Borelj-Vučić: Dijalog s Prištinom važan, brza pruga Niš-S.Makedonija

Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Ni Žozep Borelj, ni Aleksandar Vučić ne znaju nista o non pejperu iz Slovenije i to nije pitanje za njih, ponovila su dva zvaničnika danas. Posvećeni su dijalogu Beograda i Prištine, a razgovore očekuju 11 maja. Vest koja će promeniti Srbiju kako je predsednik najavio juče jeste izgradnja brzih pruga Beograd-Niš ali i od Niša ka Leskovcu, Vranju, Preševu, Tabanovcima do makedonske granice.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi u Briselu. Sastaje se sa najvišim zvaničnicima. Danas popodne se sastao sa visokim predstavnikom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost, Žozepom Boreljom.

Dijalog, vladavina zakona i usklađivanje sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU glavne teme

Borelj je i danas ponovio da je cela EU u potpunosti posvećena evropskoj integraciji Zapadnog Balkana, te da su i danas bili posvećeni tome kako da se za Srbiju ubrza i poveća ovaj proces pristupanja.

Borelj je istakao da Evropska unija očekuje da Srbija u narednom periodu „isporuči posebno na vladavini zakona i slobodi medija“. S druge strane pozdravlja doprinos Srbije kada je u pitanju evropska bezbednost, ali i pitanje na kojem treba više da se radi na „savezništvu u pitanjima spoljne bezbednosne politike“, odnosno usklađivanju Srbije sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU.

„Još jedno pitanje po kom moramo biti uspešniji je usklađivanje Srbije sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU, kad je reč o restriktivnim merama, a u skladu sa okvirom za pretpristupne pregovore. Mnoge države članice traže jače usklađivanje Srbije sa zajedničkom bezbednosnom i spoljnom politikom“, istakao je zvaničnik EU.

„Konačno, ali ne i najmanje važno, razgovarali smo o dijalogu. Moram da kažem da veoma cenim to što je predsednik Vučić posvećen tom velikom Priština-Beograd dijalogu pod pokroviteljstvom EU. Ohrabrujem predsednika Vučića da nastavi na ovom putu da postigne konačni pravno obavezujući sporazum između Srbije i Kosova, ka normalizaciji njihovih odnosa. Potrebno nam je da se ovaj proces nastavi bez kašnjenja i da se proizvedu rezultati uprkos teškoćama koje postoje“, kazao je Borelj.

Borelj je ponovo spomenuo važnost evropske perspektive za Srbiju, a kao dokaz za to je podsećanje na to da je EU u prethodnih 14 godina izdvojila gotovo tri milijarde evra za Srbiju – za poboljšanje života njenih građana, funkcionisanje države i sprovođenje reformi.

„Danas postoji jedan konkretan program kome predsednik Vučić daje veliku važnost, iz dobrih razloga, to je Koridor do granice sa Severnom Makedonijom. I Grčka je rekla da je spremna da to podrži i mislim da je to dobra vest i pozdravljam odluku Vučića da radi sa EU na tom važnom projektu. Mi ćemo ponuditi najbolje uslove za veliku investiciju u taj projekat a to je, kao što mi je predsednik Vučić objasnio, nešto što će promeniti situaciju iz različitih uglova naročito što se tiče percepcije EU i toga šta ona predstavlja za građane Srbije“, naveo je Borelj.

Vučić je potvrdio da se razgovaralo o pitanjima od „najveće važnosti, bilo za Srbiju, bilo za evropsku perspektivu“.

U tom svetlu podsetio je na to da je Srbija u proteklih 10 godina „uspela da poveća trgovinsku razmenu sa EU dva i po puta i da ona danas iznosi 25 milijardi evra sa zemljama EU“.

Govoreći o dijalogu sa Prištinom, srpski predsednik je ponovio da se Srbija opredelila da bude što je moguće konstruktivnija i da stvori atmosferu i najbolje okruženje za kompromis.

„Doći ćemo u Brisel u dobroj veri i nadamo se da ćemo imati istu opredeljenost s druge strane, da ne bude samo da nastavljamo da radimo u ovom procesu već da bismo mogli da dođemo do suštinski važnih rešenja u narednom periodu“, rekao je.

Nisu videli „non pejper iz Slovenije“

Odgovarala su obojica na pitanje o navodnom non pejperu iz Slovenije koji je prošle nedelje uzburkao javnost u regionu i u kojem se predviđa otcepljenje RS i pripajanje Srbiji, kao i ujedinjenje Kosova i Albanije.

„Nisam primio taj navodni dokument. Nisam ga video, čuo sam za njega, ali znate, pitanje non pejpera za mene nije pitanje“, kazao je Borelj.

Naglasio je podršku EU teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH, te da se treba koncentrisati na pitanja i radu na konstruktivnom dijalogu kako da BiH napreduje na putu EU, a ne da se debatuje o idejama koja odvlače od napretka ceo Balkan ka EU. On će upravo tu poruku preneti i rukovodstvu BiH.

I Vučić kaže da nije video nikakav papir, niti mu je ikada bio predstavljen. Ne zna za druge, ali što se tiče njega, niko mu ga nije predstavio.

Vučić je ponovio da već dugo nije razgovarao sa Janezom Janšom, te da su poslednji put pričali o pandemiji.

Vučić kaže da je on za razliku od mnogih, uvek otvoren za razne vrste debata, ali da je Srbija sada u potpunosti posvećena ekonomskom razvoju i pristupu Srbije EU.

Srbija u potpunosti podržava celovitost BiH, u okviru nje i RS, kaže Vučić, te da je to „hiljadu puta kazao“.

Ni jedan ni drugi, osim BiH, međutim, nisu spominjali delove iz dokumenta koji se tiču Kosova.

Srbija spremna da ispuni obaveze iz Vašingtonskog

Na pitanje o Vašingtonskom sporazumu, srpski predsednik je potvrdio spremnost da Srbija sprovede preuzete obaveze, ali nije detaljno govorio o tome kako vidi ulogu Prištine.

„Nadali smo se da će i druga strana takođe isporučiti svoje obaveze ali nismo videli njihovu reakciju sa druge strane“, kaže Vučić.

Dodao je da je Srbija spremna da isporuči sve preuzete obaveze iz ovog sporazuma, kao što su Mini-Šengen ali i prestanak na godinu dana vođenja kampanje za otpriznavanje Kosova.

I sada je najveća obaveza za obe strane dijalog, za Srbiju je važno zbog razvoja Srbije, celog regiona, i povratka raseljenih u svoje domove, podcrtao je Vučić.

Kosovski premijer Aljbin Kurti takođe će boraviti u Briselu. On svoju posetu započinje sutra, a prema do sada dostupnim informacijama dva zvaničnika imaće odvojene susrete za evropskim predstavnicima.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.