Vučić: Haradinajeva ostavka politički trik, sada će porasti pritisak na Srbiju da prizna Kosovo

Nije on smenio Ramuša Haradinaja i razgovaraće sa bilo kim koga Albanci izaberu za svoje predstavnike i želi da to bude što je pre moguće. Za to je potrebno samo da kosovsko rukovodstvo ukine takse i ništa više. Ali je po tom pitanju skeptik i tvrdi da će se Haradinaj za sedam dana ili 48 sati vratiti iz Haga. Zbog toga nema razloga za euforiju u Srbiji. Priznao je da mnogo više veruje Donaldu Trampu i Boltonu nego Stejt departmentu i najavio da iako postoji više struja u SAD o Kosovu, do septembra će SAD izaći sa jedinstvenim stavom koji neće biti nimalo lagodan za Srbiju. Priznaje da iako nigde u papirima EU ne piše da Srbija ima obavezu da prizna nezavisno Kosovo, pritisci će upravo ići u tom smeru.

Dan nakon iznenadne ostavke kosovskog premijera Ramuša Haradinaja srpski predsednik Aleksandar Vučić obratio se javnosti ovim povodom i kritikovao one koju su se, kako kaže, 15 minuta juče po ovoj vesti oglasili, a na osnovu čijih izjava je odmah mogao da vidi u ime koje strane ambasade govore. On je političar kojeg, po sopstvenom priznanju, za razliku od drugih – strane ambasade ne treba da drže da bi opstao na vlasti.

Pozadina Haradinajeve ostavke – politički trik i velikoalbansko ujedinjavanje sa Tiranom na jesenjim izborima

Srbija smatra da je nastavak dijaloga najvažniji za očuvanje mira i stabilnosti, ali se srpski predsednik plaši da politički razvoj događaja na Kosovu ide u smeru za daljim odlaganjem dijaloga a potom objasnio svoje viđenje pozadine ostavke kosovskog premijera.

„Ostavka Ramuša Haradinaja u političkom aspektu je politički trik kojim želi da dobije još veću popularnost kojim želi da pregazi političke protivnike, što dovodi do sve ekstremnijih stavova Albanaca na KiM, u kojima on postaje junak koji se bori za celovito i jedinstveno Kosovo a svi ostali su nedostojni tako velikog vođe koji ih vodi u svetlu budućnost“, rekao je Vučić, dodajući:

„Istovremeno imate neskriveno ćutanje međunarodne zajednice o zločinima koji su počinjeni nad Srbima, o zločinima koji su počinjeni i na deo Albanaca i drugih nealbanaca, pre svega Roma“, objašnjava predsednik, a oni, kako kaže, i danas ćute.

Srpskoj javnosti je i danas ukazao na ono na šta već drugu godinu opominje – stvaranje Velike Albanije, a što se i nakon ostavke kosovskog premijera, moglo videti:

„Plejada albanskih lidera iz Albanije – svih mogućih koji su se izređali i govorili o Haradinaju kao o velikom, fantastičnom i veličanstvenom junaku i koji su okrivljivali sve druge za ovo što se desilo“.

To predsednik tumači kao „suštinski de fakto političku situaciju u Prištini i Tirani koje će da streme daljem približavanju, daljem ujedinjavanju i nastavku tragične priče po sve nas – priče o velikoj Albaniji“.

„I o tome neskriveno govore i na tome neskriveno rade“, dodao je.

Izneo je i predviđanja državnog vrha Srbije, koja su, kako je poručio, zasnovana na činjenicama.

„Sledeće nedelje Ramuš Haradinaj će otiči u Hag. Pustiće ga nazad posle 48 sati. Vratiće se kao veliki heroj albanskog življa na KiM. Njegova popularnost će se udvostručiti, svih njegovih protivnika će padati, čak iako budu pokušali da pronađu nekog drugog mandatara, ali mandatara koji nije po volji Ramuša Haradinaja, to će im biti nemoguće iz razloga delegitimizacije onih koji bi to da urade“.

„Sa druge strane, on time želi da obezbedi, i nisam siguran da je samo on, ubedljivu pobedu najtvrđe albanske opcije za izbore“, dodao je.

