region bliži sukobu

Iz Rusije poručuju da je odluke kosovskih vlasti kršenje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN koja će ozbiljno pogoršati situaciju na Balkanu i približiti je ponovnom oružanom sukobu.

„Izjave većeg broja političara iz SAD i EU, kao i sekretara NATO-a, koji pokušavaju da uvere sebe i one oko njih da odluka Prištine ne menja suštinu Kosovskih bezbednosnih snaga, iznenađuju. U stvari, govorimo o dvostrukom uvećanju njihovog broja, stvaranju rezervnih snaga i što je najvažnije – menjanju suštine formacije koja je do nedavno služila kao civilna odbrana. Uz pomoć Sjedinjenih Država i nekoliko zemalja NATO-a, vojska kosovskih Albanaca prolazi kroz intenzivnu obuku, a snabdevanje oružjem i opremom za Kosovo je u toku,“ navodi se u saopštenju.

Politiku Beograda ocenjuju kao „konstruktivnu i odgovornu“, ali naglašavaju d takvu politiku ignoriše Brisel, podsećaju da Srbija nije preduzela kontramere na odluku o taksama koja „za cilj ima stvaranje katastrofalnih uslova za kosovske Srbe i nastavak etničkog čišćenja nealbanskog stanovništva“.

Haradinaja optužuju da po nalogu SAD produbljuje krizu i dokazuje da je Kosovo jezgro nestabilnosti što je „oličenje neodrživosti koncepcije stvaranja kosovske ‘državnosti’ koju aktivno nameće zapadna propaganda”.

I Rusija poziva međunarodnu zajednicu na Kosovu, prvenstveno UNMIK i KFOR da u skladu sa njihovim mandatima, sprovedu član 9, tačku „b“ i član 15 Rezolucije 1244 SBUN i preduzmu hitne mere za demilitarizaciju i raspuštanje svake oružane formacije kosovskih Albanaca.

Ana Brnabić uz osmeh: Težak dan za mene

I dok predsednik Srbije i ministar odbrane obilaze baze Vojske Srbije, premijerka Brnabić uz osmehivanje poručuje:

„Ja mogu da kažem da je danas težak dan za mene. Ovo nije dan koji doprinosi saradnji i stabilnosti u regionu.“

Duboko veruje da bez stabilnog regiona nema ni stabilne Srbije.

„Bolje je da sednemo i da razgovaramo o tome kako možemo da nadgradimo zajedničku budućnost nego što možemo da gledamo kako da dižemo barijere, kako da sprečavamo ljude da imaju informisanje na svom maternjem jeziku, kako da ih fizički zaplašimo i kako da sprečimo saradnju da sarađujemo bez barijera umesto da sprečavamo saradnju,“ a onda najavila lepe vesti u oblastima gde će da ulaže.

Dodala je da će Srbija nastaviti reforme i ulaganja u sve što doprinosi boljoj budućnosti građana.

Dačić: Kršenje, pretnja miru

Najgrublje kršenje Rezolucije UN SB 12 44, vidi srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

„To je najdirektnija pretnja miru i stabilnosti u regionu i bezbednosti srpskog naroda koji živi na Kosovu i Metohiji,“ prenosi Tanjug.

Drago joj je što će uz najave iz Prištine, vlada kojom rukovodi, imati drugačije poruke – to su poruke budućnosti, saradnje, fokusa na ekonomska pitanja, nauku, obrazovanje, znanje.

„Da ne pričamo o puškama i vojsci, nego o školama i obrazovanju. Da ne pričamo o neprijateljstvu, nego o saradnji,“ srećno poručuje Brnabić, pa se, kako kaže, „slučajno namestilo“ da potpiše danas saradnju sa Svetskim ekonomskim forumom, ali je u jutarnjem delu obraćanja javnosti najavila nove odlične vesti za Srbiju.

O porukama Kriznog štaba Srpske liste ali i direktora Kancelarije za KiM čitajte u posebnoj vesti Konferencija kriznog štaba povodom izglasavanja zakona o transformaciji KBS u vojsku Kosova Đurić: Vojska Kosova je okupaciona, biće uhapšeni svi njeni pripadnici dostupni Srbiji.

Kasnije u toku dana, u večernjem terminu se javnosti obratio i predsednik Vučić, njegove poruke „Kosovu i njihovim sponzorima“, ali i srpskoj zajednici na KiM možete pogledati u posebnoj vesti Vučić Srbima sa KiM-a: Srbija će imati snage da vas zaštiti od pogroma. Tokom konferencije, Vučić je najavio i zahtev Srbije za sazivanje sednice Saveta bezbednosti UN, a saopštenje generalnog sekretara UN možete takođe pročitati u posebnoj vesti Savet bezbednosti UN u ponedeljak o Kosovu.

Detaljnije o poslednjim dešavanjima čitajte u:

Studentski performans: Sahranjeno međunarodno pravo, ožalošćeni Srbi i poštovaoci međunarodnog prava

KP: Kod Mazgita juče 28 kilograma supstance za koju se sumnja da je eksplozivna

Lazarević: Dan D traje od ’97 i trajaće tri decenije, odvlači se pažnja od Specijalnog suda

Usvojeni zakoni o transformaciji KBS u oružane snage

Medijski ‘rat’ zastavama

Graso: Redovno prisustvo KFOR-a, naša uloga je da štitimo a ne da ugrožavamo

Rori O’Konel: Tenzije skreću pažnju sa građana i njihovog života

Dok Tači vrši smotru pripadnika KBS, Vučić iz Lučana ima pravno i suštinsko pitanje

KFOR posle navoda iz Beograda: Situacija pod kontrolom, regularna vežba na čitavom Kosovu

Vučić o KFOR-u na Severu: Demonstracija sile pa makar i u svrhu izviđanja nikakvog smisla nema

Privedeni maloletnici zbog ispisivanja grafita OVK na školi u Lipljanu

KOHA: 15 kg eksploziva na Gazimestanu?

U Južnoj Mitrovici leci o „mobilizaciji“ organizacije „Oshtima“, pozivaju da se patrolira delovima Severa gde žive Albanci

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.