Krueziu: Niko nije obavestio Prištinu da se 11. maja nastavlja dijalog

Nakon što je visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost, Žozep Borelj danas najavio da će do nastavka dijaloga između Beograda i Prištine doći 11. maja, iz Prištine stiže reakcija. Kosovska vlada o tome nije obaveštena i nije dobila poziv, oglasio se večeras portparol kosovske vlade, Perparim Krueziu (Perparim Kryeziu).

„Kancelarija premijera nije dobila nijedan poziv ili obaveštenje za sastanak Kosova i Srbije 11. maja. Možda je ovo bila ideja ili čak dogovor sa Beogradom, ali ne i sa nama“, napisao je Krueziu na Fejsbuku.

Kaže da „datumi, mesta i dnevni red sastanaka“ imaju smisla u slučaju da postoji dogovor, „a ne kada se jednostrano nameću“.

Krueziu je potvrdio da kosovski premijer Aljbin Kurti, sutra putuje u Brisel, navevši da će sa njim otići i potpredsednik premijera Besnik Bisljimi (Besnik Bislimi) i ministarka spoljnih poslova Donika Gervala – Švarc (Donika Gërvalla-Schwarz).

Prištinska delegacija će tokom dvodnevne posete imati više bilateralnih sastanka sa predstavnicima evropskih institucija i šefom belgijske vlade.

Sa dolaskom prištinske delegacije u Brisel, predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, napušta prestonicu EU.

On je juče i danas prisustvovao seriji sastanaka sa predstavnicima Evropske unije sa kojima je razgovarao o putu Srbije ka EU, ali i nastavku dijaloga Beograda i Prištine.

Nakon najave da će 11. maja doći do nastavka dijaloga, Vučić je poručio da srpska delegacija dolazi u dobroj veri i da se nada da će naići na otvorena vrata za razgovore o „važnim rešenjima, pre svega očuvanju stabilnosti i mira, zatim i kompromisnim rešenjima – za dugotrajni mir na Balkanu“.

Za srpsku delegaciju je važno da vidi zahteve Albanaca, kazao je Vučić, ali i dodao da Srbija nema nikakve zahteve, osim jednog i „normalnog – da bude ispunjeno sve što smo dogovorili“.

Pročitajte još:

Vučić nakon najave nastavka dijaloga: Ni nama ni njima neće biti lepo i lako, ali važno je da se razgovara

Borelj-Vučić: Dijalog s Prištinom važan, autoput Leskovac-S.Makedonija

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.