Veselji: Neizbežni izbori na Kosovu

Kadri Veselji
Foto: Gazeta Express

Predsednik vladajuće Demokratske partije Kosova, istovremeno i predsednik Skupštine, Kadri Veselji, izjavio je da su prevremeni izbori na Kosovu, nakon ostavke Ramuša Haradinaja, neizbežni.

„Demokratska partija Kosova je spremna za izbore, kad god se oni zakazali. Ono o čemu sada može da se diskutuje je samo vreme kada oni treba da se održe. O tome, verujem da ćemo održati konsultacije i sa dosadašnjim koalicionim partnerima kao i sa ostalim partijama, u skladu sa Ustavom i zakonima“, kazao je Veselji na konferenciji za novinare po povratku iz Sjedinjenih Američkih Država.

Veselji je dodao da je Haradinajeva ostavka njegova lična odluka i da je ona prihvaćena, bez obzira na to što prethodno nisu održane nikakve konsultacije.

Dodao je da će Kosovo „ostati neugroženo za života“.

Ramuš Haradinaj podneo je ostavku na premijersku poziciju u petak zbog poziva kosovskog Specijalnog suda za ratne zločine u Hagu sledeće nedelje. Haradinaj je rekao da je ocenio da u Hagu treba da se pojavi kao običan građanin, a ne kao „premijer države“. Prilikom podnošenja ostavke kazao je da o budućim rukovodiocima treba da odluči narod Kosova na prevremenim izborima, te je najavio angažman unutar partije po povratku iz Haga.

Međutim, još uvek nije poznato kako će postupiti predsednik Kosova kome Ustav inače omogućava da, u slučaju ostavke premijera, u konsultaciji sa političkim partijama ili koalicijom sa većinom u Skupštini, imenuje novog kandidata za formiranje Vlade. Ukoliko u Skupštini nema većina za izglasavanje vlade u dva kruga, Kosovu predstoje izbori. Druga opcija je takođe da Skupština raspusti samu sebe.

Pročitajte još:

Veselji reagovao na nove pozive Specijalnog suda za Jakupa Krasnićija i Sokolja Bašotu

Vučić: Haradinajeva ostavka politički trik, sada će porasti pritisak na Srbiju da prizna Kosovo

Bivši predsednik kosovske skupštine pozvan na saslušanje u Hag

Posle Haradinaja, nove pozivnice Specijalnog suda, među osumnjičenima i Tačijev savetnik

Ramuš Haradinaj podneo ostavku, dobio poziv iz Haga u svojstvu osumnjičenog

Reakcije na ostavku Ramuša Haradinaja i vest o pozivu specijalnog suda

Novi izbori na Kosovu ili rekonstrukcija vlade?

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.