Predviđa da će se kosovski izbori održati krajem septembra, ili u oktobru.

„Za to vreme, potpuno je jasno, da će im glavni clj biti da se formira većina bez Srpske liste“, ali će se, kaže Vučić, „koristiti predstavnici našeg naroda za dodatni obračun sa Srpskom listom“:

„Biće to velikoalbansko unutrašnje ujedinjavanje i velikoalbansko ujedinjavanje sa Tiranom“.

Predsednik ujedno navodi da će za to vreme biti nemoguće da se vodi dijalog, „jer oni takse u tom ekvilibrijumom neće ukidati“.

Njihov plan i njihova ideja je da se sačekaju izbori, da Ramuš Haradinaj i njegova politička partija izađe još snažnija, sa jednom idejom međunarodne zajednice da Špend Ahmeti, kao jedan od njegovih partnera bude nastavljač takve politike… ali svejedno, tu za Srbe mnogo mesta nema istovremeno, i za dijalog sa Beogradom

„Ukoliko oni završe izbore, formiranje vlade možete očekivati u novembru mesecu. Srbiji počinju izbori u martu mesecu, jasno je da od razgovora nema ništa i da moramo da se pripremimo ukoliko neko ne bude odgovorniji u međunarodnoj zajednici i ne pritisne Prištinu za one suštinske promene, tj. ukidanje taksi.

Sledi pritisak sa zapada da priznamo nezavisno Kosovo, verujem više Trampu i Boltonu od Stejtdepartmenta

Posle svega ovoga, ono što nas očekuje, po predsedniku Srbije, je dodatni pritisak zapada.

„Oni koji su stvorili Kosovo, a to su zapadne sile, sve snažnije će da osećaju potrebu da svoju oštricu pritiska okreću ka Beogradu… suština je u tome da će se tražiti nekakva mera proseka onoliko koliko smo vršili pritisak na njih sada ćemo na vas, a onda će reći, sad vi Srbi morate da popuštate mnogo više jer to je jedini način kako možemo da dođemo do kompromisa“.

„Biće pritisci na Srbiju iako nigde ne piše u papirima EU da imamo obavezu da priznamo nezavisno Kosovo. Ja vam sada kažem pritisci će ići u smeru da mi priznamo nezavisno Kosovo. Ne znam šta se iščuđavate?!“ – rekao je Vučić, pa objasnio zašto ne treba da se iščuđava na njegov odgovor:

„To vam ne kažem prvi put, to vam kažem deseti put pošto ja razgovaram! Ja znam o čemu pričaju! Ja znam ko mi govori svaki put kad o bilo čemu govorim – o neophodnosti priznavanja nezavisnosti Kosova jer tobože, Albanci neće ničim drugim biti zadovoljni. Mi više ne razgovaramo o modelu dve Nemačke, mi ne razgovaramo ni o čemu. Jedino o čemu razgovaraju i traže od Srbije je priznanje nezavisnosti Kosova. To ljudi u Srbiji treba da znaju i onda kada pokušavate da se borite za nešto, da dobijete nešto za Srbiju, onda ste pritisnuti spolja i iznutra i to iznutra nije slučajno što ste pritisnuti zato što je to takođe spolja indukovano pošto ja nisam naivan“.

Da vam kažem nešto, ja sam mali i sigurno je izvesno da će da me slome. Slomili su jače iz srpske istorije, ali pre toga bar ću da čuvam obraz Srbije, i neću da lažem ni sebe ni svoj narod a oni svi zajedno nek’ svoj posao, nek’ mu čestitaju kad se vrati za sedam dana iz Haga

Ipak, predsednik je u odgovoru na poslednje od pitanja tri medijske kuće koje su mu danas postavile pitanja (Pink, Tanjug, RTS) o tome da su se SAD moguće opredelile za „kreativniji pristup“, umesto „autopilot politike“, izneo stav da jednoj američkoj struji veruje više od druge:

„Mnogo više verujem Donaldu Trampu i njegovim ljudima i sekretaru za nacionalnu bezbednost Boltonu nego što verujem mnogim ljudima u Stejt departmentu“.

Kaže – približavaće stavove ali se nada da će upravo ova struja imati veći uticaj u budućnosti.

