Borelj upozorio da rešenje o tablicama treba postići pre 21. novembra, Bisljimi otputovao za Brisel

Vest je ažurirana

Šef evropske diplomatije, Žozep Borelj (Josep Borrell), je upozorio da se rešenje o tablicama treba postići pre 21. novembra.

„Ne smemo da dočekamo taj datum bez dogovora“, upozorio je Borelj na konferenciji za novinare na kraju sastanka ministara inostranih poslova Evropeke unije (EU) gde se raspravljalo i o tenzijama između Beograda i Prištine.

Borelj je izrazio spremnost da pozove u Brisel predsednika Srbije, Aleksandra Vučića i premijera Kosova, Albina Kurtija, kako bi došli do rešenja oko tablica.

Prema Boreljovim rečima, mogući susret lidera će zavisiti od ishoda susreta glavnih pregovarača koji će u narednim danima boraviti u Briselu.

Bisljimi otputovao za Brisel

Glavni pregovarač Prištine već je zajedno sa svojim timom otputovao za Brisel, javili su u međuvremenu prištinski mediji.

Pozivajući se na navode Bisljimijevog savetnika, prištinska Koha javila je da će se Bisljimi sastati sa Lajačkom.

„Zamenik premijera Bisljimi otputovao je u Brisel, gde će učestvovati na sastancima u okviru procesa dijaloga sa Srbijom“, rekao je Kljisman (Klisman) Kadiu, savetnik Besnika BIsljimija.

U međuvremenu Jugpress javio je da je u timu Besnika Bisljimija i savetnica Aljbina Kurtija, odnosno predsednica ogranka Partije za demokratsko delovanje (PDD) u Preševu, Ardita Sinani.

 

Ocenio je da se radi o „najozbiljnijoj krizi od 2013. godine“ i zatražio od strana da se angažuju u cilju smirivanja tenzija.

Odnosi Beograda i Prištine bili su u fokusu rasprave posvećene prilikama na Zapadnom Balkanu, na sastanku ministara inostranih poslova zemalja članica EU koji je danas održan.

Prema najavi, visoki predstavnik EU za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost trebao je da obavesti šefove evropskih diplomatija o zastoju u dijalogu te sastancima koje je krajem prošle nedelje imao u Parizu sa kosovskim premijerom, Aljbinom (Albin) Kurtijem i predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem.

Borelj je potvrdio da je Beogradu i Prištini predao predlog za rešenje nastale krize.

„Moramo da nađemo izlaz za ovu krizu. Izneli smo predlog za izlazak iz krize, oni treba da ga razmotre. Radi se dobrom rešenju“, izjavio je Borelj uoči sastanka ministara inostranih poslova zemalja članica EU.

Prema najavi, ministri su trebali zatražiti napredak u procesu dijaloga ka postizanju sveobuhvatnog, pravno obavezujućeg sporazuma za normalizaciju odnosa između dve strane.

Odnosi Beograda i Prištine su zategnuti zbog nedavne odluke kosovske vlade da počne sa primenom odluke o ukidanju tablica koje su izdavali srpski organi za vozila koja uglavnom koriste Srbi na Severu Kosova.

Predstavnici međunarodne zajednice su zatražili od zvanične Prištine da primenu odloži za deset meseci, što su kosovske vlasti odbile.

Razočarenje ovim postupkom su izrazili i predstavnici EU i Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Zbog zaoštrenih odnosa, nije došlo do novog susreta između kosovskog premijera i srpskog predsednika, iako se iz EU obećavalo da će dijalog dobiti novu dinamiku i da će se lideri sastajati jednom mesečno.

U međuvremenu, potvrđeno je postojanje takozvanog nemačko-francuskog plana o dijalogu, ali strane imaju dijametralno različita stajališta o ovom planu.

O postojanju takozvanog francusko-nemačkog plana govorili su 3. novembra u Berlinu nemački kanceral Olaf Šolc (Scholz) i predsednica Evropske komisija Ursula fon der Lejen (von der Leyen). Fon der Lejen je potvrdila da je ovaj plan sada „integrisan u proces dijaloga“.

RSE

Pročitajte još:

Borelj predao Beogradu i Prištini predlog za rešenje nastale krize

Evropski ministri spoljnih poslova danas o kosovskoj krizi

Borelj sa Vučićem i Kurtijem o hitnim rešenjima za krizu; Evropa ne može da ima još jedan sukob na svom tlu


O najnovijoj krizi na Severu informišite se na našim tematskim stranicama Napuštanje institucija TablicePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.