Vučić: Sutra razgovori u Briselu, ne verujem da će Kurti da odloži odluku, nadam se da neće doći do oružanog sukoba

Razgovori u Briselu kreću sutra u 08.00 ujutru, potvrdio je danas predsednik Srbije, Aleksandar Vučić nakon više medijskih najava susreta srpskog predsednika i kosovskog premijera u vezi sa pitanjem registarskih tablica. Uoči odlaska kaže da ne misli da će Kurti pristati na to da odloži primenu odluke o tablicama, ali i da, ukoliko to učini „to ništa ne znači“. Tvrdi i da će izbiti „pakao na terenu“ ukoliko specijalci učestvuju u kažnjavanju onih koji nisu prešli na RKS, ali se nada da neće doći do oružanog sukoba. Predsednik ujedno očekuje da će Srpska lista da bojkutuje lokalne izbore na Severu, te kaže da ne vidi rešenje dok se ne ispune srpski zahtevi.

Predsednik Srbije ocenio je u jutrošnjem gostovanju za TV Prva da je situacija teža nego u poslednjih 10 godina. Međutim, kaže da to nije samo zbog tablica.

Tvrdi da nije optimista, te kaže da ide u Brisel kako ne bi neko optužio Beograd da nije spreman da učestvuje.

„Ne zato što mislim da bilo šta možemo da napravimo. Otići ću da im ne bih dao dovoljan razlog da okrive Srbiju da nije želela da učestvuje“, poručio je.

Kaže i da je pitao izaslanika EU, Miroslava Lajčaka, „što me zovete uopšte“.

Oni hoće da kažu da su i jedni i drugi krivi, te da su oni (EU) dali sve. Jer nikada neće da kažu da je njihovo dete isključivi krivac, ono koje ljuljaju 14 godina već. Tinejdžer odrasli a nesposoban za život i samo pravi probleme. Ne mogu to roditelji da priznaju, a roditelji su im Kvinta… To su najveće zemlje sveta sa kojima nije dobro da budete u sukobu

Upitan o tome šta će se sutra dogoditi u Briselu, Vučić je kazao da očekuje da će mu iz EU reći „nismo uspeli ništa kao i obično, ‘ajde probaj da pronađeš neko rešenje“.

„Ja im kažem – ne mogu da pronađem rešenje i onda tako se to nastavlja. Jer prošli put sam ja našao rešenje“, poručio je Vučić.

Kaže da je Srbija zatražila formiranje ZSO „u skladu sa predlogom srpskog upravljačkog tima, a ne nemačkih nevladinih organizacija“, ali i ukidanje odluke o registarskim tablicama.

„Mi smo napravili šta smo mogli, rekli šta smo mogli. Ako hoće – hoće, ako neće – neće. Kada vas sateraju u ćošak više nemate kud“, poručio je Vučić.

Na pitanje da li će doći do odlaganja odluke o tablicama, Vučić kaže da „ne misli ništa“.

„Da je hteo da odloži bilo šta – odložio bi ranije. Mislim da je nečija ideja da Kurtiju daju mogućnost da tobož odloži inače ispravnu odluku, time što će nas da nateraju na nešto što je nemoguće“, ocenjuje Vučić.

Sa druge strane, kaže da odlaganje odluke o tablicama „ništa ne znači“.

Odlaganje je uporedio sa tim kada studenti odlože polaganje ispita kako bi otišli na letovanje.

„On vas čeka, vi sa tim morate da se suočite“, poručio je.

„Kap koja je prelila čašu vode“

Vučić je kazao da je Kurti iskoristio nedavni sastanak u sklopu Berlinskog procesa kako bi  saopštio tri stvari koje su „konačno dovele do toga da Srbi napuste institucije i da budu uvereni da ne postoji drugi put osim toga“.

Kaže da je Kurti po ko zna koji put saopštio da od ZSO nema ništa i da je neće formirati.

