Američki senator: Preispitati prisustvo trupa SAD ukoliko se ne ukinu takse

Donald Tramp
FOTO: Gazeta Express

Ukoliko Priština ne ukine namete prema Srbiji, SAD bi trebalo da preispitaju prisustvo trupa na Kosovu, poručio je na Tviteru američki senator, Dejvid Perdue. Prištinski mediji već danima pišu da je povlačenje trupa, pored ekonomske, druga „kaznena mera“ SAD prema Kosovu zbog odbijanja da ispoštuje njihov poslednji zahtev.

Američki senator, Dejvid Perdue (David Perdue), sinoć je u objavi na Tviteru komentarisao trenutnu političku situaciju u regionu.

Poručio je da američke trupe više od dve decenije pomažu u održavanju mira između Beograda i Prištine, ali i predložio šta treba uraditi ukoliko Kosovo ne ispoštuje zahtev SAD.

„Više od dve decenije američke snage pomažu u održavanju mira između Kosova i Srbije. Sada, sa istorijskim napretkom na vidiku, Kosovo mora da uradi svoj deo i ukine sve namete prema Srbiji. Ukoliko Kosovo nije u potpunosti posvećeno miru, SAD bi trebalo da preispitaju svoje prisustvo tamo“.

Prištinski mediji već danima najavljuju prve „kaznene mere“ SAD protiv Kosova zbog odbijanja kosovskog premijera, Aljbina Kurtija, da ukine takse.

Kako je juče prenela Gazeta Express, pozivajući se na svoje izvore, SAD su već „nanele prvi udarac“ – direktor MCC, Šan Keirnkros, je kosovskom premijeru, Aljbinu Kurtiju rekao da će 50 miliona evra MCC-a biti blokirano, kao i projekat za gas, na osnovu kog je predviđeno da se uloži još oko 150 miliona evra.

Prethodno je i Kurtijev koalicioni partner i lider LDK, Isa Mustafa, kako je sam potvrdio, razgovarao je sa Trampovim izaslanikom za dijalog Beograda i Prištine, Ričardom Grenelom koji ga je upozorio na prve sankcije ukoliko kosovski premijer bezuslovno i u potpunosti ne ukine takse, a koje se ogledaju upravo kroz sredstva MCC.

Kurti se do sada nije oglasio povodom ovih navoda.

Uprkos svakodnevnim pritiscima SAD, kosovski premijer, Aljbin Kurti, insistira na postepenom i delimičnom ukidanju taksi i uspostavljanju reciprociteta ukoliko Srbija ne ispoštuje zahteve Kosova, čemu se takođe protivi SAD.

Izgleda da je Kurti sam u svojim nastojanjima, a to potvrđuje i činjenica da čak i njegov koalicioni partner, LDK, zahteva da se ispoštuju zahtevi SAD i takse odmah ukinu. LDK je čak i upozorila da će izaći iz vlade ukoliko do toga ne dođe.

Povezani članci:

Gazeta Express: SAD nanele prvi udarac zbog taksi, obustavljeni projekti vredni 200 miliona evra

Mustafa: Grenel me pozvao telefonom i upozorio na sankcije

Kurti se ponovo nije javio na poziv Amerikanaca?

Gazeta: Prve mere SAD protiv Kosova zbog taksi očekuju se danas

Gazeta: Kurti se sinoć nije odazvao na poziv Amerikanaca, to učinio tek danas popodne

Grenel: Očekujemo da Kosovo odmah ukine takse

Američka privredna komora na Kosovu: Priština da bezuslovno ukine takse

Kurti: 15. marta ukidamo takse na sirovinuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.