Gazeta Express: SAD nanele prvi udarac zbog taksi, obustavljeni projekti vredni 200 miliona evra

Grenel Kurti
Foto: Gazeta Express

Prištinski mediji već danima najavljuju prve „kaznene mere“ SAD protiv Kosova zbog odbijanja kosovskog premijera, Aljbina Kurtija, da ukine takse. Kako prenosi Gazeta Express, pozivajući se na svoje izvore, SAD su već „nanele prvi udarac“, blokirajući planirana višemilionska sredstva za Kosovo preko „Millennium Challenge Corporation (MCC)“.

Direktor MCC, Šan Keirnkros, danas je razgovarao sa kosovskim premijerom, Aljbinom Kurtijem, i saopštio mu je da će 50 miliona evra MCC-a biti blokirano, kao i projekat za gas, na osnovu kog je predviđeno da se uloži još oko 150 miliona evra, piše Gazeta Express.

Razgovor između Keirnkrosa i Kurtija trebalo je da se održi 6. marta, ali se kosovski premijer nije odazvao pozivu, piše ovaj medij.

Međutim, tog istog 6. marta Kurtijev koalicioni partner i lider LDK, Isa Mustafa, kako je sam potvrdio, razgovarao je sa Trampovim izaslanikom za dijalog Beograda i Prištine, Ričardom Grenelom koji ga je upozorio na prve sankcije ukoliko kosovski premijer bezuslovno i u potpunosti ne ukine takse, a koje se ogledaju upravo kroz sredstva MCC.

Kosovski mediji prethodno su pisali da bi još jedna od mera SAD, osim ekonomske, mogla da bude i povlačenje trupa SAD sa Kosova.

Sa druge strane, kosovski premijer, Aljbin Kurti insistira na postepenom i delimičnom ukidanju taksi i uspostavljanju reciprociteta ukoliko Srbija ne ispoštuje zahteve Kosova, čemu se takođe protivi SAD.

Izgleda da je Kurti sam u svojim nastojanjima, a to potvrđuje i činjenica da čak i njegov koalicioni partner, LDK, zahteva da se ispoštuju zahtevi SAD i takse odmah ukinu.

LDK je čak i upozorila da će izaći iz vlade ukoliko do toga ne dođe.

Kurti ujedno nije prisustvovao današnjem sastanku na poziv kosovskog predsednika, Hašima Tačija, koji se tokom današnjeg dana sastao sa više predstavnika parlamentarnih stranaka,a sa kojima je, kako je saopštio, razgovarao o dijalogu Beograda i Prištine, političkoj situaciji na Kosovu, unutrašnjoj i spoljašnjoj konsolidaciji, budućnost u EU i NATO. Za razliku od Kurtija, njegov koalicioni partner, lider LDK, Isa Mustafa, odazvao se pozivu.

Sa druge strane, jedan od retkih koji se ukidanju taksi protivi je Kurtijev prethodnik, Ramuš Haradinaj, koji smatra da se takse ne bi trebalo ukinuti bez uzajamnog priznanja Beograda i Prištine, ali ih vidi i kao meru koja štiti i onemogućava sprovođenje „sporazuma zasnovanog na podeli teritorija“. Za ovakav dogovor u prošlosti ali i dan danas, optužuje predsednike Srbije, Albanije i Kosova koji ovakve navode uporno demantuju.

Povezani članci:

Mustafa: Grenel me pozvao telefonom i upozorio na sankcije

Kurti se ponovo nije javio na poziv Amerikanaca?

Gazeta: Prve mere SAD protiv Kosova zbog taksi očekuju se danas

Gazeta: Kurti se sinoć nije odazvao na poziv Amerikanaca, to učinio tek danas popodne

Grenel: Očekujemo da Kosovo odmah ukine takse

Američka privredna komora na Kosovu: Priština da bezuslovno ukine takse

Kurti: 15. marta ukidamo takse na sirovinuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.