Portparol EK: Pitanje granica na Zapadnom Balkanu ‘zauvek zatvoreno’

Zvaničnici Evropske unije (EU) smatraju da je tema granica na Zapadnom Balkanu, “zatvoreno pitanje”, piše Radio Slobodna Evropa.

“Stav EU oko ovog pitanja je poznat. Mi smo apsolutno protiv bilo kakve promene granica. Ovo je nešto što možemo jednom zauvek zatvoriti”, rekao je portparol Evropske komisije (EK), Erik Mamer (Eric Mammer).

On je ove navode izneo nakon što je upitan oko takozvanog “Janšinog non-papera”, oko kojih su ranije u toku aprila javljali regionalni mediji, prema kojima je slovenački premijer Janez Janša poslao dokument u sedište EU, tvrdeći da dezintegracija bivše Jugoslavije nije okončana.

Portparol EK je ponovio da “nikad niko nije video taj non-paper” u evropskim institucijama niti da postoje takve ideje na evropskom nivou.

“Za sva moguća dokumenta koji su stigli ili koji će pristići – naša pozicija oko ovog pitanja (izmene granica) je krajnje jasna”, poručio je Erik Mamer, portparol EK.

Podsetimo, polovinom aprila slovenački portal „Necenzurisano“ objavio je sadržaj navodnog neslužbenog diplomatskog dokumenta „Zapadni Balkan – put napred“ koji je, kako su tada naveli, upućen iz kabineta slovenačkog premijera Janeza Janše u Brisel, i to još u februaru, a u kojem su, između ostalog, iznete ideje za podelu Bosne i Hercegovine, pripajanje Republike Srpske Srbiji i ujedinjenje Kosova sa Albanijom.

A upravo su na pitanje o ovom „non pejperu iz Slovenije“ u Briselu danas odgovarali visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost, Žozep Boreljom i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić.

Sa druge strane, Evropski zvaničnici su u startu negirali postojanje dokumenta.

Nemačka vlada je za Radio Slobodna Evropa (RSE), odbacila ideju promena granica po etničkim linijama na Zapadnom Balkanu. “Takve promene granica bi vrlo verovatno povećale nestabilnost u regionu i izazvale nove krize. Nemačka vlada stoga ne smatra takve rasprave svrsihodnim”, navodi se u odgovoru koji je jedan portparol nemačkog ministrastva inostranih poslova pismeno dostavio za RSE.

Nemački šef diplomatije, Hajko Mas (Heiko Maas) koji je iznenada prošle nedelje posetio Prištinu i Beograd je takođe ocenio da se radi o “opasnoj i nerealnoj ideji”.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.