„Iako se danas može govoriti o dve ili tri struje, od septembra njihov stav biće potpuno jedinstven i neće biti lagan za Srbiju ni na koji način šta god bilo i kako bilo“, istakao je.

Homogenizacija Albanaca i mržnja prema Srbima biće još veće

Nisam ja ni smenio Ramuša Haradinaja, niti učestvovao na bilo koji način za razliku od pojedinih junaka u Srbiji koji uvek kroz novine hoće da izmisle kako su za nešto zaslužni. Ni na koji način u tome nisam učestvovao, nemam dobro mišljenje o gospodinu Haradinaju, siguran sam ni on o meni

Kaže sa druge strane da razume zadovoljstvo Srba zbog poziva Ramušu Haradinaju. Međutim, Srbija, mora da reaguje smireno, odgovorno i bez bilo kakve euforije, poručio je predsednik.

„Ne zato što mislimo bilo šta pozitivno o Ramušu Haradinaju, već zato što sagledavamo sve činjenice i sve posledice koje dolaze posle tog čina a posebno kako će se odnositi i Albanci i međunarodna zajednica prema srpskom narodu“.

Upravo da ne bi bilo euforije u Srbiji predsednik je ukazao na ono što ono što će se nakon ostavke kosovskog premijera promeniti.

„Pod jedan položaj Srba na KiM i svakodnevni život biće još teži, nego što je to bio slučaj do danas. Dolazi do dodatne homogenizacije Albanaca, dalje ekstremizacije stavova i još snažnije i neskrivene mržnje prema srpskom narodu i državi koje doživljavaju kao jedinog krivca za sve njihove nedaće i za ovo što se događa Haradinaju“.

Zato će Srbija posvetiti još veću pažnju opstanku i životu i bezbednosti srpskog naroda na KiM. „Naš narod može da računa na svoju državu i na svoju Srbiju“, poručuje.

Građanima Srbije koji su „na pomalo euforičan“ način dočekali vest iz Prištine, poručuje i da ne zaborave da su Specijalizovana tužilaštva i veća formirana po kosovskim zakonima.

Predsednik je potom pročitao dokumenta srpskim medijima kako bi im objasnio da su Specijalizovana veća formirana u skladu sa kosovskim zakonima, a potom objasnio da ovaj sud nema veze i nije onaj koji je stvoren za Srbe.

Ekonomsko ujedinjenje na Balkanu

Kaže da će pomno pratiti situaciju u Prištinu i da neće da se meša u „njihovu internu političku scenu“, ali da će Srbija „pomagati svom narodu – da mogu da opstane na svojim ognjištima“.

Srbija će u svakom slučaju još više insistirati na nastavku dijaloga, na ukidanju taksi i još snažnije i više nego ikada „radiće se na konkretnim stvarima i izlaziti sa tim predlozima u narednom periodu. Ujedno će se razgovarati sa više lidera Zapadnog Balkana o toj ideji – ujedinjavanju u ekonomskom smislu.

„To je naša jedina šansa za opstanak i jedina šansa da možemo ekonomski da napredujemo i čini mi se da to mnoge balkanske zemlje moraju da razumeju i uveren sam da mnogi lideri zapadnog Balkana to shvataju“.

Podsetio je na ono što tvrdi – da su Svetozar Marković i kralj Aleksandar stradali upravo tražeći neku vrstu približavanja balkanskih naroda, a predsednik ne vidi bilo kakav drugi izlaz iz „teških sukoba koji su nas zadesili prethodnih decenija“.

„Probleme moramo da rešavamo mi, mi moramo da razgovaramo sa Albancima, neće nam pomoći niko drugi. A svi drugi će tražiti svoju ulogu i koliko god budu tražili svoju ulogu u našim razgovorima, znajte da će ta uloga biti direktno proporcionalna njihovim interesima“, poručio je predsednik, dodajući da govori o velikim silama, bez razlike.

Akcije u avgustu, radiću dok ne iznemognem i kada budem izašao sa stavom biće to stav Srbije

Mnogo konkretnih akcija koje će biti preduzete od strane Srbije, predsednik je već najavio za avgust, ne i koje. Ma koliko ga svi osuđivali zbog toga, predsednik kaže da će na tome da radi „dok ne iznemogne“.

