Mustafa: Grenel me pozvao telefonom i upozorio na sankcije

Lider LDK, Isa Mustafa, saopštio je kasno sinoć da je razgovarao telefonom u petak sa Trampovim izaslanikom za dijalog Beograda i Prištine, Ričardom Grenelom, koji ga je upozorio na prve sankcije ukoliko kosovski premijer bezuslovno i u potpunosti ne ukine takse na robu iz Srbije i BiH.

„Danas me je Grenel kontaktirao telefonom, upozorivši me na sankcije sredstava Millennium Challenge“, rekao je Mustafa u intervjuu za RTV 21.

Potvrdio je da mu je Grenel zatražio da se takse bezuslovno ukinu.

„To kaže naš saveznik, Sjedinjene Države“, dodao je Mustafa, dodavši: „I na osnovu toga moramo da ukinemo taksu“

Taksama se ne ide nabolje za Kosovo, takse bi trebalo da budu ukinute, jer naš saveznik kaže da je ukinemo bezuslovno i da ne deluje odmah sa recipročnošću

Kosovski portal Gazeta Express upozorila je prethodno da su se baš juče očekivale prve sankcije za Kosovo iz SAD, te da bi prva mera upravo mogla da bude obustava ulaganja od strane američke vladine agencije „Millennium Challenge Corporation (MCC)“, koja već godinama ulaže milione evra na Kosovo.

Isti portal izvestio je i tome da je Aljbin Kurti juče izbegao da razgovara sa direktorom MCC-ija, Šonom Keirnkrosom, kojeg je inače imenovao Donald Tramp. On se navodno na više telefonskih poziva nije javljao, što je učinio i ranije ove nedelje, izbegavši razgovor i sa savetnikom američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Robertom Obrajenom, kojem se naknadno javio narednog dana. Iz kancelarije premijera su potvrdili razgovor navevši da u prethodnoj situaciji nije mogao da se javi.

Povezani članci:

Kurti se ponovo nije javio na poziv Amerikanaca?

Gazeta: Prve mere SAD protiv Kosova zbog taksi očekuju se danas

Gazeta: Kurti se sinoć nije odazvao na poziv Amerikanaca, to učinio tek danas popodne

Grenel: Očekujemo da Kosovo odmah ukine takse

Američka privredna komora na Kosovu: Priština da bezuslovno ukine takse

Kurti: 15. marta ukidamo takse na sirovinuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.