Gazeta: Prve mere SAD protiv Kosova zbog taksi očekuju se danas

Grenel Kurti
Foto: Gazeta Express

Prištinski mediji već danima najavljuju prve konkretne reakcije SAD zbog odbijanja kosovskog premijera, Aljbina Kurtija, da momentalno i u celosti ukine takse. Prema navodima Gazeta Express, posledice bi mogle da se osete već danas.

Gazeta Express, pozivajući se na pouzdane izvore upozorava da bi SAD danas mogle da započnu sa preduzimanjem akcija zbog toga što kosovski premijer, Aljbin Kurti odbija momentalno ukidanje taksi na sve proizvode iz Srbije, kao što to zahtevaju SAD.

Ovaj medij nema saznanja o tome koje će mere biti primenjene, ali i podseća na nedavna izveštavanja da bi to mogle da budu ekonomske mere.

Prištinski list piše da bi jedna od „kazni“ mogla da bude obustava ulaganja od strane „Millennium Challenge Corporation (MCC)“, koja već godinama ulaže milione evra na Kosovu.

Još jedan u nizu poziva Prištini da bezuslovno ukine takse juče je uputila Američka privredna komora na Kosovu upravo uz podsećanje na to da brojne američke kompanije aktivno doprinose ekonomskom razvoju Kosova, ali i na podršku vlade SAD preko svoje Agencije za međunarodni razvoj (USAID), i Millennium Challenge Corporation (MCC).

Osim ekonomskih mera, mediji su u prethodnim danima, pozivajući se na svoje izvore, pisali i da bi SAD mogle da povuku svoje trupe sa Kosova.

Međutim, član Samoopredeljenja, Erzen Vraići juče je demantovao ove navode, poručivši da u prekjučerašnjem telefonskom razgovoru premijera Kurtija, ambasadora Obrajena i ambasadora Grenela, oni nisu izjavili da će do toga doći.

Ove navode je potom demantovao upravo Grenel.

“To nije tačno. Kurtiju smo jasno stavili do znanja da njegova odluka da zadrži čak i delimično takse, nanosi štetu kosovskoj ekonomiji – i da SAD neće traćiti našu podršku ukoliko kosovsko rukovodstvo nastavi da šteti svom narodu“, odgovorio mu je Grenel.

U svojoj reakciji, lider PDK, Kadri Veselji na Tviteru, potom je osudio to što „Kurti iznosi lažne informacije o ozbiljnosti američkih namera na Kosovu“.

SAD države traže momentalno i potpuno ukidanje taksi. Kosovski premijer Aljbin Kurti je krajem februara saopštio da će od 15. marta ukinuti takse na uvoz sirovina, a od 1. aprila na sve proizvode, ukoliko Srbija bude prekinula kampanju povlačenja priznanja Kosova i otklonila ekonomske prepreke za kosovske proizvode. Njegova odluka naišla je na oštre kritike opozicije, ali i negodovanja zvaničnika SAD i Beograda. Takse su uvedene u novembru 2018, tokom bivše vlade koju je vodio Ramuš Haradinaj


Pročitajte još:

Posle Grenela reagovao i Veselji: Kurti prenosi lažne informacije

Grenel demantovao LVV: Nije tačno da će SAD nastaviti sa podrškom Kosovu ukoliko kosovsko rukovodstvo nastavi da nanosi štetu svom narodu

Grenel: Kurti pravi ogromnu grešku, takse se moraju potpuno ukinutiPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.