Vučić o Kurtijevom glasanju u Tirani: Šta biste rekli da sam ja glasao u Gračanici?

„Aljbin Kurti se hvali time da je glasao u Albaniji, znači oni defakto hoće da kažu da je svejedno da li ste u Tirani ili u Prištini i da je to jedna te ista zemlja“, seriji negativnih reakcija povodom ovakvog poteza kosovskog premijera pridružio se večeras iz Brisela i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić.

Vučić je danas popodne doputovao u dvodnevnu posetu Briselu. Već večeras se sastao sa specijalnim predstavnikom EU, Miroslavom Lajčakom, sa kojim je razgovarao o nastavku procesa dijaloga.

U međuvremenu se na Tviteru oglasio Miroslav Lajčak, navodeći da je sa Vučićem razgovarao o radu koji predstoji.

Potvrdio je i da će kasnije ove nedelje takođe o istoj temi razgovarati i sa kosovskim premijerom, Aljbinom Kurtijem.

Predsednik Srbije se nada da će do nastavka dijaloga doći sredinom maja. Optimista je i kaže da će se Srbija odazvati pozivu EU kad god on bude stigao.

„Učestvovaćemo u svakoj vrsti dijaloga, želeli bismo da on bude konstruktivan da razgovaramo o rešavanju problema, kako će to biti, to ćemo da vidimo“, kazao je.

Novi problem – energetika

Međutim, postoje „novi problemi“, kaže predsednik. Reč je o energetici i „želji nekih da na Severu Kosova pokazuju mišiće“.

„Tu su stvari koje moraju gotovo promptno da se rešavaju, zbog naravno različitih tumačenja i zbog želje nekih da pokazuju mišiće na Severu Kosova, ali dobro, na to smo sve navikli“, dodaje predsednik, bez iznošenja drugih detalja.

Šta biste rekli da sam ja glasao u Gračanici

Vučić je razgovarao sa Lajčakom i o današnjim parlamentarnim izborima u Albaniji. Konkretno, o tome što je biračko pravo na ovim izborima ostvario i kosovski premijer, Aljbin Kurti.

„Aljbin Kurti se hvali time da je glasao u Albaniji, znači oni de fakto hoće da kažu da je svejedno da li ste u Tirani ili u Prištini i da je to jedna te ista zemlja“, ocenio  je Vučić

Predsednik je od Lajčaka zatražio da zamisli situaciju da on lično ode do Gračanice i glasa, podcrtavši i da u tom slučaju ne bi bila ista situacija, jer je Kosovo po srpskom ustavu deo Srbije.

„Kada već mene napadate svaki put da se mešam u tuđe stvari, iako je to po našem aktu naša zemlja, šta biste rekli da sam ja glasao u Gračanici ili u Zubinom Potoku, Zvečanu iako, ponavljam, ove dve stvari nisu za poređenje. Ali da sam ja to uradio, to bi bio skandal svetskih razmera, iako je po rezoluciji 1244 Kosovo naša teritorija. A kada to uradi neko bez pozivanja na bilo koju rezoluciju, pravni akt, kada vam de fakto govore da idu ka ujedinjenju Prištine i Tirane, biće tu blage reakcije, malo čuđenja i to je sve“ kaže Vučić.

Vučić je večeras takođe govorio i o rezultatima izbora u Albaniji. Kaže da Srbija želi da unapređuje partnerske odnose sa Tiranom i da ima što je moguće bolje odnose sa albanskom vladom i državom.

„To Srbi ne vole da čuju, ali to je jedino racionalno i pametno ponašanje, sve drugo bi bilo glupo i besmisleno“, rekao je Vučić u Briselu na pitanje novinara o nastavku inicijative „mini Šengen“ posle izbora u Albaniji.

Kaže da je navikao na dvostruke standarde od strane međunarodne zajednice, te mu to ne predstavlja „preveliki“ problem.

Ono što je, sa druge strane, za Srbiju važno, je da garantuje bezbednost i sigurnost Srbima na KiM i rešava probleme.

