Kurti: 15. marta ukidamo takse na sirovinu

Vest je ažurirana

Kosovski premijer, Aljbin Kurti saopštio je na današnjoj vanrednoj konferenciji za štampu da će od 15. marta ukinuti takse na uvoz sirovina, a od 1. aprila na sve proizvode, ako Srbija prekine kampanju povlačenja priznanja Kosova i otkloni druge barijere.

Кurti je, na konferenciji za štampu izjavio da je nakon sastanka sa različitim komorama i udruženjima lokalnih preduzetnika i posle analize odlučio da ukine porez na uvoz sirovina iz Srbije i BiH od 15. marta, javlja Koha.

„EU bi trebalo da ceni ukidanje taksi nudeći liberalizaciju viznog režima pre samita u Zagrebu“, poručio je Kurti.

On je nakon toga poručio da Priština poziva Beograd da zaustavi kampanju za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova, dodajući da ukoliko se srpska strana složi – pokaže „istinsku posvećenost i obeća da će brzo ukloniti barijere“ da će taksa biti potpuno ukinuta za period od 90 dana.

Međutim, ukoliko Srbija „ne razmotri stav Кosova i ne počne da uklanja barijere, reciprocitet će početi da se primenjuje od 1. aprila, prvo u oblasti trgovine, a zatim i u oblasti privrede. Međutim, u slučaju da srpska strana ne ispoštuje to ni nakon perioda od 90 dana od ukidanja taksi na sirovine, onda će vlada od 15. juna vratiti takse, rekao je Kurti, izveštava Koha.

Kosovska carina dobija kodove sirovina

Kurti je na konferenciji rekao da je nadležnom ministarstvu naložio da kosovska carina dobije sve carinske kodove sirovina koje se uvoze kako bi bile ukinute takse od 100 odsto za sirovine koje se uvoze iz Srbije i Bosne i Hercegovine, piše Gazeta Express.

Odluka o ukidanju taksi dogovorena je sa Demokratskim savezom Kosova, koji je njegov koalicioni partner, potvrdio je Kurti, pišu prištinski mediji.

Pre zakazivanja vanredne konferencije za medije, prvobitno je bila zakazana sednica vlade u 16 sati, a koja je odložena zbog kako su prištinski mediji pisali suprotnih stavova oko ukidanja taksi između dve vladajuće stranake LVV i LDK.

Međutim, kako Koha javlja sednica kosovske vlade odložena je zbog nedovršenog pratećeg materijala.

Koalicioni partneri LVV i LDK čak i pre nego što je formirana nova vlada, stajali su čvrsto pri stavu da takse ne bi trebalo ukinuti bez uvođenja reciprociteta, dok je kosovski premijer Aljbin Kurti u više navrata precizirao da će se prvo uvesti reciprocitet prema Srbiji, a nakon toga ukinuti takse.

Međutim, ne pominjući meru reciprociteta, potpredsednik kosovske vlade Avdulah Hoti iz LDK, danas je pozvao na ukidanje taksi od 100 odsto na srpske i proizvode iz Bosne i Hercegovine, upozorivši da Priština rizikuje da bude izolovana od međunarodne zajednice, SAD i EU.

U svojoj objavi na Fejsbuku napisao je da odlaganje ukidanja taksi može ugroziti i pregovaračku poziciju Prištine u dijalogu sa Beogradom i naruši odnos sa SAD i EU.

„Taksa na srpsku i bosansku robu je neprelazna prepreka za međunarodnu zajednicu, SAD i EU. Svako odlaganje za ukidanje takse ozbiljno kompromituje naš pregovarački položaj“, poručio je Hoti.

Naglašava da kosovska vlada treba da „ukine famozne takse i da tako ravnopravno i sa svojim prijateljima sedne za sto dijaloga. Svaka druga alternativa ozbiljno rizikuje budućnost zemlje“, dodaje Hoti.

Ukidanje taksi na robu iz Centralne Srbije i Bosne i Hercegovine kako piše Gazeta Express, pozivajući se na nezvanične izvore, jedan je od uslova koji su SAD postavile Prištini, u suportnom otkazaće sve investicije i pomoć koju pružaju skoro dve decenije Kosovu.

Međutim, kosovski premijer Aljbin Kurti, kako su objavili prištinski mediji, ranije danas je negativno odgovorio na zahteve SAD za ukidanje taksi na srpske proizvode. Kurtijev stav je prvo reciprocitet, pa ukidanje taksi.

Gazeta Express je juče pisala da ukoliko Priština ne ukine takse do petka, da „stvari mogu da eskaliraju“.

„Ukoliko do petka takse ne budu ukinute, od američkog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine, Ričarda Grenela se očekuje da načini prvi korak“.

Takse na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine uvela je vlada Kosova 21. novembra 2018 godine, a kao reakciju na „divlju kampanju“ Srbije protiv Kosova i nakon neuspeha Kosova da se pridruži INTERPOL-u. Od trenutka uvođenja taksi, dijalog u Briselu, koji je i tada bio u krizi, u potpunosti je obustavljen, a srpska strana poručila je da ga neće nastaviti dok ne dođe do ukidanja takve odluke.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.