Reakcije na ostavku Ramuša Haradinaja i vest o pozivu Specijalnog suda

Ramuš Haradinaj
Foto KoSSev

Vest je ažurirana.

Nakon iznenadne odluke kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da podnese ostavku na ovu poziciju zbog poziva na ispitivanje od strane Kancelarije specijalnog tužioca u Hagu u svojstvu osumnjičenog, nižu se reakcije kosovske javnosti na ovu vest. Uverenja da je „rat OVK bio pravičan“ i da će Haradinaj iznova dokazati nevinost dominiraju u kosovskoj javnosti. S druge strane, reakcije srpske javnosti za sada su malobrojne, a kosovski mediji štaviše ocenjuju i da „srpski mediji za sada ne daju dovoljno prostora ovoj vesti“.

Tači: Verujem u čistoću rata OVK

Kosovski predsednik Hašim Tači je rekao da je o ostavci Ramuša Haradinaja čuo iz medija, kao i da je saznao da je Specijalni sud poslao poziv i bivšem načelniku štaba OVK, Bisljimu Zirapitu.

Tači je rekao i da poštuje odluku Ramuša Haradinaja, te da će delovati u skladu sa svojim ustavnim i zakonskim nadležnostima.

Prema kosovskom Ustavu, nakon ostavke premijera, predsednik je dužan da u konsultaciji sa parlamentarnim partijama imenuje novog mandatara. Ukoliko vladajuća koalicija ne bude uspela da odobri novog mandatara, doći će do raspuštanja skupštine i raspisivanja novih izbora.

Izrazio je i uverenje u „visoke moralne vrednosti vojnika OVK“.

„Verujem u čistoću rata Oslobodilačke vojske Kosova i verujem u visoke moralne vrednosti vojnika slobode. Ni vrednosti naše slobode, niti rat OVK ne može biti prekršeni od strane bilo koga“, rekao je Tači.

Među prvima je reagovala i ambasadorka Kosova u Njujorku, Vljora Čitaku, koja je putem svog Tviter profila poručila da poziv iz Haga „nije pravda“.

I predsednik Skupštine Kosova, Kadri Veselji, je o ostavci svog koalicionog partnera saznao iz medija. On se javio iz Sjedinjenih Američkih Država gde boravi u zvaničnoj poseti. Izjavio da su OVK i rat koji su vodili čisti i da će se to ponovo dokazati.

„Sve naše akcije i odluke će biti u službi samo najboljih interesa Kosova i naših građana, i u potpunom skladu sa našim zakonima“, poručio je.

Prvi čovek Socijaldemokratske inicijative i zamenik kosovskog premijera, Fatmir Ljimaj, poziv od strane Specijalnog suda Ramušu Haradinaju je nazvao nepravednim. On je na svom Fejsbuk profilu napisao da će se Kosovo suočiti sa klevetama kosovskih neprijatelja. Takođe, on je kao nepravdu ocenio i pozive drugim OVK liderima. Ljimaj dodaje da će Kosovo uspešno proći ovaj izazov, i da će pravda pobediti i u ovom slučaju.

Advokat: Sačuvao dostojanstvo zemlje

Advokat Ramuša Haradinaja, Arianit Koci, rekao je da je Haradinaj „heroj“ koji „čuva dostojanstvo zemlje i njenog naroda“.

„Uvek je u istoriji bilo pojedinaca koji su nosili teret svih svojih ljudi. Mi ih zovemo heroji. Takav je Ramuš“, rekao je Koci.

Dodaje da vest teško pada porodici Haradinaj.

„Teško je za njega, teško za njegovu porodicu, ozbiljno za sve nas. Međutim, čak i u ovoj bici će pobediti“, naveo je advokat.

EU: Primili smo k znanju

„Primili smo k znaju odluku premijera Ramuša Haradinaja da napusti svoju funkciju i obrazloženje ostavke. U ovom trenutku nemamo dalji komentar“, reakcija je EK koju je u izjavi za Tanjug prenela je Maja Kocijančič.

U Briselu su na ostavku premijera Kosova Ramuša Haradinaja reagovali tek posle direktnog pitanja Tanjuga o mogućim implikacijama ove ostavke na dalji tok dijaloga Beograda i Prištine kome poreduje EU.

Savet bezbednosti čestitao Haradinaju

Reakcija je u međuvremenu stigla i iz američkog Stejt departmenta, koji je pozdravio odluku Ramuša Haradinaja „da sarađuje sa Specijalnim tužilaštvom za zločine OVK u Hagu“, piše Glas Amerike.

„Sjedinjene Države čestitaju mu na tome što je odlučio da se odazove pozivu Specijalnog suda za Kosovo“, navodi se u kratkom saopštenju Stejt departmenta.

