Kosovska vlada usvojila nacrt Zakona o budžetu za 2020.

Kosovska vlada
FOTO: KoSSev

Kosovska vlada usvojila je na današnjoj sednici nacrt Zakona o budžetu za 2020. koji će, kako je rečeno, za 131 milion evra biti veći od prošlogodišnjeg. Nacrt će biti upućen kosovskoj skupštini na usvajanje.

Ministar finansija i transfera, Besnik Bismilji, rekao je da se očekuje da će budžetski prihodi u ovoj godini iznositi preko dve milijarde evra uz predviđeni rast od sedam procenata, ali i da će rashodi u ovoj godini iznositi 2.35 milijardi evra.

„Budžetski troškovi za ovu godinu će biti preko 2 milijarde 350 miliona evra“, rekao je on.

Jevtić: Umanjena sredstva Ministarstvu za zajednice i povratak

Kosovski ministar za zajednice i povratak, Dalibor Jevtić, požalio se da su novim nacrtom Zakona o budžetu sredstva namenjena tom ministarstvu manja za 500.000 evra što će, tvrdi, dodatno uticati na planove i projekte sa EU, kao i na IPA projekte koji su već odobreni.

Ovim projektima obuhvaćena je izgradnja kuća za povratnike, poručio je Jevtić, uz podsećanje da je do sada odobren 161 zahtev za izgradnju kuća u povratničkim sredinama i da su 243 u fazi odobrenja.

„Pokušaćemo da i preko Skupštine i Vlade korigujemo projektovana sredstva budžeta za Ministarstvo za povratak i zajednice“, rekao je Jevtić.

Izdvojeno 10 miliona zbog korona virusa

Kosovska vlada danas je ujedno izdvojila 10 miliona evra za borbu protiv korona virusa, pišu kosovski mediji.

Kosovski ministar zdravlja, Arben Vitia, kazao je da je njegovo ministarstvo podiglo nivo spremnosti za suočavanje sa koronavirusom.

Dodao je i da su do sada testirane 62 osobe na korona virus i da su svi bili negativini.

Vitia je ranije zatražio od kosovske vlade da im se odobri akcioni plan koji iznosi 10 miliona evra, kako bi bile odrađene sve pripreme za korona virus.

Kosovska vlada traži suspenziju prodaje javnih sredstava

Kosovska vlada zatražila je od Kosovske agencije za privatizaciju da suspenduje na neodređeno vreme iznajmljivanje i prodaju javnih sredstava, prenos RTK2.

U svom obrazloženju, kosovska ministarka ekonomije Rozeta Hajdari je navela da Kosovska agencija za privatizaciju treba da uzme u obzir vladin program.

“Traži se od Kosovske agencije za privatizaciju da na neodređeno vreme suspenduje prodaju i iznajmljivanje javne imovine. Agencija za privatizaciju treba da razmotri vladin program“, rekla je ona.

Ovaj zahtev je podržao kosovski premijer, Aljbin Kurti.

Ministarka pravde, Aljbuljena Hadžiu, upitala je da li je planiranim sredstvima obuhvaćen iznos od 2 miliona evra koji je zatražen od strane „državnog pravobranilaštva“.

„Obaveštavala sam vas da će se Ministarstvo odbrane suočiti sa arbitražom. Želela bih da znam da li je 2 miliona evra koje je tražilo državno pravobranilaštvo uključeno u budžet“, upitala je.

Ministar Bisljimi je rekao da je „državnom pravobranilaštvu dodeljeno 1.1 milion evra, a da će, ukoliko bude bilo potrebno, tokom ponovnog razmatranja biti dodeljena dodatna sredstva“.

Ministarka obrazovanja, Hikmete Bajrami, izrazila je zabrinutost za prosvetne radnike koji se nalaze u teškom zdravstvenom stanju, zatraživši da im se dozvoli prevremeno penzionisanje u iznosu od 70 odsto zarade.

„304 osobe koje su deo obrazovnog sistema u ozbiljnom su zdravstvenom stanju. Pošto je nemoguće da se ovo pitanje uputi sa zakonom o budžetu, tražim od nadležnih ministarstava da im omogući prevremenu penziju uz platu od 70 odsto“, rekla je Bajrami.

Nacrt Zakona o budžetu će biti upućen Skupštini na glasanje.

Podsetimo, u nedostatku Zakona o budžetu za 2020. godinu, trenutno se koristi jedna dvanaestina budžeta za 2019. godinu, a ujedno je i u međuvremenu usvojen zahtev Vlade za produženje budžeta za mart.

Opozicija je kritikovala kosovsku vladu da odlaže usvajanje Nacrta zakona o budžetu za 2020. godinu, poručivši da odlaganje uzrokuje velike posledice.

Prošlogodišnji budžet Kosova iznosio je oko 2,3 milijarde evra, dok je premijer nove kosovske vlade prethodno obećao budžet od oko tri milijarde evra.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.