Gazeta: Kurti se sinoć nije odazvao na poziv Amerikanaca, to učinio tek danas popodne

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Kancelarija premijera Kosova potvrdila je da je sinoć oko ponoći na mobilnom telefonu Aljbina Kurtija snimljen poziv Amerikanaca, ali da se šef vlade nije odazvao. Gazeta Express objavila je vest da je savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika Donalda Trampa, Robert Obrajan (O’Brien) pozvao sinoć premijera, ali da šef vlade nije odgovorio. Premijer kaže da je Kurti danas razgovarao sa Obrajenom i Trampovim specijalnim izaslanikom za dijalog Kosova i Srbije, Ričardom Grenelom.

Gazeta Express javila je danas popodne da Kurti nije odgovarao na pozive visokih zvaničnika iz Vašingtona. Poziv je uputio Trampov savetnik, Robert Obrajan, kojem Kurti sinoć nije odgovorio na telefonski poziv, a nije reagovao ni na nekoliko drugih poziva iz Bele kuće. To je razljutilo visoke američke zvaničnike.

„Obrajan je nazvao Kurtija da razgovaraju, ali on nije odgovorio. On se nije odazvao na nekoliko drugih poziva Bele kuće. Uništava odnos,“ rekao je jedan američki zvaničnik za Express.

Ali danas je kancelarija premijera, nakon pisanja Gazeta Express, potvrdila izveštavanje, dajući svoju verziju o događaju.

Oni su rekli da je Kurti razgovarao sa američkim zvaničnicima danas oko 17 sati. Gazeta Express je premijeru o ovom pitanju pisala oko 14 sati, ali nije dobila odgovor. Kurti je odabrao drugi portal da to potvrdi ali tek nakon što je Gazeta Express izvestila o događaju.

„Kada ga je sinoć oko ponoći kontaktirala američka ambasada, on nije mogao da odgovori, ali taj se razgovor vodio pre sat i po. Dakle, sa ambasadorima Obrajenom i Grenelom“, rekla je kancelarija premijera Kurtija za Kallxo.com.

Juče tokom dana, Amerikanci su održali sastanak sa predsednikom Kosova, Hašimom Tačijem i predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem, u nastojanju da obnove dijalog o Kosovu i Srbiji. Amerikanci su nezadovoljni Kurtijevom polovičnom odlukom o (ukidanju) taksi. Oni zahtevaju potpuno ukidanje taksi, bez ikakvih drugih mera, poput reciprociteta.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.