Server: Haradinaj nije znao šta se sprema

Profesor vašingtonskog univerziteta Džons Hopkins i ekspert za Balkan, Danijel Server, povodom ostavke Haradinaja, poručio je da je veoma iznenađen.

“Video sam se sa njim u sredu i uveren sam da mu na pameti nije bilo da će dati ostavku u petak”, rekao za Glas Amerike.

“Deluje da je uradio pravu stvar, ali to sada kosovsku vlast ostavlja u nezgodnoj poziciji. Parlamentarna većina je bila nategnuta i sada je pitanje da li će se održavati prevremeni izbori, koje opozicija traži po svaku cenu”, smatra Server.

“Ukoliko odluka ode u tom smeru, pa čak i ako se tome pretpostavi, rekonstrukcija vlade nesumnjivo će imati uticaja na odlaganje dijaloga sa Srbijom. Međutim, Haradinaj je oklevao da nastavi dijalog bez nekih garancija – što će biti problem i ubuduće. Iskreno, u poređenju sa pređašnjim stanjem okolnosti se po dijalog i ne pogoršavaju drastično. Potrebno je da sačekati novog premijera i može li zadržati većinu u kosovskom parlamentu”, kaže za Glas Amerike Danijel Server.

Malobrojne reakcije srpskih zvaničnika, Vučić tek kada razgovara sa Dodikom o Haradinaju

Srpski predsednik, Aleksandar Vučić nije želeo da komentariše razvoj političke situacije u Prištini i najavio da će se o ovome izjasniti sutra, i to „nakon što o tome bude danas razgovarao sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom“, javila je TV Prva a preneo N1.

Dodik: Haradinajeva ostavka liči na sve dosadašnje farse međunarodne zajednice

Sa druge strane, Dodik, nakon razgovora sa Vučićem, u izjavi za RTS poručio je da podnošenje ostavke kosovskog premijera liči na „sve dosadašnje farse koje je najčešće pravila međunarodna zajednica, a s ciljem vršenja dodatnog pritiska na Srbiju“.

„Ovo najviše ide ka tome da se Haradinaju još jednom opere biografija kako bi on kao nesumnjivi politički faktor mogao ponovo da se vrati u politički život Kosova“, rekao je Dodik za RTS.

Istakao je da „ne smemo biti naivni u ovom slučaju. Ja sam potpuno uveren da tu postoji konekcija i saradnja međunarodnog faktora ili nekoga ko vodi čitav taj projekat oko Kosova i samog Haradinaja“, dodao je Dodik.

„Ovo izgleda veoma farsično kada kaže da on ide tamo kao ime, a ne ide kao država. Čitava ta priča oko vlasti u Prištini nesumnjivo ima teroristički predznak“, rekao je Dodik, prenosi RTS.

Drecun: Podnošenje ostavke dobra vest

Stiglo je i nekoliko reakcija srpske javnosti, u prvom redu predsednika skupštinskog Odbora za KiM Milovana Drecuna koji je Tanjugu rekao da je „dobra vest to što je premijer privremenih prištinskih institucija Ramuš Haradinaj podneo danas neopozivu ostavku“. Očekuje da će pozive Specijalnog suda dobiti i Hašim Tači i Kadri Veselji.

„Mislim da je to korak ka pročišćenju političke scene među Albancima na KiM od albanskih ekstremista“, istakao je Drecun.

Tapušković: U pitanju su takse, prošetaće se do Haga i vratiti

S druge strane, beogradski advokat Branislav Tapušković smatra da Ramuš Haradinaj nije podneo ostavku na mesto premijera zbog poziva u Hag, već zbog sukoba u Prištini oko ukidanja taksi na robu iz centralne Srbije.

„On će se prošetati do Haga i vratiti se nazad kao i svi ostali…Mislim on više nikada neće doći u obzir kao „optuženi“ jer će uvek reći da je već odgovarao pred Haškim tribunalom koji ga je oslobodio od optužbi za zločine na Kosovu i Metohiji, te da ne može da se protiv njega ponovo pokreće postupak“, smatra Tapušković koji je ranije bio „prijatelj suda“ u Haškom tribunalu, prenosi Tanjug.

Trajković: Kadri Veselji odigrao glavnu ulogu oko Haradinaja

Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji je odigrao najvažniju ulogu u ostavci Ramuša Haradinaja, izjavila je za FoNet predsednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova i Metohije Rada Trajković, uz ocenu da je i pozicija Hašima Tačija na „ledu“, prenosi N1.

Trajković je rekla da je Veselji, verovatno, procenio da bi za njega bilo najbolje da Haradinaj ode u Hag, a da on prihvati odgovornost za stabilnost situacije u odnosu na Beograd.

