Fitim Ladrovci osuđen na dve godine zatvora i psihijatrijsko lečenje zbog podrške ISIS-u

fitim ladrovci
FOTO: Gazeta Express

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, jučerašnje izdanje)

Osnovni sud u Prištini je u petak proglasio krivim Fitima Ladrvcija (Lladrovci), optuženog za izvršenje krivičnog dela „podstrekavanje na izvršenje terorističkih dela“.

Prema presudi koju je saopštio predsednik veća suda Valjon (Valon) Kurtaj, optuženi Ladrovci kažnjen je sa 2 godine zatvora i određena mu je mera obaveznog psihijatrijskog tretmana na slobodi, koja će ostati na snazi do sticanja okolnosti.

U slučaju nepoštovanja ove mere, sudija Kurtaj je rekao da će ista biti zamenjena zadržavanjem u zdravstvenim ustanovama.

Međutim, kada je reč o zatvorskoj kazni, sudija Kurtaj je rekao da će mu se uračunati vreme provedeno u privoru i u kućnom pritvoru – mera koja mu je ukinuta rešenjem.

Optuženi Ladrovci oslobođen je troškova za krivični postupak, prenosi „Zakletva za pravdu“.

Specijalno tužilaštvo Republike Kosovo je 19. novembra 2019. godine podiglo optužnicu protiv Fitima Ladrovcija zbog krivičnog dela „podstrekavanje na izvršenje terorističkih dela“, prema članu 134 KZRK.

Optužen je za podsticanje terorističkih akata tako što je od 2018. do 24. aprila 2019., putem društvene mreže Fejsbuk, u objavama izražavao radost i podržao nedavne terorističke napade koji su se dogodili u ckvama i hotelima na Šri Lanci, gde je život izgubilo najmanje 139 ljudi, među kojima 45 dece.

U optužnici se navodi da je komentarisao: „Uz pomoć Alaha, sinovi Unmeta napali su tamo gde najviše boli, crkve i hotele na Šri Lanci i sutra će ponovo napasti, ali ovog puta u Parizu, Londonu, Vašingtonu i Njujorku. Stoga, čekajte jer uistinu i mi čekamo od vas i Akidja e Hilafetit je u našim srcima i našim mislima, u stvarnosti smo svuda, svaki musliman je projekat za Džihad u budućnosti, Alah je obećao da će Džihad ostati do zadnjeg časa i veruj u Alaha“.

Prema optužnici, optuženi Ladrovci je navodno objavljivao video zapise i fotografije i pisane komentare, otvoreno izražavajući podršku i saosećanje sa terorističkom organizacijom ISIS, putem kojih je izražavao mržnju prema ostalim članovima zajednice i propagirao Islam, tako da uz objavljene fotografije „Džihadista“ i „Napadača samoubica“, komentarisao je s ciljem da podstakne izvršenje terorističkog akta, izazivajući ozbiljan rizik da se takva dela i izvrše.

Pročitajte još:

Kosovski mediji: Nova optužnica protiv bivšeg borca ISIS-a zbog podsticanja na terorizam

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.