U severnom delu Mitrovice obeležene 22. godine od NATO bombardovanja

Foto: KoSSev

Vest je ažurirana

Dvadeset četvrti mart, dan kada je započeto bombardovanje SR Jugoslavije obeleležava se širom Srbije kao tužna godišnjica, u znak sećanja na nastradale tokom vazdušnih napada koji su trajali 78 dana. Tako je bilo danas i u Kosovskoj Mitrovici.

Kako je prethodno i najavljeno, u podne je služen parastos žrtvama u hramu Sv. Dimitrija. Potom su simbolično, u 12:44 položeni venci na spomeniku „Beli anđeo“ na kojem se nalaze imena nastradalih tokom bombardovanja 1999.

Godišnjica bombardovanja obeležena je i u Gračanici ispred restauriranog krsta posvećenog stradalim Srbima u ovom mestu.

Služen je i parastos, položeno je cveće, nakon čega su se začule sirene za uzbunu.

„To je bio jedan mučan i težak čin koji srpski rod neće i ne sme nikada da zaboravi. Na današnji dan smo se okupljali već 21 godinu, evo i danas želimo da odam počast našoj slavno izgunuloj braći, sestarama“, rekao je Ratko Popović sekretar Kulturno-prosvetne zajednice Kosovu tokom obeležavanja, javio je RTK2.

Obeležavanju je pre obratio i gradonačelnik Gračanice, Srđan Popović.

U Leposaviću je parastosu stradalim građanima prisustvovao predsednik Privremenog organa ove opštine, Zoran Todić, javlja Leposavić Portal.

Todić je u znak sećanja na žrtve položio vence na spomen obeležje, a venci su položeni na spomen obeležijima i u mesnim zajednicama Sočanica i Lešak.

U skladu sa predloženim epidemiološkim merama u cilju sprečavanja širenja pandemije korona virusa, obeležavanje godišnjice NATO agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju održano je skromnije bez okupljanja građana.

Pomen je služilo sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve.

Današnjem obeležavanju prisutvovalo je desetak građana, a vence su položili predsednik privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić, gradonačelnik Milan Radojević, predsednik Srpske liste Goran Rakić i načelnik kosovsko-mitrovačkog okruga Slavko Simić.

Venac je danas položio i predstavnik „Saveza boraca“ Slobodan Bogićević, koji se potom i obratio okupljenim građanima.

Napad NATO Alijanse na Jugoslaviju ocenio je kao brutalnu i sramnu agresiju, 78 dugih i mučnih dana koje nikada neće zaboraviti.

„Preživeli borci, boračka udruženja i svi rodoljubi srpskog naroda nikada neće zaboraviti borce koji su svoje izgubili u svim oslobodilačkim ratovima za odbranu i oslobođenje naše zemlje. Zato smatramo da je poželjno i humano da svake godine posećujemo spomen obeležja“, kazao je Bogićević.

Predsednik privremnog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić u svom govoru naglasio da ono što se pre 22. godine dogodilo srpskom narodu ne sme nikada da se ponovi.

„U novoj istoriji mesec mart je poguban za srpski narod što svedoči ovaj spomenik, koji pre svega pokazuje da je tokom sukoba nastradalo više stotina Srba“, rekao je Spirić.

On je dodao da i pored svih loših stvari koje je pretrpeo srpski narod, opredeljenost vlasti je da se radi na obezbeđivanju mira, budućnosti mladih i „da rata više ne bude“.

Srpski i albanski narod obeležavaju i doživljavaju ga na uzajamno suprotstavljen način, pa je slika južno od Ibra potupno drugačija.

Opširnije o bombardovanju i suprotnim porukama čitajte u:

22 godine od kada su prve NATO bombe bačene na SRJ

Bombardovanje SRJ 1999: Zaustavljanje genocida ili NATO Agresija.

Đake zanima da li smo pobedili NATO

General Malinović: Vrh države nije smeo da uvede zemlju u sukob sa NATO, pa da sve preda

Džejmi Šea: KFOR treba da ostane na Kosovu sve dok ga Srbija ne prizna

Vučić: Napali su nas da nas poraze, ubijaju i oduzmu deo teritorije – dogodila se agresijaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.