Savetnici Merkel i Makron sa posebnom porukom za Kurtija; Tači: Bez vizne liberalizacije nema razgovora u Briselu

Kurti - savetnici merkel i makron
FOTO: KoSSev

Vest je ažurirana

Savetnici nemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsednika Emanuela Makrona, Jan Heker i Emanuel Bone održali su danas odvojene sastanke sa kosovskim premijerom, Aljbinom Kurtijem, kosovskim predsednikom, Hašimom Tačijem. Kurtiju su preneli „posebnu poruku“. Poseta nemačko-francuske delegacije dolazi u vreme pojačanog pritiska na Prištinu da ukine takse i nastavi dijalog sa Beogradom.

Kako je juče bilo najavljeno, u Prištinu su ovog jutra stigli savetnici nemačke kancelarke i francuskog predsednika kako bi se sastali sa kosovskim predsednikom i premijerom.

Novinari su ih pre sastanka sa Kurtijem upitali da li imaju neku posebnu poruku za Kurtija, na šta su kratko dobili odgovor da zbog toga smo ovde, prenosi Koha.

Sastanku savetnika sa kosovskim premijerom prisustvovao je i nemački ambasador u Prištini, Kristijan Helt.

Kako prenosi RTK, ključna poruka je ukidanje takse od 100 odsto i predstavljanje pristupa dva najuticajnija lidera EU, Makrona i Merkelove.

Francusko-nemačka delegacija potom se sastala sa kosovskim predsednikom, Hašimom Tačijem. O čemu je na sastanku razgovarano za sada nije poznato, ali deo razgovora, sudeći prema jučerašnjoj Tačijevoj najavi, jeste.

EU „nije jedinstvena – sa rukovodstvom koje još uvek nema ni viziju što se tiče Kosova ni zapadnog Balkana“; „Drži Kosovo izolovanim, kažnjava Kosovo jer ne donosi odluku o liberalizaciji viza“; „EU prvo treba da donese odluku o liberalizaciji viza a onda može da misli o ulozi i da može da igra ulogu u dijalogu; A ukoliko oni traže dijalog a drže Kosovo izolovanim moj odgovor je negativan za njih“, rekao je juče Tači na konferenciji za štampu nakon više sastanaka sa liderima političkih partija na Kosovu, poručivši da će ove poruke da prenese i savetnicima Emanuela Makrona i Angele Merkel na današnjem sastanku.

Tači savetnici merkel i makron
FOTO: KoSSev

13: 30 – Tači: Neću prihvatiti nijedan poziv za razgovore u Briselu dok ne bude vizne liberalizacije

Kosovski predsednik Hašim Tači je nakon današnjeg sastanka sa savetnicima Merkel i Makron rekao da on kao kosovski predsednik neće da sedne za radni sto u Briselu dok EU ne uvede liberalizaciju viza.

„Prvo da se dogodi liberalizacija viznog režima, a onda ćemo sesti i razgovarati o narednim koracima. Kada se takva odluka donese, mi ćemo kao rukovodstvo razgovarati o pozivima EU“, rekao je Tači, prenose prištinski mediji.

13:20Tači: Razočaran sam, prazna obećanja

Ubrzo nako što je sastanak završen, Tači se požalio na svom Tviter nalogu da je razočaran.

„Ništa o viznoj liberalizaciji, bez novih ideja o dijalogu, bez ohrabrivanja za perspektivu u EU. Prazna obećanja“, poručio je Tači.

Tači nije krio razočarenje ni tokom konferencije za štampu nakon sastanka sa nemačko-francuskom delegacijom.

„Evropska unija treba prvo da donese odluku o liberalizaciji viza, a onda da razmisli da li ima kapaciteta, vizije i prostora i da li je spremna da pogura dijalog o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije. Ono što ja vidim i kako shvatam, Evropska unija je u potpunosti nespremna i za prvu fazu liberalizacije, za koju je mislila da će elegantno proći. Oni su sada potpuno nespremni i za to, a kamoli za postizanje jednog sporazuma“, rekao je Tači.

Poručuje EU, da bi trebalo da „poštuje Kosovo kao nezavisnu i suverenu državu, a ne da usaglašava svoje odluke i mišljenje sa mišljenjima pet zemalja koje nisu priznale Kosovo“.

„Zbog toga Evropska unija nije u stanju da vodi proces dijaloga, odnosno ne može ga voditi predstavnik iz zemlje koja nije priznala Kosovo i iz zemlje koja je glasala protiv učlanjenja Kosova u UNESCO“, rekao je Tači.

Podsetimo, Tači je tokom jučerašnje konferencije ujedno poručio da sada rukovodeću ulogu u dijalogu Beograda i Prištine imaju SAD.

Poseta međunarodnih zvaničnika dolazi u vreme pojačanog pritiska na Prištinu da ukine takse i nastavi dijalog sa Beogradom. Međutim, vidljive su snažne razlike u pristupu sa Zapada prema dijalogu Beograda i Prištine; sa snažnom inicijativom iz Vašingtona da se takse ukinu, kako bi se otkočio dijalog, koji, kako već više glasova upozorava, što pre treba da dobije konačni epilog; a sa druge, tišinom iz EU, odnosno oprezom, pre svega iz Nemačke da se ne požuruje i da se isključi svaka mogućnost etničke podele teritorija.

One su se očekivano prelile i na političku scenu u Prištini, i to ne samo između opozicije i vlade, već i unutar same vlade. LDK podržava stav Vašingtona jasno naglašavajući da se ne sme ulaziti u konflikt sa najjačim kosovskim saveznikom, dok Kurti u pismima koja šalje međunarodnim zvaničnicima navodi da je doneo odluku da ukine takse, postepeno, početkom marta, a potom i 15. u potpunosti. On insistira, međutim, na reciprocitetu, odnosno uslovima za Srbiju: da prestane sa tzv. kampanjom odpriznavanja i da ukine sa svoje strane barijere za kosovsku robu. Srbija, iako spremna da ukine barijere, ukoliko se takse ukinu u celosti, nastavlja sa kampanjom odpriznavanja.

 

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.