Naglašava da hoće „dobre odnose, divnu saradnju sa svim velikim silama“, ali i da „neće tutora“.

„Nećemo da drugi odlučuju u naše ime. I hoću da znate da kada izađem da je to stav Republike Srbije, zasnovan na interesima Republike Srbije, a ne stav koji je proizvela bilo čija ambasada“ – najavio je Vučić.

Agenti i ambasade

Navodi da je tačno znao šta misle „Britanci, Amerikanci i svi drugi“ – „čim im je čuo izjave“, a od koga:

„I srpske političare i albanske, za koje znam da rade za strane službe, direktno sam znao šta njihove ambasade misle. I to zna bar pedeset ljudi u ovoj zemlji koji su upoznati sa dokumentima službe bezbednosti svih drugih“.

Za ocenu Rade Trajković da je Kadri Veselji u pozadini Haradinajeve ostavke odnosno, poziva za sud, Vučić je Goci Uzelac sa Pinka rekao da je „potpuno isti stav čuo iz dve strane ambasade“, čime je potvrdio ono što je i u uvodnom obraćanju rekao da po pojedinim izjavama tokom jučerašnjeg dana, pojedinih Srba je već odmah znao kakvi su stavovi međunarodnih ambasada.

„Kada sam razgovarao sa njima, a isto sam čuo, rekao sam im – ja vas nisam morao ni da zovem“, kaže.

Govorio je o agentima austrijske službe i Batakoviću, kritikovao kontra pitanjem pozdravljanje američke strane što je Haradinaj potvrdno odgovorio juče na poziv suda, o tome da to nisu učinili kada su u Hag odlazili Vladimir Lazarević i Vojislav Šešelj, da su Šešelja vratili onda kada su hteli kako bi pravio nerede na ulicama i sada ga ponovo traže kada vide da je neposlušan i da ne obavlja poslove kakve bi ambasade htele. Takođe je otkrio i da je zabranio svim srpskim oficirima da idu u SAD, nakon što su SAD zabranile ulazak generalu Dikoviću.

„Pogledajte, juče kada je Haradinaj govorio, on je uzeo nešto kao glavnu temu, kao glavnu priču. Nije on govorio o tome šta se dogodilo porodici Vojnović. Nije govorio kako stradaju pojedini svedoci na pešačkim prelazima. Nije govorio o slučaju Bunker. Nije govorio o Radonjićkom jezeru, ni o čemu on nije govorio. Niti ga ko pita. Jedino o čemu je govorio: ‘nećemo ukidati takse i ne damo Srbiji ni pedalj naše teritorije’. Zato sam uvek govorio koliko je oduševljenje bilo kod Srba Haradinajevom politikom protiv razgraničenja a u stvari vam nijednog trenutak ti Srbi nisu rekli da Haradinaj ni pedlja, kako on to smatra, te kosovske albanske teritorije neće dati tim zločinačkim Srbima koji na to nemaju pravo. Samo mi nismo nikada bili toliko otvoreni i nikada nismo bili dovoljno pošteni prema sopstvenoj javnosti da kažemo o čemu se tu radi. Zato je on tu imao podršku dela naše političke javnosti u svojim stavovima i dela crkve i mnogih drugih samo što nam nikada nisu rekli da po Haradinaju Srbija ne postoji na Kosovu, da je Srbija okupator i da je treba izmestiti sa te teritorije jednom zauvek i nikada nisu rekli da kako Haradinaj kaže, možete da dobijete naše tržiste za nezavisnost Kosova. Zamislite da to Kina kaže Rusiji ili Americi. Je l’ vi to stvarno mislite da je moguće?“

Predsednik je sve o pritiscima na Srbiju rekao ne zato što ne veruje da ima ljudi koji su imali dobru nameru sumnjičeći Haradinaja za najteže zločine, već zato što zna kako funkcionišu politički mehanizmi u međunarodnoj zajednici.

Tako je za kraj izneo je još jedno predviđanje.

„Očekujte u naredna dva, tri meseca dodatno prebacivanje težine i kompletnog težišta pritiska na Republiku Srbiju iz svih aspekata i uglova. Ja to posebno očekujem tokom septembra meseca“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.