Vučić: Napali su nas da nas poraze, ubijaju i oduzmu deo teritorije – dogodila se agresija

„Preki sud nad jednom zemljom, ljudima i decom“… jedno dete dnevno i malo više od toga su nam ubijali“… Srbija je tada ostavljena bez izbora“. Na komemorativnoj akademiji tačno u vreme kada je pao prvi NATO projektil na tadašnju Saveznu republiku Jugoslaviju, 22 godine kasnije saopštio je Aleksandar Vučić. 

Na akademiji održanoj u beogradskoj Kombank dvorani, govorili su patrijarh Porfirije, Milorad Dodik i Aleksandar Vučić. Na velikom video bimu prikazane su fotografije poginulih vojnika i scene civilnih žrtava.

„Ni intervencija, ni kampanja, ni operacija! Dogodila se agresija, napad na suverenu zemlju, bez odluke Ujedinjenih nacija, bez onog dovoljnog razloga koji bi predstavljao napad tadašnje Jugoslavije na neku susednu ili NATO državu“, rekao je predsednik.

Kaže da Srbija, to jest – SRJ, nije nikoga napala, nasuprot članica NATO-a koje su napale Srbiju s ciljem „da nas poraze, da nas ubijaju i na kraju, da nam oduzmu deo teritorije“.

Jedno dete dnevno i malo više od toga, toliko ste nam ubijali… 19 vas najvećih po sili i časti, ne baš po moralu, podsećaće vas Srbija svake godine

„I koliko god danas analizirali stvari i koliko oštri bili prema sebi, našoj tadašnjoj policiji, našem tadašnjem rukovodstvu, jasno je da su SRJ i Srbija tada ostavljene bez izbora“, dodaje.

Kako kaže, izbor je bio jeziv:

„Ili gubitak teritorije i ljudi sa jedne strane, ili potpuni nestanak srpske države, morala, časti, srpskog duha, imena i prezimena“.

Želi da joj vojska, kako kaže, bude jača nego što je bila 1999., kako joj ne bi ubijali decu.

„Ideja da nas Kosovo prizna, ne bismo li mi priznali Kosovo. Nije nam potrebno to priznanje i nećete od Srbije dobiti gaženje po žrtvama prošlosti, ali ni gaženje po njenoj budućnosti“, naglasio je srpski predsednik.

Kaže da Srbija više ne želi da ćuti i da neće da bude ponižena.

Danas kada je u svetu „mnogo više bombi nego vakcina“, kako kaže predsednik, Srbija u region šalje vakcine, a ne bombe i želi da pomogne celom regionu – „spremni smo i hoćemo da pomognemo“, kazao je.

Zamolio je „albanske komšije“ i sve druge koji su svoju „okrutnost prema Srbiji pokazali“ da joj ne prete.

„I danas kada nam prete formiranjem Velike Albanije, kada kažu da nema ništa od Zajednice srpskih opština, naše je da budemo mirni, da brinemo o našem narodu na Kosovu i Metohiji, ali i da svim tim velikim i moćnim jasno poručimo da nismo slabi kao što smo bili, da ćemo uspeti da sačuvamo svoje, i ne dirati ništa što je tuđe. Srbija nije i neće biti šaka zobi i soli za svaku belosvetsku vranu koja bi da je pozova“, dodao je.

Danas, za nas Srbe, život na Kosovu i Metohiji liči na put suza Via Dolrosa, na uspinjanje poslednjim snagama na Golgotu, ali mi ne bismo ni bili Srbi da nismo kadri i na strašnom mestu postojati

Više puta se osvrnuo na kompromis i ispunjavanje svih obaveza koje su Beograd i Priština preuzeli u Briselu, a koje, kako kaže, „samo smo mi ispunili“

Uz još jednu molbu da se Srbiji ne preti, poručio je da će Srbija pozivat na mir, kompromis i dobrom voljom – „jer ne želimo da imamo decu ubijenu i ne želimo da tuđa deca stradaju“.

Ipak, šalje i upozorenje – „ne potcenjujte Srbiju i ne gledajte je onakvim očima kao što ste to činili ’99“.

„Mnogo je snažnija i jača, ujedinjenija a ne podeljena. Srbija danas ima sve neuporedivo i sve bolje nego ’99, od ekonomije do naše vojske“, kazao je.

„Na tlu Evrope postojala je, a danas snažnije nego ikada postoji nesalomiva, nepokolebljiva, nepokoriva i nikada pokoriva Srbija. Neka je slava svim žrtvama agresija i svi zajedno uskliknimo – živela ponosna i nepobediva Srbija!“ – završio je svoj govor ovim rečima.

Patrijarh Porfirije: Sakupili smo se da se setimo, ne da sudimo
Sakupili smo se ne da sudimo, već da se setimo i da kažemo šta je istina, poruka je patrijarha Porfirija.
„Sakupili smo se, da se setimo nesrećnih dana pre 22. godine, da se sećamo i molimo za nevine žrtve vojnika i policajaca, junaka sa Košara, Paštrika, naših pilota, civila, žrtava kasetnih bombi, radnika televizije i nevine dece“, kazao je.
Kaže da se ljubav, odvažnost i hrabrost, pokazana u 78 dana bombardovanja, sada pokazuje u ovim mesecima stradanja od epidemije, podsećajući na ranije ocene o tome kako se smatralo da se srpski narod 1945. godine nastajanjem komunizma odrekao hrišćanskih vrlina.
„Vitezovi su sada svi medicinski radnici, zaposleni u javnim službama, žene za kasama u samoposlugama“, dodao je.

Obeležavanju 22. godišnjice u Kombank dvorani, prisustvovali su još i premijerka Ana Brnabić, predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić i članovi Vlade Srbije.

Krivokapić u Crnoj Gori obeležio godišnjicu
Sa druge strane, crnogorski premijer, Zdravko Krivokapić, godišnjicu je obeležio u svojoj zemlji, polaganjem venca na spomenik crnogorskim žrtvama bombardovanja i porukom:
„Danas se sa tugom sjećamo naših žrtava i najiskrenije dijelimo bol sa porodicama koje su u NATO bombardovanju SRJ pre 22 g. izgubili svoje najmilije. Kao roditelj, kao čovjek, kao premijer i kao građanin kojeg ‘sve rane moga roda bole’ klanjam se pred njihovom nevinom žrtvom“.

Srpski i albanski narod ovaj događaj obeležavaju sa uzajamno suprotstavljenim porukama i slikom o tome ko su žrtve i kakva je bila uloga NATO-a.

Tako je paralelno sa događajem u Kombank areni na KTV i sajtu Kohe bila uživo emitovana emisija posvećena 22 godišnjici – a čiji je specijalni gost bio portparol NATO-a te 1999. godine Džejmi Šea – simbol bombardovanja, pre svega zbog tadašnjih svakodnevnih konferencija za medije iz Brisela. Džejmi Šea, je prethodno dao intervju za kosovski javni servis.

Pročitajte još:

Džejmi Šea: KFOR treba da ostane na Kosovu sve dok ga Srbija ne prizna

General Malinović: Vrh države nije smeo da uvede zemlju u sukob sa NATO, pa da sve preda

22 godine od kada su prve NATO bombe bačene na SRJ

Đake zanima da li smo pobedili NATO

U severnom delu Mitrovice obeležene 22. godine od NATO bombardovanjaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.