Veselji i Tači kritikuju Kurtija nakon izjave američkog senatora o povlačenju trupa sa Kosova

HAšm Tači i Kadri Veselji
Foto: Gazeta Blic

Vest je ažurirana

Lider opozicione PDK, Kadri Veselji, kritikovao je aktuelnu kosovsku vladu zbog, kako je rekao, najštetnijih i najopasnijih rasprava o odnosima Kosova i SAD-a. Kritika stiže nakon izjave američkog senatora, Dejvida Perduea da bi SAD trebalo da preispitaju prisustvo trupa na Kosovu ukoliko Priština ne ukine namete prema Srbiji. U međuvremenu PDK traži vanredno zasedanje kosovskog parlamenta povodom „narušavanja odnosa sa SAD“.

17:03 – Prištinska Koha javlja da je iz PDK saopšteno da su za danas popodne zakazali sednicu stranačkog predsedništva na kojoj će zatražiti vanredno zasedanje kosovskog parlamenta, a povodom narušavanja odnosa sa SAD.

„Najnovija dešavanja dolaze posle narušavanja odnosa vodećih političkih stranaka sa SAD, što je rezultat vlade premijera Aljbina Kurtija“, saopšteno je iz PDK.

18:06 –  Lider PDK Kadri Veselji rekao je na vanrednoj konferenciji da je premijer Aljbin Kurti „nesposoban i da ugrožava savezništvo Kosova sa SAD“.

„Da bismo sprečili takvu štetu, zajedno sa poslanicima drugih opozicionih stranaka, pozvali smo vanredno zasedanje sutra u 15 sati, da od ove neodgovorne vlade zahtevamo odgovornost u vezi sa njenim pristupom prema Sjedinjenim Državama“, rekao je Veselji, javlja RTK2.

„U trenutku kada je podrška SAD-a Kosovu od vitalne važnosti i veoma potrebna, trenutna vlada, kao nijedna druga prethodna vlada, podstakla je najviše štetnih i najopasnijih rasprava o odnosima Kosova i SAD“, napisao je Veselji na Fejsbuku.

Izjavu republikanskog senatora Dejvida Perdua o preispitavanju prisustva trupa SAD na Kosovu, Veselji je ocenio više nego ozbiljnom.

Najveća šteta prema Veseljiju je preispitivanje uloge SAD od strane Kurtijeve vlade.

„Preispitivanje uloge SAD-a od strane Kurtijeve vlade i naš nepokolebljivi savez sa američkom državom je najveća šteta koju je politički izabranik Kosova učinio našoj državi“, napisao je Veselji.

„Stavljanje Kosova na opasno nacionalno raskršće, ne bilo kakvom spoljnom pretnjom, već umišljenim aktima samog premijera je loš znak za našu zemlju“, zaključio je.

Pored Veseljija i kosovski predsednik, Hašim Tači, osvrnuo se na izjavu američkog senatora tokom današnje konferenciji za štampu, prenosi Gazeta Express.

„Mislim i imam puno poverenje da odnos sa SAD neće ostati plen za zajmove i pojednice ili težnje jedne rigidne dnevne izborne politike, već ćemo imati u fokusu donošenje brzih i jasnih odluka gajenja i jačanja partnerstva sa SAD“, kazao je kosovski predsednik.

Tači je ponovio da su svi kosovski lideri zamenljivi, dok je partnerstvo sa SAD-om večno.

Američki senator, Dejvid Perdue objavio je sinoć na Tviteru da ukoliko Priština ne ukine namete prema Srbiji, da bi SAD trebalo da preispitaju prisustvo trupa na Kosovu. Objavu američkog senatora potom je „retvitovao“ izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine, Ričard Grenel.

Međutim, uprkos svakodnevnim pritiscima SAD, ali i zahteva njegovog koalicionog partnera, LDK, kosovski premijer, Aljbin Kurti, insistira na postepenom i delimičnom ukidanju taksi, kao i uspostavljanju reciprociteta ukoliko Srbija ne ispoštuje zahteve Kosova, čemu se takođe protivi SAD.

Danas ujedno u Prištini borave savetnici nemačke kancelarke i francuskog predsednika, koji su, kako su kratko izjavili, „došli da prenesu posebnu poruku Kurtiju“. Oni su se potom sastali i sa kosovskim predsednikom, o tome više čitajte ovde.


Pročitajte još:

Kurti ne veruje da će SAD uvesti sankcije zbog neukidanja taksi

Američki senator: Preispitati prisustvo trupa SAD ukoliko se ne ukinu takse

Gazeta Express: SAD nanele prvi udarac zbog taksi, obustavljeni projekti vredni 200 miliona evra

Mustafa: Grenel me pozvao telefonom i upozorio na sankcije

Kurti se ponovo nije javio na poziv Amerikanaca?

Gazeta: Prve mere SAD protiv Kosova zbog taksi očekuju se danas

Gazeta: Kurti se sinoć nije odazvao na poziv Amerikanaca, to učinio tek danas popodne

Grenel: Očekujemo da Kosovo odmah ukine takse

Američka privredna komora na Kosovu: Priština da bezuslovno ukine takse

Kurti: 15. marta ukidamo takse na sirovinu

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.