„Što će reći – Briselski sporazum za mene ne važi, tj. važi samo u onom delu gde se meni sviđa. Tamo gde se ne sviđa, tu ne važi, jer nije u saoglasnosti sa ustavom“.

Kao drugu važnu Kurtijevu poruku naveo je najavu da se 21. novembra kreće sa kažnjavanjem onih koji nisu preregistrovali vozila na RKS, a potom od 21. aprila i sa, kako kaže Vučić, oduzimanjem tablica i vozila.

Treća poruka koja je „kao kap prerila čašu vode“, bila je o suspenziji komandira Kosovske policije za region Sever, Nenada Đurića, naveo je Vučić.

„Srbi su shvatili da sa tim čovekom ne postoji mogućnost razgvora niti bilo šta drugo“, opravdao je izlazak Srba iz kosovskih institucija predsednik.

Srbi se ne vraćaju u institucije, već sprečavaju Kurtijev „pakleni plan“

Kaže da je Kurti pokazao da „ne želi Srbe na Kosovu“.

„On priča o nekoj manjini Srba. Čovek je hteo da postavi za svog poslanika nekoga ko je dobio 30 puta manje glasova nego poslanici Srpske liste“, kazao je Vučić.

Potvrdio je da govori o Radi Trajković, odnosno o, kako je kazao, ljudima koje je Kurti želeo da „postavi za svoje poslanike“.

Sa druge strane, povodom toga što su poslanici Srpske liste preuzeli mandate u kosovskom parlamentu, a nakon što su prethodno poslanici iste stranke napustili ovu instituciju, Vučić je kazao da to ne znači da se Srbi vraćaju u institucije.

„Ne, ne vraćaju se Srbi u institucije. Samo sprečavaju Kurtijev paklen plan i neće ni da učestvuju u radu. Taj pakleni plan je značio da lažni Srbi i Kurtijevi i pod direktnim uticajem pojedinih zemalja Kvinte, treba da priznaju da postoji Kosovska vojska, pošto ne sme po Rezloluciji 1244 da postoji. Treba da ukinu takozvanu duplu većinu, i da nema potrebe za ZSO i za bilo čime i onda će nam reći – sa tim su se saglasili srpski poslanici. To je bila cela zamka, i odatle histerija“, poručio je Vučić.

Vučić je precizirao da je Priština „krenula u akciju proterivanja kosovskih Srba“ u više delova, a da prvi predstavlja upravo postavljanje onih Srba koji nisu iz Srpske liste za poslanike.

„Jedan je legalizacija kosovske vojske – za šta bi im glasali Rašić, Trajković i svi ostali. Druga je oduzimanje prava na zastupljenost 10 poslanika od 120 u parlamentu Kosova. treća su sve ove druge stvari o kojima smo govorili i o dekriminalizaciji Severa, o daljem ulasku i formarlizovanju i stacioniranju specijalnih snaga – specijalne policije i vojske na Severu, da bi se tobož derkriminalizovao Sever, odnosno da bi se ljudi sa Severa proterali i da ne bi mogli da žive na svojim ognjištima“.

Predsednik Srbije kaže da je drugi deo plana raspisivanje izbora na Severu Kosova.

„Raspisuj izbore odmah, jer ćemo mi na taj način da obezbedimo da neki Albanac pobedi zahvaljujući 500 glasova koje će da dobije i ne 500 glasova onih koji žive na Severu Kosova nego onih koji će dođu iz Južne Mitrovice, Frankfurta a koji su prijavljeni u Bošnjačkoj mahali i da izglasaju nove gradonačelnike svuda sa po 72 glasa, 32 i da dodaju tome Radinih 74 glasova na celom Severu. To vam je to“, poručio je Vučić.

Kaže da Srbija zbog toga hoće da osujeti plan Prištine.

„Umesto da su rekli ‘dajte da se dogovorimo pa da se vratite u institucije’ – ne ne, kažu ‘raspisujemo nove izbore’. Aj’ da vidimo kako ćete da imate nove izbore“, kazao je Vučić.

