Vučić nakon najave nastavka dijaloga: Ni nama ni njima neće biti lepo i lako, ali važno je da se razgovara

Srbija nema nikakve zahteve, osim jednog i „normalnog – da bude ispunjeno sve što smo dogovorili“, uputio je poruku iz Brisela predsednik Srbije, Aleksandar Vučić nakon najave da će 11. maja doći do nastavka dijaloga. Vučić, sa druge strane, čeka da vidi koji su zahtevi Prištine.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, nakon jučerašnjeg sastanka sa Miroslavom Lajčakom, danas je razgovarao sa više evropskih zvaničnika, među kojima je i visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost, Žozep Borelj.

Svoju posetu Briselu, međutim, još uvek nije završio, jer ide na večeru kod predsednika Evropskog Saveta, Šarla Mišela.

 

Kaže da je tokom jučerašnjeg i današnjeg dana imao važne sastanke na kojima je mnogo toga postignuto, dok će večeras sa Mišelom razgovarati o svim temama o kojima je razgovarao na prethodnim sastancima koje je imao u Briselu. Razgovaraće se ujedno i o dijalogu Beograda i Prištine.

Nova runda pregovora između Beograda i Prištine očekuje se 11. maja, najavio je danas šef evropske diplomatije, Žozep Borelj.

Za srpsku delegaciju je važno da vidi zahteve Albanaca, kaže predsednik, ali i dodaje da Srbija nema nikakve zahteve, osim jednog i „normalnog – da bude ispunjeno sve što smo dogovorili“.

„Dolazimo u dobroj veri i verujemo da ćemo naići na otvorena vrata da razgovaramo o važnim rešenjima, pre svega očuvanju stabilnosti i mira, zatim i kompromisnim rešenjima – za dugotrajni mir na Balkanu“.

Na pitanje da li 11. maja očekuje produktivne razgovore sa kosovskim premijerom, Aljbinom Kurtijem, predsednik kaže da ne treba žuriti, te da je najvažnije da se vode razgovori.

„Polako, ne očekujte previše od jednog sastanka, ali dobro je da sastanci postoje, da se razgovara, uvek je moguće time da se umire tenzije“, dodao je.

Kaže da je posao Beograda da garantuje bezbednost Srbima na Kosovu i vidi šta je sve moguće uraditi.

„To je ono što nas motiviše da dolazimo u Brisel, a da li će biti lako, niko ne očekuje da će biti lako. Niti će nama biti lako, niti će njima biti lako i lepo, ali bolje je da razgovaramo, to je jedino rešenje“, dodao je predsednik.

Onima koji misle drugačije, kaže da se sa takvom politikom nikada neće složiti.

Srbija spremna da uskladi spoljnu politiku sa EU do 60 odsto oko KiM se „lome strateški interesi“

Vučić je najavio da će večeras sa Mišelom razgovarati i o vladavini prava u Srbiji i usklađenosti spoljne politike Srbije i EU. O tome je ranije danas razgovarao i sa drugim evropskim zvaničnicima.

Vučić kaže da kada je u pitanju sjedinjavanje sa deklaracijama Evropske unije, Srbija je u ovom procesu dostigla više od 50 odsto.

Međutim, kaže i da, kada su pojedine stvari u pitanju, sam proces usklađivanja nije lak za Srbiju.

„Posebno, imajući u vidu situaciju oko Prištine, dakle našeg odnosa prema Kosovu i Metohiji, jer nam se tu lome strateški interesi, ali svakako daćemo sve od sebe da povećamo procenat saglasnosti sa spoljnom politikom EU“, dodao je Vučić.

Podcrtao je i da je Srbija spremna da, za sada, uskladi svoju spoljnu politiku od 60 odsto, ali i da mora da čuva svoje interese.

„Mi imamo naravno problema sa nekim drugim ograničavajućim faktorima kao što je teritorijalni integritet naše zemlje i ne želimo da ugrozimo naše vitalne i nacionalne interese tako što bismo radili u korist svoje štete“, poručio je.

Upitao je i da li bi Srbija uspela da dobije toliko ruskih i kineskih vakcina ukoliko bi i Rusiji i Kini uvodila sankcije „svaki čas“ ili da li bi mogla da traži zaštitu teritorijalnog integriteta Srbije.

„Kada vodite državu, morate da sagledavate sve njene interese. Zamislite da mi uvodimo sankcije Rusiji svaki dan, pa šta onda da očekujemo od Rusa, kako da podrže teritorijalni integritet Srbije, sa kojim pravom bismo pozvali i rekli hoćemo da nam pomognete oko jednog, drugog ili trećeg pitanja, ili hoćete da se odmah odreknemo Kosova pa nam to recite tako, pa onda više ne moramo da glasamo za bilo šta“, dodao je Vučić.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.