Kaže da je upravo zbog toga danas insistirao na ispunjavanje obaveza iz Briselskog sporazuma, formiranje ZSO, ali i obezbeđivanje slobode kretanja ljudi, robe, usluga i kapitala, tj, poštovanje tačke Vašingtonskog sporazuma o formiranju mini šengena na Zapadnom Balkanu.

Želite ratnu odštetu, najavljujete tužbu za genocid – nije to konstruktivan prilaz

Vučić ne želi da napada Kurtija i druge političare iz Prištine, ali i kaže da je dovoljno da „čujete, vidite i zapišete“ kakve poruke stižu iz Prištine i kako se to odražava na nastavak proces dijaloga.

„Ja volim da stvari stavim na papir, prvo njihove reči, pa onda njihova dela. Vi glasate na izborima u Albaniji, dobar signal, jasno nam je šta želite da kažete, svima je u svetu jasno. Pod dva – želite ratnu odštetu od Srbije – razumeli smo šta hoćete da nam kažete. Pod tri – kažete da ćete podneti tužbu protiv Srbije zbog genocida, iako ne možete jer niste priznati od mnogih zemalja sveta, možda ćete preko Albanije ili neke treće zemlje, jasna nam je takva poruka. Ako hoćete da nam kažete da je to konstruktivan prilaz, ja mislim da nije, ali ne treba mi oko toga previše da se sekiramo“, kazao je Vučić

Kaže da osim oko energetike, ne vidi da postoje bilo kakvi ozbiljniji problemi po pitanju bezbednosti naroda i drugim pitanjima.

„Reset“ dijaloga – ne počinje svet od kad ste se vi pojavili

„A te njihove vratolomije za njihove unutrašnje političke potrebe, pravo da vam kažem, niko time nije toliko fasciniran, ni ja, niti bilo ko iz srpske delegacije“, dodao je.

Vučić ujedno izjavu predsednice Vjose Osmani da bi trebalo „restartovati“ dijalog, takođe vidi kao poruku za „unutrašnju upotrebu“.

„To je nemoguće, ne počinje svet od kad ste se vi pojavili ili od kad ste se rodili… Vi morate da poštujete ono što je ranije pregovarano, tako ne može da se igra i zato sam posebno insistirao na ispunjavanju sporazuma iz Briselskog sporazuma i formiranju ZSO“, objasnio je.

U medijima se ovih dana spekulisalo da će predsednik Srbije, kao i kosovski premijer boraviti u Parizu na poziv francuskog predsednika pre nastavka dijaloga.

Vučić večeras kaže da takav poziv još uvek nije dobio, ali i da ga, osim večerašnjeg sutra takođe očekuju važni razgovori.

„Očekujem da pored sutrašnjeg dana koji je važan, imamo još jedan važan datum za dijalog u maju… ali i specijalnu večeru za lidere Zapadnog Balkana“, dodao je predsednik.

Ukoliko EU odobri projekat Srbija više neće biti ista

Kako je prethodno najavljeno, Vučića će sutra primiti predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen, kao i evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji.

Vučić je večeras najavio da će sa njima razgovarati o velikim infrastrukturnim projektima zbog kojih, ukoliko ih odobri EU, Srbija „neće biti ista“.

 

Potpredsednik Evropske komisije i šef diplomatije EU, Žosep Borelj, povodom posete predsednika Vučića, organizovaće sutra takođe radni ručak, nakon kojeg će se Borelj i Vučić obratiti medijima iz Evropske službe za spoljne poslove.

U popodnevnim časovoma, Vučić će se sastati i sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju, Vladimirom Bilčikom.

Poslednji sastanak tokom radne posete predsednik Srbije imaće sa se predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišeom, koji organizuje večeru u čast Vučića i delegacije iz Beograda.

Pročitajte još:

Petković: Kurti skandaloznim glasanjem na izborima u Albaniji krči put ‘velikoj Albaniji’

Kramon: Dok se svi na Kosovu žale na mešanje Vučića, Kurti glasa u Albaniji – neprihvatljivo

Aljbin Kurti glasao u Albaniji

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.