Tvrdi da je kako stvari danas stoje, apsolutno siguran da će Srpska lista da bojkotuje izbore. Ujedno očekuje i velike pritiske.

„Ne vidim rešenje pre nego što se ispune srpski zahtevi iz dijaloga“, precizira Vučić.

Kaže da Srbi nisu tražili nešto što nije rezultat dijaloga, te da je to za EU „užasan problem“.

Lupili bi nam šamar ali ne mogu da nađu razlog kako i zbog čega da nam lupe, ali ne sumnjam da će se truditi da ga pronađu

Ako specijalci kažnjavaju zbog tablica biće pakao na terenu, nadam se da neće doći do oružanog sukoba

Upitan o sprovođenju nove faze odluke o preregistraciji koja od sutra predviđa i kažnjavanje onih koji nisu preregistrovali vozila na RKS, Vučić kaže – „neće Srbi to da prihvate“.

A ukoliko u sprovođenju ove odluke učestvuju specijalne jedinice Kosovske policije, Vučić kaže da će tada biti „pakao na terenu“.

„Kosovska policija specijalna nema šta da traži na Severu Kosova. Srbija će biti uz svoj narod, a Srbi na KiM će da čuvaju svoja ognjišta“, kazao je Vučić.

Upitan da li je moguće doći do oružanog sukoba, Vučić kaže da se nada da neće, ali i da to ne zavisi od Srbije.

„Mi smo sve uradili što je do nas da to izbegnemo“, poručio je Vučić.

Na konkretno pitanje „da li će biti rata“, Vučić je dao sličan odgovor.

„Nadam se da ne i daćemo sve od sebe da ne bude, ali to u stoprocentnom iznosu ne zavisi uvek od jedne strane“.

Podsetivši na pozive SAD-a upućene Kurtiju da odloži odluku o tablicama kazao je da veruje da ova zemlja to radi zato što ne želi oružani sukob, ali i dodaje da će Amerika „suštinski biti na albanskoj strani“.

A kada su u pitanju „ovi drugi – Nemačka“, predsednik im „ne veruje ništa po pitanju KiM“.

Vučić precizira da održavanje mira na Kosovu zavisi od pritiska međunarodne zajednice na Prištinu.

O francusko-nemačkom predlog: Nismo ni odbili, a ni prihvatili

Predsednik se ujedno osvrnuo na nemačko-francuski predlog.

Potvrdio je da je Beograd poslao obiman i ozbiljan odgovor, ali i da ne želi da komentariše, jer se nada da će doći do promene.

Ipak i danas poručuje „nisu nam dali šansu“.

„Ali ako me pitate – ja ne govorim ni da smo odbili, ni prihvatili, jer smo mi za razgovore spremni i po tom papiru smo spremni da razgovaramo. Ali prosto nisu nam dali šansu“.

Stavili su vas u ring i rekli ‘ajde boksuj tri runde, nećemo da ti vežemo noge, ali nožni udarci su zabranjeni pošto je to boks, ali obe ruke ćemo da ti vežemo konopcem i to je to. I aj’ ti sada izdrži tri runde da te ovaj bije i nemojte da padnete

Potpisaću odmah plan da rešimo konačno odnose sa Albancima, a da Kosovo ne uđe u UN, ali ga nema

Sa druge strane, kaže da je čuo da navodno postoji plan po kojem bi Srbija trebalo da dobije sve, ali da ne da ništa – tj. da ne da Kosovu ulazak u UN.

„Gde ste videli taj plan. Pokažite mi taj plan, potpisaću ga odmah. Da rešimo konačno odnose sa Albancima, a da oni ne uđu u UN – potpisaću ga odmah. Ali neće da nam ponude“, kazao je Vučić.

Tvrdi da tako nešto nikada neće biti ponuđeno Srbiji.

„Da uđemo u EU, ali da Kosovo ne mora da bude u UN – ja vam sada kažem – nikada to Srbiji neće ponuditi, ne postoji takav plan. Neće postojati. Mora da se dogode tektonske promene u svetu“, naveo je Vučić.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.