„Haradinajeva ostavka je poruka međunarodne zajednice mnogim liderima, i u Beogradu i u Prištini, da moraju da ispunjavaju data obećanja, pa ne isključujem sličnu budućnost za još neke političare“, rekla je Trajković.

Ona očekuje raspisivanje izbora u roku od 45 dana i prema njenim saznanjima već se vode razgovori unutar albanskih partija da oni budu održani što pre, kako bi se obezbedila većina bez Srpske liste.

Reakcije i iz kosovske opozicije

Oglasili su se i predstavnici opozicije.

Jedan od lidera LDK, Ljutfi Haziri, ocenio je da je poziv bio „neočekivan i iznenađujući za sve“, jer „nije prirodno da neko ko se već suočio sa pravdom, to ponovo čini“. Dodaje i da niko ne može biti siguran da neće dobiti poziv od Specijalnog suda, ali nije želeo da navodi imena. Haziri ističe i da postoji velika mogućnost da se raspišu prevremeni izbori.

Gradonačelnik Prištine, i lider PSD, Špend Ahmeti, dobio je vest o ostavci dok je davao intervju na KTV i rekao da je za njega ovaj poziv iznenađenje. Dodao je da se juče sastao sa, sada već bivšim premijerom, i da nije bilo ni govora o pozivu, niti o ostavci.

Lider opozicionog Samoopredeljenja, Aljbin Kurti je imao nešto drugačiju reakciju na vest o ostavci. Navodi da je ona došla „sa nepotrebnim odlaganjem i iz pogrešnih razloga“.

„Haradina je trebalo da podnese ostavku mnogo ranije. Na primer, kada je promenio svoj stav o razgraničenju sa Crnom Gorom, kada je povećao sebi platu, kada je imenovao upravne odbore i zaposlio članove porodice i stranačke kolege, kada je 13. decembra 2018. godine dao predlog za plan “Ahtisari plus“ za sporazum sa Srbijom, kada je uništio budžet, kada je pretio Bljakaju, kada se ispostavilo da je delegacija za razgovore sa Srbijom protivustavna“, napisao je Kurti, prenosi RTK2.

Podsetio je i da je Samoopredeljenje bilo protiv formiranja Specijalnog suda za procesuiranje odgovornih bivših pripadnika OVK za zločine protiv Srba.

„Oni koji su glasali za tu odluku, stavili su sebe i celo Kosovo pod ucenu geopolitičkih interesa izvan naše kontrole“, naveo je Kurti.

Analitičari: Moguća vlada bez Srpske liste

U Prištini je „vanredna situacija“ posle izjave Ramuša Haradinaja da podnosi ostavku na mesto predsednika Vlade Kosova, izjavio je za FoNet novinar Idro Seferi.

On je rekao da u Prištini niko nije očekivao da će Haradinaj podneti ostavku na današnjoj redovnoj konferenciji za medije.

Seferi smatra da bi trebalo očekivati raspisivanje prevremenih izbore u skorije vreme.

On je istakao da će opozicija moći da formira vladu bez Srpske liste, ukoliko obezbedi još tri poslanika.

S druge strane, politički analitičar Beljulj Bećaj ocenio je da je odluka Ramuša Haradinaja da podnese ostavku „dokaz moralnog čina odgovornog nosioca državnih funkcija koji je uvek spreman da se suoči sa sumnjama na njegovo delovanje tokom rata“.

„Haradinaj je dokazao da je uvek spreman da se suoči sa optužbama za dela za koja se sumnjiči. I ovog puta će se dokazati argumentima koliko je tužilaštvo imalo dokaza za eventualnu krivicu“, kazao je Bećaj agenciji Beta.

On je ocenio da je „veoma interesantno“ zbog čega je Haradinaj po drugi put pozvan da se pojavi pre tim sudom, utoliko pre što je, po rečima Bećaja, u prethodnom suđenju (pred Haškim tribunalom) analizirana njegova ratna prošlost i oslobođen je svih optužbi.

Majko: Državni čovek

Reakcije stižu i iz Albanije.

Bivši albanski premijer i albanski ministar spoljnih poslova, Pandeli Majko je takođe reagovao na ostavku kosovskog premijera.

On je napisao da je Haradinaj podneo ostavku „kao državni čovek, čime je učinio Kosovo časnom državom, državom kojom upravljaju državnici koji razlikuju svoju ličnu sudbinu od državne nacionalne bezbednosti“.

O tome kako je i šta saopštio Ramuš Haradinaj danas o svojoj ostavci i pozivu Specijalizovanog veća, te kada je hapšen i kakve su bile sudske odluke, ali i šta se događalo proteklih meseci čitajte u:

Ramuš Haradinaj podneo ostavku, dobio poziv iz Haga u svojstvu osumnjičenogPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.