KP: 22. novembra kreće kažnjavanje vozača koji nisu prešli na RKS

stikeri KM
FOTO: KoSSev

Iako je odlukom kosovske vlade od oktobra meseca bilo predviđeno kažnjavanje svih vlasnika vozila sa srpskim registarskim tablicama gradova na Kosovu koji nisu preregistrovali ista na RKS od 21. novembra, ipak će se sa ovim procesom započeti dan kasnije. Kažnjavanje će se vršiti od 22. novembra, do 21. januara, potvrdila je upravo Kosovska policija, uoči sutrašnjih razgovora u Briselu.

Iz KP su saopštili danas da u skladu sa operativnim planovima, nastavljaju policijsko angažovanje u sprovođenju odluke kosovske vlade u vezi sa preregistracijom, a koja je doneta 28. oktobra.

Reč je o odluci o preregistraciji vozila sa oznaka „PR“, „KM“, „PZ“, „GL“, „UR“, „PE“, „DA“ ili „ĐA“ na RKS registarske oznake, koja se sprovodi kroz više faza.

Iz policije podsećaju da su od 1. novembra vlasnicima vozila sa, kako navode „nelegalnim tablicama“ izricali opomene, uz uputstvo da se obrate Centru za registraciju vozila.

Kako navode, do danas je izrečeno oko 1.740 ovih opomena.

Prva faza primene odluke o preregistracij, međutim, završava se sutra, odnosnos 21. novembra.

„Nakon ovog datuma, od dvadesetdrugog (22) novembra do dvadeset prvog (21) januara 2023. godine, za sve vlasnike vozila koja se kreću na teritoriji Republike Kosova sa ovakvim nelegalnim registarskim tablicama, prema zvaničnoj odluci, Policija Kosova će početi sa sprovođenjem kažnjavanja novčanom kaznom u skladu sa zakonima na snazi“.

Iako iz KP navode da će se sa kažnjavanjem početi 22. novembra, u odluci kosovske vlade iz oktobra meseca, kao datum početka kažnjavanja navodio se 21. novembar.

„Od 1. novembra 2022. godine do 21. novembra 2022. godine, biće izrečena mera ukora vlasnicima vozila sa registarskim tablicama „PR“, „KM“, „PZ“, „GL“, „UR“, „PE“, „DA“ ili „ĐA“, a za iste će se od 21. novembra 2022. godine do 21. januara 2023. godine biti izrečena novčana kazna prema važećem zakonodavstvu.

Iz policije dodaju da su kontinuirano pratili i procenjivali dešavanja na Kosovu i iznosili stručne procene u skladu sa kojima su preduzimali „neophodne, razumne i zakonske mere za sprovođenje zakona i odluka organa Kosova“.

Samo dan uoči početka primene odluke kosovske vlade, u Briselu se održava nova runda razgovora na najvišem nivou.

U Brisel putuju kosovski premijer i srpski predsednik, a s ciljem rešavanja novonastale krize.

Iz Evropske unije (EU) su u više navrata u prethodnom periodu tvrdili da rešenje mora da se pronađe pre početka primene nove faze odluke o preregistraciji – odnosno kažnjavanja.

Iz Srpske liste su prethodno saopštili da će izricanje prve novčane kazne biti „povod za otpor srpskog naroda“.

Predsednik Srbije je ujedno danas kazao da će izbiti „pakao na terenu“ ukoliko specijalci učestvuju u kažnjavanju onih koji nisu prešli na RKS, ali i da se nada da neće doći do oružanog sukoba.

O najnovijoj krizi na Severu informišite se na našim tematskim stranicama Napuštanje institucija Tablice.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.