Vladika Teodosije sa komandantima NATO u Gračanici: Zabrinut za srpski narod i crkvu

Vladika raško-prizrenski Teodosije primio je u četvrtak u manastiru Gračanica komandanta združenih snaga NATO, američkog admirala Džejmsa Foga (James G. Foggo) i komandanta KFOR-a, italijanskog generala Salvatore Kuočija (Salvatore Cuoci), kojima je preneo zabrinutost zbog niza incidenata koji su se tokom maja dogodili na Kosovu i Metohiji. Vest o tome preko društvenih mreža saopštio je iguman manastira Visoki Dečani otac Sava Janjić uz fotografije obilaska manastira i razgovora.

Visokim NATO oficirima Vladika Teodosije preneo je zabrinutost zbog niza, kako su opisani, etnički motivisanih napada na Srbe, kao i zbog, navodi iguman, upornog nepoštovanja zakona od strane lokalnih institucija, posebno u opštini Dečani.

Manastir Gračanica, uz Visoke Dečane, Pećku patrijaršiju i crkvu Bogorodica Ljeviška su pod zaštitom UNESCO-a.

Fogo je na Kosovu boravio i početkom februara a nakon ubistva Olivera Ivanovića.

„Došao sam ovde sa porukom stabilnosti, mira i sigurnosti, zato je KFOR ovde – da obezbedi bezbedno i sigurno okruženje,“ sa mitrovičkog mosta koji čeka otvaranje ponovio je ovaj zvaničnik ono što KFOR stalno ističe.

Fogova sadašnja poseta usledila je u seriji incidenata o kojima srpski mediji izveštavaju poslednjih dana a koji se povezuju kao etnički motivisani napadi na srpske povratnike, crkvu i lokalne Srbe.

O tome čitajte u posebnim vestima:

Incident kod Žača: Presreli sveštenika i njegovu porodicu posle službe

U selu Novake obijena ambulanta, zapaljena knjiga protokola

RTK2: Incident u Starom Gracku, deca isprskana biber sprejom

Kamenovana ambulanta u Suvom Dolu

Albanci iz Petriča blokirali prilaz Crkvi: Priveden predsednik sela, raseljeni Srbin priveden za „masakr“ pa pušten

RADOVI NA PUTU: „Odron“, „dezinformacija“, „antialbanska politika“, UNESCO i dečanska zaštićena zona

Radovi u zaštićenoj zoni Visokih Dečana: Neodgovorno ponašanje prema UNESCO-ovoj svetskoj baštini, međunarodne institucije da spreče nezakonito ugrožavanje

Kosovska vlada započela radove u zaštićenoj zoni oko Visokih Dečana. ERP KiM: Krše sopstvene zakone, anticivilizacijski čin, put će naneti nepopravljivu štetuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.